ciasto z jogurtem naturalnym - 3800 przepisów (strona:159/254)

Szybka jabłkowa babka jogurtowa 449

Uwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka jabłkowa babka(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową Przygotowanie Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Słodkie okruszki
Zdrowa, dietetyczna wersja sernika czekoladowego z masłem orzechowym. 152

Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki kakao 3 jajka 200ml jogurtu naturalnego Składniki

wysmienity
Pączki serowe w kilka chwil 222

łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka sody mała szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (ja pominęłam) Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek śmietankowy mielony typu pacynka, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i na początek około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką

Słodkie okruszki
Pancakes 142

łyżek jogurtu naturalnego 1 duże jajo 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka łyżek wody kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenka laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia na wierzch: owoce (maliny, borówki, jagody) stewia, miód Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna być lekko lejąca. Jeśli jest za gęsta dodać wodę. Rozgrzać olej na małej patelni i wlewać ciasto. Smażyć z jednej

Jaglusia
Muffinki z borówką amerykańską 132

łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka cukier waniliowy borówka amerykańska (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy borówkę i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp

Smaki Natalii
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 162

gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego Mąkę przesiewamy do sporej miski, a w środku robimy dołek. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej. Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt

Cooking Monster
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 111

ciasto. 3.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka + ksylitol i cynamon Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu naturalnego

Apetyczna babeczka
bezglutenowe muffinki z truskawkami 177

200g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~180g cukru ~czubata łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~250g truskawek W jednej misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek

chili & sugar
Koktajl porzeczkowy ZDROWE JELITA 235

Hej! Znowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną

Kuchnia PROzdrowotna
Bułki orkiszowe na jogurcie 164

czasie ciasto odgazowałam - wbijając w nie pięść - i odkrajałam nieduże kawałki, z których formowałam kulki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawiłam do ponownego wyrastania - bułki powinny podwoić objętość. Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem ( możesz posmarować też rozmąconym jajkiem - będą bardziej błyszczące). Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni ** * można użyć jogurtu naturalnego ** czas pieczenia zależy

apetytnapieczenie
Poziomkowo-śmietankowy torcik z truskawkami 188

takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam na spróbowanie mojej poziomkowo-śmietankowej propozycji. Poziomkowy spół, pyszny śmietankowy, delikatny krem, a do tego soczyste truskawki... Czy może być coś lepszego? Oceńcie sami. U mnie torcik znikł równie szybko, jak się pojawił. Na zdjęciu ostatni kawałek... Składniki: 400 g jogurtu naturalnego typ grecki

Słodkie okruszki
Puszyste ciastka 115

małego jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 krople aromatu waniliowego Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem.  Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw

charlotte gotuje
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 150

wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka o podobnych właściwościach. Dlatego bezglutenowe ciasta czy pieczywo są bardziej kruche i szybciej wysychają. Przygotowanie bezglutenowych wypieków wymaga zwykle stosowania mieszanek rożnych rodzajów bezglutenowych mąk.  Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek  zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka(...)mleko (jogurt, maślanka, śmietana, mleko w proszku). Jeśli jednak alergia nie pozwala nam na zastosowanie nabiału, pozostaje nam do wyboru któryś z bardziej oryginalnych dodatków: Żelatyna – dodajemy do ciasta zmieloną na pylisty proszek lub rozpuszczoną w wodzie (łyżeczkę kryształków żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje podgrzewamy w mikrofali lub wstawiając naczynie do gorącej wody), stosujemy 1 łyżeczkę żelatyny

głodny alergik
Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży 148

gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną) 30g cukru 1 jajko drobno otarta skórka z 1 cytryny 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ok 1/2l oleju - do smażenia cukier puder - do oprószenia Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć). Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko

Ze smakiem i z pasją
Pączusie ekspresowe 300

maślanki (użyłam jogurtu naturalnego) 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła Dodatkowo : olej do głębokiego smażenia cukier cynamonowy Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W drugiej misce połączyć mleko, maślankę i roztopione masło. Składniki mokre z suchymi wymieszać łyżką tylko do połączenia. W rondelku rozgrzać olej. Dłonie delikatnie natłuścić. Z 1/2 łyżki* ciasta szybko uformować

Zabawa smakiem