ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:5/278)

Uniwersalne ciasto drożdżowe w 100% BEZ JAJ !!! ;) 134

obawy, że nasz mikser przy tęgim cieście drożdżowym zakończy swój żywot :) Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę. Masło rozpuszczamy(...)dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut, w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem

Smakowy Raj
Ciasto mleczna kanapka z jagodami 354

wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę (jeżeli zrobią Wam się grudki z kakao, to najlepiej polewę przelać przez sitko do innego naczynia). Górę ciasta posmarować lekko polewą czekoladową, ułożyć na niej jagody, zaś pozostałą polewę zostawić do ostudzenia i zgęstnienia(...)Dopiero gdy polewa będzie wystarczająco gęsta, należy nią polać owoce. Ciasto schłodzić w lodówce. Dodatkowo można posypać wierzch ciasta małą ilością jagód do ozdoby (chociaż samo ciasto już ładnie wygląda i nie wymaga tego). Jeszcze raz podkreślam, że jagody można zastąpić innymi owocami, tj. czerwona porzeczka lub jeżyny

Passions hobbies life
Drożdżowe z serem, jagodami i bezą. 83

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami i bezą. Idealne dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe, jak również dla tych, których najdzie ochota. Ja należę do tej drugiej grupy, choć ciasto drożdżowe lubię bardzo. Ciasto z jagodami (borówkami) nie tylko pysznie smakuje, ale również wygląda bajecznie. Dla zainteresowanych więcej(...)specyfice ciasta drożdżowego poczytasz w zakładce Ciasto drożdżowe – podstawowe informacje. Dowiesz się tam, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie i w jaki sposób stworzyć idealne ciasto. Znajdziesz tam również tabelkę z przelicznikiem mas drożdży świeżych i suchych. Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, który jest w mojej rodzinie używany od lat znajdziesz tutaj . Poniższy przepis stanowi kombinację ciasta drożdżowego i sernika. Początkowo

SmartBake.pl
Ciasto cytrynowe z jagodami. 137

jagodami. Ciasto jest na oleju i zawiera nietypowy składnik, jakim jest woda gazowana. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje REWELACYJNIE, jest puszyste, delikatne i wilgotne. Jestem oczarowana tym ciastem, tak mało wysiłku ono wymaga, a smakuje tak pysznie, że odruchowo sięga się po następny kawałek :).Polecam gorąco to ciacho!   CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI(...)sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto wylać na blachę (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypać jagodami i delikatnie wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną 152

opakowaniu galaretki) i około 2 szklanek jagód do posypania góry ciasta (można użyć innych owoców) na bitą śmietanę: 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 40 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (około 15 g) 70 ml gorącego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną Przygotowanie: Najpierw przygotuję(...)żelatynę i miksuję na wolnych obrotach, tak aby składniki się połączyły. Końcowe przygotowanie ciasta: ubitą śmietanę przekładam na górę wystudzonego ciasta i równo rozsmarowuję. Tak przygotowane ciasto wstawiam na lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa stężała. Gdy galaretka zacznie tężeć, górę ciasta posypuję jagodami (wypłukanymi i osączonymi), i za pomocą łyżki polewam tężejącą galaretką. Ciasto ponownie

Uwaga Babcia Gotuje
Buchty z jagodami 475

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić.  Następnie odrywać w miarę równe kawałki ciasta, formułować z nich kule, następnie spłaszczać, napełniać 1 - 2 łyżeczkami jagód i sklejać. Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)można posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła, dla większych walorów smakowych. Jagody mogą być świeże i mrożone. Mrożonych nie rozmrażać, wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem. Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia). Drożdże suche (instant) można zastąpić

Gospodyni Miejska
Saksoński placek jagodowy 63

Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od miski. Dużą płaską blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na niej ciasto do wielkości blaszki. Odstawiam jeszcze raz na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty. Smacznego Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Saksonii, kliknijcie poniżej Artykuł Saksoński placek jagodowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Saksoński placek jagodowy 74

Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od miski. Dużą płaską blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na niej ciasto do wielkości blaszki. Odstawiam jeszcze raz na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty. Smacznego Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Saksonii, kliknijcie poniżej Artykuł Saksoński placek jagodowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Serowe jagodzianki 258

spieniony zaczyn. Wyrobić ciasto, zagniatając je około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt długi i wąski ok 20 x 50 cm. Na ciasto wysypać umyte i osuszone jagody. Ciasto zwijać ciasno, zamykając jagody do środka, wzdłuż dłuższego brzegu. Jak roladę. Przygotowane ciasto pociąć(...)Smacznego :) RADA: Żeby jagody przy przecinaniu ciasta pozostały całe, polecam zwykłą nitkę do szycia. Należy ją położyć pod ciastem w miejscu, gdzie chcemy przeciąć, skrzyżować na górze i zacisnąć.   Kategoria: Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , DLA DZIECI , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jagody , kruszonka , mleko , twaróg

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki z serem i jagodami 144

nazbierać lub kupić jagody, później pozostaną Wam tylko mrożone, albo możecie je zastąpić borówkami amerykańskimi! Ja zaopatrzyłam się w kilka litrów jagód leśnych, o borówkach nie wspomnę, gdyż mam kilka sporych krzaków na działce, wszystkie owoce mam już zamrożone na zimę. Miękkie, puszyste, drożdżowe ciasto nadziane jest pysznym, lekkim serowym farszem i jagodami leśnymi, to obowiązkowe jagodowe(...)mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, wykrawamy równe kółka, w których robimy dołki spodem od szklanki. W dołki wkładamy po ok. 2 łyżeczki serka, posypujemy jagodami. Układamy w równych odległościach od siebie drożdżówki na blasze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z pianką budyniową i jagodami 141

leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje(...)pudru) 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) szczypta soli Dodatkowo: ok. 500 g jagód (mogą być mrożone) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka oraz

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe z jagodami 165

mnie misa robota. Dodaj zaczyn, mąkę, resztę cukru. Zarób ciasto, po czym dodaj żółtka, sól i otartą skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę(...)jagodami i kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Wyjmij i lekko przestudź. Ciasto drożdżowe smakuje najlepiej jak jest jeszcze lekko ciepłe. The post Ciasto drożdżowe z jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą 353

tonuje tę słodycz i sprawia, że spokojnie można zjeść na raz więcej niż jeden kawałek. Jeśli lubicie kokos i jagody, jest to obowiązkowa pozycja w sezonie letnim :) Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki(...)NADZIENIE JAGODOWE 400g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej KOKOSOWA BEZA 2 białka 100g drobnego cukru (w tym 25g domowego cukru waniliowego) 50g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, a następnie zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto z pianką i jagodami 114

Kruche ciasto z jagodami Delikatne kruche ciasto z lekką, rozpływającą się w ustach budyniową pianką oraz zatopionymi w niej owocami. Smakuje niebiańsko, pięknie się prezentuje i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę: 5 białek(...)wyrównujemy *** *** Na piance układamy jagody lub borówki *** *** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RAJSKI PTAK PRZEPIS TUTAJ CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Tarta z jagodami 152

mąki 4 łyżki stopionego masła 400 g jagód 4 łyżki brązowego cukru do jagód Dodatkowo: roztrzepane jajko brązowy cukier do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką(...)stopni. Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody

Kulinarne przygody Gatity