Dzień dobry! Z samego rana kuszę Was bardzo, bardzo mocno! O to i on, mój pierwszy tort ombre, jagodowo- malinowy. Słodki z lekką nutą kwaskowatości. Uwielbiam
SMYKWKUCHNIdrugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść bez końca. Jagodzianki z mascarpone (18 szt.): 1 litr jagód 1 płaska łyżeczka mąki (skrobii) ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 4,5 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 6 łyżek białego, drobnego cukru(...)mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez chwilę ponownie. Dzielimy ciasto
Poezja smakułyżka oliwy ciepła woda szczypta soli 400 g jagód śmietana 18% wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na blat. Robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajko, oliwę i stopniowo ciepłą wodę - tyle, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy na kwadrans, przykryte ręcznikiem. Rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy krążki, nakładamy jagody i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy polane śmietaną(...)posypane wiórkami kokosowymi. Z 400 g jagód przygotowałam dwie porcje ciasta z podanego wyżej przepisu. Ugotowane pierogi można zamrozić - wystarczy ułożyć na posypanej mąką tacy i zamrozić
Moja smaczna kuchniaszczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku(...)szklanką i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10, maksymalnie 15 minut do lekkiego zarumienienia. Złociste ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Chłodny spód smarujemy dżemem i posypujemy jagodami. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy kokos i mieszamy
Rozpustne gotowaniejagodami, ale udało się. Znalazły się jagody i są jagodzianki :) Jutro będę piekła kolejne, bo zostało jeszcze trochę jagód, a tym czasem wrzucę przepis, może ktoś jeszcze się skusi :) Składniki: 500 g. mąki 50 g. drożdży 50 g. masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Dodatkowo: 300 g. jagód 3 łyżki cukru(...)dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki. Każdy wałek podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 11 bułeczek. Każdy kawałek
Agusiowe smakołykimigdałami i jagodami Składniki: (na 12-15 sztuk) 145 g puree z dyni 50 g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 80 g słupków migdałowych 80 g świeżych lub mrożonych jagód Mrożone jagody rozmrozić(...)ekstrakt utrzeć na gładką masę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru - 80ml śmietanki 30% - 1 całe jajko - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże łyżki budyniu waniliowego Dodatkowo: - 300g mrożonych lub świeżych jagód - 1 duża świeża figa Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem(...)brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy. Składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na wystudzony sód, wykładamy jagody i figi, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 minut, ostatnie 10 minut pieczemy tylko na górnej grzałce, wyciągamy i studzimy. Smacznego
Wypieki Renetylko pojawiają się jagody, maliny i są jeszcze truskawki obowiązkowo piekę to ciasto:) Puszysty, lekki biszkopt, krem owocowy oraz cała góra świeżych owoców zalanych galaretką... Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne;) Chłopcy je uwielbiają, ja zresztą te nie pogardzę;) Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku(...)stale ucierając. Na koniec dodawać powoli jagody. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt. Wierzch: 300 g truskawek, 200 g jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki
Z miłości do słodkościpieczemy 10-15 minut. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy budyń jagodowy. Składniki na budyń jagodowy: 500 g mrożonych jagód (u mnie mieszanka leśnych i borówek amerykańskich) 0,5 szklanki cukru (w zależności od kwaśności jagód) sok z połowy cytryny 50 g budyniu jagodowego 300 ml wody Jagody, 100 ml wody i cukier wrzucamy do garnka i wstawiamy(...)Budyń wsypujemy do 200 ml wody i mieszamy. Kiedy jagody zaczną się gotować dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Rozrobiony budyń wlewamy do jagód i gotujemy. Po zdjęciu z ognia od razu przelewamy na gorące ciasto. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Ponownie
Anielskie wypiekizaczyn, zmiksowane jagody, maślankę z mlekiem, roztopione masło i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie do garnka wsypać wiórki z cukrem, zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie. Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy. Wyrośnięte ciasto zagnieść(...)połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi jagodami i wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem
Przepisy MikołajaUcierane ciasto, które zawsze się udaje. Sekretem jest porządne ubicie jajek z cukrem aż do białości. Dzięki temu ciasto będzie puszyste. Składniki (blaszka 20x32cm): 1
Kuchnia domowa AniCiasto z borówkami jest pyszne i proste w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, bo idealnie nadają się na upalne dni do kawy. Zresztą zawsze miałam
Passions hobbies lifeZ tego przepisu wyszło mi troszkę więcej ciasta niż na jedną tartę, dlatego z części zrobiłam małe tartaletki. Do ciasta dodałam 1 całe jajko zamiast 2
Kuchnia domowa AniŁabędzi Puch to zdecydowanie ciasto, które mocno kojarzy mi się z moją mamą. W sumie też zawsze je razem robimy. Maj jest miesiącem gdzie kombinujemy
CzarnawisienkaPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodko