Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Zapraszam również na ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Humanistka w kuchnimąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko garść jagód Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje
pink envelopesztuk: Ciasto: 500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej) paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych 200g jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki letniego mleka 3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli wolicie słodsze wypieki (lub cukier) 3 łyżki roztopionego masła (ok. 50g) Nadzienie: 1 szklanka jagód (lub innych owoców) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mlekiem, wlać do mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpieczenia i szczypta soli. Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make i 125 g jagod wmieszac przy pomocy szpatulki ,tu bez uzycia miksera,inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde. Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce. Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna(...)masa serowa. Konfiture wymieszac z reszta jagod. Mase serowa rozsmarowac na spodzie ciasta.Na krem nalozyc konfiture z jagodami i lekko pomarmurkowac (porobic esy-floresy,by masy sie lekko wymieszaly). Nalozyc podzielona na czesci gore.Posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego! 1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera:8 g bialka,8 g tluszczu, 50 g weglowodanow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto specjalnie dla naszej starszej latorośli, która uwielbia jagody. Przepis zaczerpnięty z ciasto z owocami , ale tym razem dostosowane proporcje do mojej blachy. Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód. Przygotowanie: Masło, cukier
Państwo Wojtczuk gotująjagód/borówki /malin Wykonanie: do miski wkładamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, jajko, mleko oraz olej , miksujemy , następnie dodajemy powidła i jeszcze raz całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy ciasto przekładamy do fory 25x34cm lub 20x36cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temperaturze 165C zimne ciasto , przecinamy(...)pół, jedną połowę ciasta układamy np. na desce, wykładamy na nie połowę kremu śmietanowego , na którym układamy jagody, przykrywamy drugim płatem ciasta na którym rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujmy startą czekoladą, ciasto przechowujemy w lodówce. Inspiracja: http://wielkiezarcie.com/przepisy/murzynek-wszechstronny-szybki-i-latwy-30025015
Słodkie zapomnieniejakże! Zapraszam :)" Składniki : 3,5 szklanki mąki 2 jajka białko 120 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 200 g masła dodatkowo budyń waniliowy 450 ml mleka szklanka jagód Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Jajka i białko ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba(...)grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka (może być szklanką). Gotowym ciastem wykładamy metalowe foremki na babeczki. Na środek nakładamy łyżkę budyniu, następnie łyżeczkę jagód i zlepiamy drugim kółkiem, pamiętając o dokładnym zlepianiu ciasta. Babeczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C. Pieczemy około 15 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwaniliowy, 200 g masła, 2 łyżki kawy sypanej Dodatkowo: jagody, rozpuszczona czekolada, posypka WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy(...)mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przestudzone tartaletki napełniamy kremem, ozdabiamy jagodami, posypką oraz polewamy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratekbudyniu. Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej(...)budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia. W tym czasie wyłóż tarty papierem pergaminowym i wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie gładka masa, następnie
Niezły Młynekbułeczki z borówkami . Niemniej nie były to prawdziwe keto jagodzianki, bo zamiast leśnych jagód trafiły doń borówki amerykańskie… Tym razem szczęście mi sprzyjało – mimo sporej odległości od lasu udało mi się zdobyć jagody… w pobliskim supermarkecie. Przystąpiłam więc do działania. Uznałam, że w roli ciasta najlepiej sprawdzi się coś podobnego do ciasta na keto pączki . I tak też(...)miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 8 porcji. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć w dodatkowej porcji mąki i nadziewać 2 łyżkami jagód i posypać łyżeczką erytrytolu. Zlepić ranty u góry i lekko spłaszczyć
Modern Cave Girlużywając opakowania po małym jogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami. Do kruszonki dodaje różne aromaty(...)zależności od użytych owoców. Do ciasta jogurtowego z truskawkami polecam przygotować kruszonkę z dodatkiem aromatu cytrynowego. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru aromat np. cytrynowy Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. Składniki na jogurtowe ciasto: owoce ( truskawki lub jagody lub morele) 1 kubeczek (mały
Rusty Forkmleka 2-3 łyżeczki cukru 500 g jagód Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru 125 g masła Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas(...)przygotowywania budyniu. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier i masło połączyć ze sobą. Ciepły budyń wyłożyć na ciasto, na nim umieścić jagody. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyfarsz: 300 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: brązowy cukier śmietana 12 % (gęsta) Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Kiedy składniki się połączą dodać miękkie masło i urabiać jeszcze 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło. Farsz: Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać(...)mąką. Całość: W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka, dodać jagody, zlepić palcami lub widelcem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i brązowym cukrem. Smacznego
TrufelkowoFarsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy zamrożone jagody wymieszane z cukrem i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy
Państwo Wojtczuk gotująPrzepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza: - 3 białka
SMYKWKUCHNI