Jabłecznik to jeden z najczęstszych jesiennych wypieków. Przynajmniej tak mi się wydaje. Nie chciało mi się jednak piec ciasta dlatego stwierdziłam, że muszę upchać jakoś ten jabłecznik w szklanki. Tak żeby zrobić pyszny deser. Finalnie i tak użyłam piekarnika, żeby zrobić kruszonkę. Ale przy okazji zrobiłam jej więcej, więc będzie na zapas. Pamiętajcie, że kruszonkę, tak jak ciasteczka, można przechowywać(...)szklankach składniki na 6 porcji: Kruszonka: 50 g zimnego masła 100 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Masa jabłkowa: 7-8 sztuk obranych i pokrojonych w kostkę jabłek cynamon do smaku cukier do smaku Bita śmietana: 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% łyżeczka cukru pudru Opcjonalnie polewa kakaowa pomiędzy warstwami. U mnie to na razie eksperyment. Więc
Relaxtimebyć i koniec. Za każdym razem piekę inny. Mam dla Was propozycję na pyszny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami. Aksamitny i pyszny. Bardzo słodki. Bardzo polecam. Upieczcie na świąteczny stół. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 1 cukier waniliowy 10 dag masła(...)cukier waniliowy 30 dag suszonych owoców od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy kasza manna do oprószenia ciasta Wykonanie pysznego sernika z suszonymi owocami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą
Izabelawkuchnipodaję z ulubioną owocową konfiturą, dżemem, a nawet polane roztopioną czekoladą. Są bardzo puchate, delikatne w smaku, najlepsze prosto z patelni! Jeśli lubicie racuchy polecam także racuchy z jabłkami oraz racuchy jogurtowe z truskawkami. Racuchy drożdżowe SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru (z lekką górką) 1 średnie(...)racuchów drożdżowych. PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wkruszam drożdże i rękami mieszam wszystkie składniki. Wbijam średnie jajko i, cały czas mieszając, powoli wlewam ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto dłońmi, kilka minut. Jest gęste. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut, aż podwoi swoją objętość. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiam ciasto
Zasmakuj Kuchniużyć też innych owoców z puszki lub mrożonych , należy jedynie pilnować proporcji, a już na pewno konsystencji kremu. Owoce o grubej skórce (wiśnie, czereśnie, śliwki) należy zblendować przed użyciem. Jabłka, gruszki itp., najlepiej rozprażyć , a następnie zmiksować. Do czego można użyć krem mandarynkowy? Krem mandarynkowy jest kremem o dużej zawartości tłuszczu . Jednocześnie, jego smak jest lekki i przyjemny dzięki(...)pewna. Może wy macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia z tym związane? Jeśli tak to proszę podzielcie się nimi w komentarzu. Krem możemy stosować również jako wypełnienie różnego rodzaju tortów , ciast , ciasteczek , makaroników . Krem ma stabilną konsystencję i nie psuje się tak szybko jak kremy śmietanowe. Stanowi idealne dopełnienie deserów na cieście parzonym . Zobacz przepis tutaj . Print Krem Mandarynkowy. .wprm-recipe
SmartBake.plwiększość moich koleżanek – okupują teraz siłownie, robią tysiące wyrzeczeń, stosują „dziwne” diety (często bardzo wyniszczające), by w Święta „rzucić” się na ciasta i inne pyszności. Czy, to jest rozsądne? Moim zdaniem najlepszym sposobem jest stopniowe zmienianie nawyków. Na początku warto siąść, przemyśleć wszystko, sprawdzić BMR i zapotrzebowanie kaloryczne (tu wykorzystujemy prosty i naprawdę czytelny kalkulator(...)kalkulator kalorii ) i na tej podstawie zmniejszyć ilość dostarczanych do organizmu kalorii. Często nawet tego nie odczujemy (bo to czasem po prostu ciut mniejszy obiad lub zamiana batonika na jabłko), ale po czasie… będą efekty No właśnie… tu liczy się czas. Chudnięcie zdrowo i z głową wymaga czasu. Nie idźcie tu na skróty. Na prawdę nie warto
Słodkie okruszkiciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie dużej ilości naleśników warto użyć naleśnikarki . Dzięki smażeniu bez tłuszczu na naleśnikarce nasze naleśniki będą naprawdę fit! Usmażone naleśniki powinny być delikatnie złote, ale nie spieczone(...)wypełnić przygotowanym nadzieniem. Najlepiej zawinąć je w rulon, ale można także smarować połówki naleśników i składać w trójkąty. Sałatka owocowa 1 opakowanie borówek amerykańskich 1 opakowanie malin 1 soczyste jabłko np. golden delicious 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki banan kilka białych i ciemnych winogron bez pestek truskawki, gruszki lub inne owoce sezonowe według uznania opcjonalnie 1 łyżka likieru
Gotujemy i jemyciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie dużej ilości naleśników warto użyć naleśnikarki . Dzięki smażeniu bez tłuszczu na naleśnikarce nasze naleśniki będą naprawdę fit! Usmażone naleśniki powinny być delikatnie złote, ale nie spieczone(...)wypełnić przygotowanym nadzieniem. Najlepiej zawinąć je w rulon, ale można także smarować połówki naleśników i składać w trójkąty. Sałatka owocowa 1 opakowanie borówek amerykańskich 1 opakowanie malin 1 soczyste jabłko np. golden delicious 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki banan kilka białych i ciemnych winogron bez pestek truskawki, gruszki lub inne owoce sezonowe według uznania opcjonalnie 1 łyżka likieru
Korniszonkinigdy się nie znudzą, bo wariantów nadzienia jest tu tyle, ile pola do popisu dla wyobraźni. Prezentowałam je już na blogu w różnych konfiguracjach: Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe Drożdżowe ślimaczki chałwowe Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami Ale zawsze znajdzie się jeszcze nowy smak nadzienia, z jakim(...)blogu - link wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu
Grunt to przepis!Smoothie z batatów , soku pomarańczowego, świeżego imbiru i soku z limonki. Pyszne, pożywne i ma piękny pomarańczowy kolor. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia, to… DO
Oryginalny smakSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!buraka i płatków owsianych PRZEPISY NA LATO – orzeźwiające napoje i domowe lody – 10 przepisów Pasta bezrybna – wegańska wędzona pasta | DIETA 1800 KCAL ANANASOWE RAFAELLO – kokosowe ciasto z ananasem z puszki Oto kilka innych pomysłów na napoje podobne do truskawkowej Pina Colady, które możesz spróbować: Mango Madness: Zamień truskawki na soczyste mango, zachowując resztę składników bez zmian(...)przelej koktajl do szklanek i dodaj kilka kostek lodu. Dopełnij zblendowanym ananasem. To orzeźwiający napój o tropikalnym smaku kokosowo-pomarańczowym. Jabłkowo-miętowa rewolucja: W tym przepisie połączysz świeży smak jabłek z odrobiną mięty. Zblenduj 2 jabłka, 1 banana, 200 g ananasa i 1,5 szklanki wody kokosowej. Następnie dodaj kilka świeżych liści mięty i delikatnie zamieszaj. To orzeźwiający
Via Gustodomu. To świetna propozycja do podania bruschetty, albo jako dodatek do sosu. Świetnie smakuje również sama, do pochrupania, zaraz po opieczeniu. Szybki przepis na: Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem Składniki na 3-4 bagietek 4 szklanki mąki 1 łyżka masła 1 szklanka wody 19g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 12-15 suszonych pomidorów 1 szklanka mleka(...)Suszone pomidory kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Wystudzone mleko z masłem przelewamy do miski, dodajemy przesianą mąkę, drożdże, sól i pozostałą wodę. Dodajemy pokrojone pomidory i wyrabiamy ciasto. Możemy wyrobić je przy pomocy rąk, albo wykorzystać mikser. Ciasto powinno być dość luźne i lepiące. Następnie dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!granulowany czosnek, świeża lub suszona papryka, suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy to dodatki dzięki którym, bakłażan staje się aromatyczny i wzmacnia smak wielu potraw. Wspaniale smakuje grillowany, w cieście, delikatnie pieczony, duszony. Bakłażan sprawdza się jako marynata, dodatek do sałatek, faszerowany, łączony z mięsem, rybami, makaronem, warzywami lub w tostach. Pasta z pieczonego bakłażana, tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu(...)pamiętać, by skracać czas obróbki, ograniczając w ten sposób utratę cennych składników odżywczych. Często jest dodatkiem do tłustych mięs, gdyż wspomaga trawienie. Bakłażan zawiera dwa razy więcej błonnika niż jabłko. Przed obróbką termiczną należy go pokroić, posolić i zostawić na kilka minut by utracił goryczkę. Najlepszym miejscem do przechowywania bakłażana jest lodówka. Artykuł Bakłażan jako źródło cennych witamin pochodzi
ProstePesto.pldodatków, jak również z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. Placuszki nie są bardzo słodkie, a podczas smażenia nie wchłaniają dużo tłuszczu. Zamiast rodzynek można zrobić je z drobno pokrojonym jabłkiem. Placuszki uwielbiają nie tylko dzieci, ale chętnie je jedzą również dorośli. Najlepiej smakują od razu po zrobieniu. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 25 minut Składniki na placuszki z rodzynkami(...)zrobić placuszki z rodzynkami na sodzie? Jajka roztrzepać z cukrem i 1,5 szklanki mleka. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać, aby nie było grudek mąki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka. Ciasto powinno być niezbyt gęste, ale i niezbyt rzadkie. Podczas nakładania ciasta łyżką na patelnię, odkleja się ono od łyżki, ale z niej nie spływa
Kuchcik gotujePrzepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony, który króluje w naszym rodzinnym domu już od kilkunastu lat. Zazwyczaj przygotowuje go moja mama, w dużym garze i jemy
Kuchnia MagdaLeny(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do każdego obiadu. Taka domowa surówka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam
Przepiski.plMój blog pozostaje nadal w klimacie koktajlowo-sokowym . Tym razem proponuję zielony sok z wyciskarki wolnoobrotowej . Jest bardzo ładny i bardzo pyszny , a kolor swój zawdzięcza
Kawa z mlekiem