jest spożywanie sezonowych, lokalnie pozyskiwanych produktów, więc poniżej znajduje się lista idealnych składników na każdy miesiąc. Styczeń: cykoria czerwona, czosnek, persymona, cebula, pasternak, brukselka, rzepa, bób, cytryna, mandarynka klementynka, jabłko i banan. Luty: czerwona boćwina, awokado, karczoch, seler, kalarepa, sałata, czerwona kapusta, czerwone szparagi, świeży groszek, kiwi, czerwona pomarańcza. Marzec: czosnek, rukiew wodna, cebula dymka, kapusta rzymska, mniszek lekarski, truskawki(...)gruszka biała, papryka czerwona, arbuz i pomidor sałatkowy. Wrzesień: boćwina, pieczarka, kapusta, figa, kukurydza, mango, jabłko, brzoskwinia, jeżyna, gruszka, por, winogrono. Październik: awokado, słodki ziemniak, dynia, kasztany, świeże daktyle, granat, jarmuż, kiwi, mandarynka, pigwa, gruszka konferencja i grzyby. Listopad: karczoch, seler, ogórecznik, brokuły, persymona, jabłko, endywia, koper włoski, kumkwat, truskawka, burak. Grudzień: roszponka, kalafior, endywia, szpinak, imbir, sałata dębowa, rzepa
ProstePesto.plDzisiaj kuchnia francuska. Powiem Wam szczerze tak ciekawej nazwy na danie nie widziałem od czasu słynnego ciasta o nazwie milfa. Mając na uwadze ludową piosenkę pt. Dwa jabłuszka, bardzo mi się spodobała, nawet jeśli ze wszystkich Ań jakie znam, a znam ich sporo, nie mam doświadczeń z jabłuszkami żadnej z nich, to znaczy, dziś musiałem skonsultować z kolegą imię(...)była Ania. Wspominam o tym dlatego, że nazwa spodobała mi się pomimo braku sentymentalnego zaangażowania. Oczywiście nazwa nie byłaby ciekawa, gdyby nie fakt, że nie ma z jabłkami nic wspólnego. Danie jest z ziemniaków, przy czym powinniście użyć specjalnych kremowych ziemniaków, wtedy wszystko wam się zleje w jedną całość. Zakładam, że pomimo, że żyjecie w kraju, który spożywa sporo
Kryzysowa Książka Kucharskaczosnku. Świetny do nadziewania mięs, pierogów, naleśników, krokietów, cannelloni, muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek oraz tworzenia przekąsek z ciasta francuskiego Przekąski z piekarnika: ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Domowe pieczywo czosnkowe ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Paluszki z ciasta francuskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 200 g sera feta duża cebula 1 łyżka oleju(...)kostkę, przełóż do szpinaku – mieszaj widelcem jednocześnie rozgniatając kawałki sera. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz użyj do nadziewania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowe koktajle… Koktajl z jabłkiem i bananem Koktajl bananowo-kawowy Koktajl z mango i pomarańczy Koktajl z grejpfrutem i pomarańczą Koktaj bananowo-kakaowy
Kulinarny S.O.S.Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta(...)blachę. Studzimy pierniczki, przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce. Rada: Pierniczki są od razu miękkie, jeśli jednak by nam stwardniały do pojemnika, w którym je przechowujemy dodajemy kawałek jabłka pokrojonego w mniejsze kawałki. (wymieniamy je co 2 dni, aby nie spleśniało). Smacznego
Słodkie okruszkiNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uwadze to, że lampka wina w takim miejscu kosztuje 1,5-2 zł, to każdy drobniak się liczy... W niektórych, lepiej zaopatrzonych miejscach, można kupić placuszki wyrabiane z ciasta podobnego do tego, z którego robi się langosz. Doskonała przekąska do wina. Dla miłośników chlapania się w wodzie Eger ma do zaproponowania baseny, termy itd. - w samym centrum maista. Tam znajduje(...)śmietaną. Kolejne miejsce, które zdecydowanie polecam to restauracja przy Hotelu Senator w sercu starówki. Genialne wino, z tego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem, czosnkowa z estragonem i poniższe: Risotto z selerem i filetem ze szczupaka Grillowane warzywa z balsamico Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i peccorino - może nie węgierskie ale przyzwoite Reasumując - jedzienie
Right Behind The Kitchendodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy foremkami ulubione(...)najbardziej podobało się dekorowanie pisakami spożywczymi, kupionymi niedawno w osiedlowym sklepiku. Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu są dość twarde, chrupiące. Można je "zmiękczyć" wkładając na kilka dni do słoja z jabłkiem. Jabłko odda im swoją wilgoć
Kulinarne Inspiracjemieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki mąki3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru brązowego¾ szklanki cukru białego1 szklanka wiórków kokosowych1 szklanka tartej marchwi1 szklanka rodzynek1 szklanka olejuPrzyprawy:1 łyżka(...)stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatitySzybka surówka z czerwonej kapusty to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Moim zdaniem pasuje ona do każdego dania. Zarówno do dań mięsnych, jak i
Przepiski.plCzas czytania: 2 min Dziś przemycimy trochę egzotyki do naszego klimatu! Lody piña colada przygotowane są na mleczku kokosowym i soku z ananasa oczywiście najlepszy będzie
SprawdzonaKuchnia.plKochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green ) przesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego
Candy Pandasczekolady, naturalny słodzik: oligodekstryna ryżowa*, naturalny słodzik: glikozydy stewiolowe ze stewii, guma ksantanowa*, sól morska, pektyna** *oligodekstryna ryżowa oraz guma ksantanowa pochodzą z fermentowanego brązowego ryżu *pektyna pochodzi z jabłek i in. Owoców CLASSIC PLUS – Czekolada: mieszanka białkowa z upraw ekologicznych (białko grochu, białko ryżu brązowego, białko quinoa, białko nasion chia, białko amarantusa) kakao ekologiczne, ekologiczny aromat czekolady(...)czyli tylko wymieszane z wodą/napojem z uwagi na ich proszkową konsystencję. Jednak są idealnym zamiennikiem czy dodatkiem do mąk. Wersję Plus, czyli bardziej słoną wykorzystałyśmy do mocno czekoladowego ciasta brownie, gdzie sól pysznie podkreślała smaki. Opcja Classic, czyli słodsza świetnie nadaje się do placuszków czy surowych przekąsek jak pralinki czy raw batoniki. WEGAŃSKIE BROWNIE PROTEINOWE (BEZ GLUTENU, CUKRU BIAŁEGO
Candy PandasSzymanderskiej „Kuchnia polska”. Przeleciałam parę jej przepisów na desery i postanowiłam, że zrobię ciasteczka śmietankowe. W ogóle, kiedy przeczytałam przepis i dotarło do mnie, że w składnikach ciasta nie ma jajek, trochę się zdziwiłam. Ale co ja tam wiem, przecież totalnie się na tym nie znam. Zdałam się więc na Hanię i upiekłam przecudowne ciastka. Ta czekoladowa polewa(...)orzechów, pod koniec dodajemy śmietanę. Dodajemy do niego mąkę, dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 5 mm, podsypując je mąką na blacie. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty ciastek, wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kardamonovy1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki orkiszowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko 1-2 jabłka Drożdże rozpuść w mleku, dodaj dwie łyżki mąki
KucharzycaKochani zapraszam dzisiaj na mix owocowy wykonany przez moją 6 letnią córcię. Zawsze bardzo mi pomaga i towarzyszy kiedy szykuję nowe potrawy, wpisy na bloga. Bardzo
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Smalec wegetariański, nazwa smalec, ma sugerować smak jaki posiada to smarowidło. Smalec smakuje wybornie i muszę przyznać, że bardzo podobnie do smalcu
SprawdzonaKuchnia.plMoi Drodzy Jesień powitała nas zmienną aurą.. Co niestety w moim przypadku objawiło się dość ostrym przeziębieniem L Ku pokrzepieniu ducha i ciała przychodzę do
Domowe ciastaNaleśniki z serkiem wiejskim lub serkiem grani. Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową czekoladą lub syropem klonowym. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę(...)smaku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka olej do smażenia Jajka zmiksować z serkiem i cukrem, a następnie dodać mleko, olej, mąkę i budyń śmietankowy.Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano
O kuchni z uczuciemzrobić z czerstwym pieczywem? Pomysł na czerstwe pieczywo- najsmaczniejsza zapiekanka, smakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Każdy z nas czasami zastanawia się co zrobić z bułkami czy bagietką, czy też chlebem, który pozostał i nikt już go nie chce jeść, bo w domu jest już świeżę i chrupiące pieczywo. Ten przepis(...)obiedzie, czasami może zastąpić obiad, możecie ją przygotować na podwieczorek. Jest to też niesamowita bomba energetyczna na śniadanie. W swoim składzie ma miód, cynamon, płatki migdałowe i kwaskowate jabłka. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 do 15 minut i tyle. Potem pieczemy i zajadamy! Sprawdźcie sami! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało ;-))) A Wy macie
SMYKWKUCHNINiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do
kuchnia doskinaczynia żaroodpornego, dodajemy płatki migdałów, posypujemy cukrem z wanilią i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier (z wanilią i trzcinowy), dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje. Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które
Smakowity Blog Kulinarnywymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyszły kruche, cudownie(...)chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
potrawyregionalneBardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych(...)wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę
Qlinarnie i Qlinarnienależy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów
Pożeraczka, czyli raz adobrze