dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki oleju słonecznikowego Obierz aktinidia i jabłka. Jabłka zetrzyj w łezkę i rozparuj z 1 łyżką wody. Dodaj aktinidia i duś około 5 minut do chwili, aż zmienią kolor. Obierz i rozgnieć widelcem banany, dodaj(...)jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z foremki. Podawaj gdy lekko przestygnie
Gotuj Sam!Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja postanowiłam zamienić jabłka na borówki, dzięki temu w smaku trochę przypominają jagodzianki. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mimo że są smażone(...)bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Racuchy: Do rozczynu dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, żółtka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy borówki. Mieszamy, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło
Kuchnia MagdaLenyProste do wykonania ciasto z owocami i kruszonką. Można używać różnych owoców sezonowych lub dobrej jakości dżem też się sprawdzi. Super ciacho przyznam że nam najbardziej smakuje z nieco kwaskowymi owocami np. rabarbarem, śliwkami albo kwaskowymi w smaku jabłkami. W tym przepisie użyłam musu z rabarbaru który zawekowałam w zeszłym sezonie Przepis na mus👉 Tutaj Blaszka o wymiarach 25/30(...)Następnie dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dalej miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wlewamy olej, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wykładamy owoce lub dżem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 1 godzinę. Smacznego
Andzia PichciSkładniki: marchew 2 sztuki średnie, gruszki 3 sztuki, banan 1 sztuka, jabłka 3 sztuki, limonka 2 plastry, kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy(...)ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki,jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wlać ciut wody do wlotu, wcisnąć
W Mojej Kuchni LubięCzęsto zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniateż zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni. Składniki: 50 g drożdży, 8 szkl. mąki + do podsypania jak będzie za mokre, 2 szkl. śmietany 18% 2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania), 0,5 szklanki cukru, marmolada. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość
Passion of Cookingowocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru
Danka Pichciskondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej(...)Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć
Moje domowe kucharzeniemarchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się różnić kolorem od pierwszego - u mnie był to smak: banan z truskawką), 75 g miękkiego masła. Warstwa 4: ciastka delicje (20 sztuk) - Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć
W kuchni u Monikiaromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g margaryny Optima 2 jajka 1 szklanka posiekanych suszonych owoców HELIO (mix moreli, śliwek, jabłek, gruszek, daktyli) + łyżka mąki do obtoczenia(...)mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję. Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę
Zasmakuj Kuchniokazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki: 3 dojrzałe banany - muszą mieć(...)minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić
Ze smakiem bez glutenugarnku do odparowania wody jak zwykły mus jabłkowy po czym dodałam cukier. Jeśli jabłka nie były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko
W garach u Gosimuszkatołową, kurkumą i odrobiną imbiru, są aromatyczne i wyjątkowo puszyste. Dzięki dodatkowi dyni ciasto ma piękny, złocisto-pomarańczowy kolor oraz lekką wilgotność, co sprawia, że gofry rozpływają się w ustach. Od puree dyniowego po chrupiące gofry – stwórz idealny deser lub śniadanie! Podane z twarożkiem, smażonymi jabłkami i polewą karmelową tworzą sycący, jesienny przysmak. Można je także wzbogacić dodatkami takimi(...)Gofry dyniowe Drukuj Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Ciasto na gofry 150 g puree dyniowego, u mnie z dyni Hokkaido 1 jajko 50 ml golden syropu ½ łyżeczki waniliowej pasty 110 g pszennej mąki ½ łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
codojedzeniaciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą z powodzeniem udaje klasyczny spód do szarlotki. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g) - 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - szczypta kurkumy (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody MASA: - 2 kg jabłek(...)zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem. Rozprowadzamy ciasto na blasze
Smakuje zdrowoPyszna i szybka do przygotowania sałatka z ogórkiem kiszonym i szynką, która bardzo przypadła do gustu mnie i mojej rodzinie. Ta sałatka to ciekawe połączenie słodkich
Alle Dobre!