Dzisiaj jest tłusty czwartek i pączki sprzedają się bez najmniejszej reklamy. Pączki bardzo lubię ale skusiłam się również na oponki z jabłkami. Dodatkowo w pracy dwie koleżanki obchodziły urodziny, więc dzisiaj był dla mnie naprawdę tłusty czwartek. Zaraz po pracy wzięłam się za trening. Jakaś równowaga kaloryczna musi być zachowana. Uważam, że domowe pączki są najlepsze. Minęły czasy, kiedy(...)jednak zrobić pączki z czekoladowym nadzieniem . Są pyszne. Lubię przyprawić ciasto cynamonem lub kardamonem. Obie przyprawy świetnie pasują do czekolady. Te pączki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe. Czekolada jest lekko półpłynna i powoli wypływa po pierwszym kęsie. Oprócz pączków na tłusty czwartek można również upiec przesmaczne oponki z jabłkiem . Bardzo lubię ten przepis na donuty, które są puszyste
codojedzeniamasła 200 g cukru cukier waniliowy 1 kg twarogu ( z wiaderka) 4 jajka 200 ml mleka 2 budynie o smaku jabłek z cynamonem sok z połowy cytryny 3 opakowania biszkoptów dżem jabłkowy lub gruszkowy tabliczka czekolady Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem(...)wciskając w mase, ostrożnie rozkładamy dżem na całej powierzchni i przykrywamy biszkoprami tym razem spodem w dół. Resztę masy serowej wykładamy na wierzch i posypujemy czekoladą startą na tarce. Ciasto studzimy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Gotowanie jest łatwePlacek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy
Poezja smakutyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową
Z Majeczką w kuchniZupa dyniowa z curry. Zupa dyniowa z curry Zdrowa, rozgrzewająca i super kremowa zupa dyniowa z curry , marchewką, czosnkiem, ziemniakami i jabłkiem. Zupa z dyni doprawiona kurkumą, mielonym kuminem oraz kolendrą. Szczerze mówiąc, nie ma to jak prawdziwa zupa dyniowa :) Ta zupa z dyni jest pyszna, kremowa, aksamitnie gładka, pikantna i doskonale doprawiona(...)Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem>>> Zupa dyniowa składniki Proste składniki, których potrzeba, aby zrobić tą zupę dyniową, obejmują: 1kg dyni pokrojonej na mniejsze kawałki (bez skórki i nasion) 1 marchew pokrojona w kostkę 1 jabłko bez skórki, pokrojone w kostkę 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku
Moja Książka Kucharskawyłożonej papierem do pieczenia i wygniatamy spód (można go ponakłuwać widelcem), blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy(...)twardym spodzie wykładamy jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C.Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas
Smaczne Zdrowehead = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym zastąpić ser w serniku? Wiadomo, tradycyjny sernik nie może obyć się bez bogatego i najlepiej tłustego twarogu, który nadaje ciastu wyjątkową konsystencję i smak. Ale co zrobić, gdy nie mamy go pod ręką? W tym wypadku przetestujcie poniższy przepis na sernik z jogurtów. Gwarantuję, że gdybyście próbowali go w ciemno, nigdy nie uwierzylibyście(...)cieście – za każdym razem osiągając inny (ale wciąż pyszny) efekt. Wybierając jogurt, koniecznie zwróć uwagę na jego etykietę, ponieważ jakość tego produktu jest kluczowa dla smaku ciasta. Sięgnij po taki, który zawiera możliwie jak najkrótszą listę składników, pozbawioną konserwantów, substancji słodzących, stabilizatorów i innych zbędnych dodatków. Jakie dodatki wybrać robiąc sernik z jogurtów? Do przygotowania tego ciasta użyłam brzoskwiń
okolicepalnika.plSkładniki: 2 1/3 szklanki (300 g) kaszy manny ( u mnie razowa , dlatego ciasto jest ciemniejsze ) 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżka cynamonu 800 g gruszek (lub jabłek) (może być też mus gruszkowy lub jabłkowy, lub owoce z kompotu – u mnie gruszki(...)chrupią). Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 60 minut. Następnie wyciągam gruszkowca z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia i na kilka godzin do lodówki. Ciasto możecie podawać na zimno i na ciepło ogrzewając je piekarniku. Z kleksem bitej śmietany smakuje świetnie Gruszkowiec sypany gotowy. Smacznego Artykuł Gruszkowiec sypany pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentuzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki(...)najpierw układałam na patelni połówki śliwek (na rozgrzanej patelni z olejem), te zalewałam czubatą łyżką ciasta, chwilę smażyłam, odwróciłam i rumieniłam z drugiej strony. Pamiętajcie tylko, żeby racuchy smażyć na niewielkim ogniu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Racuchy dyniowe z jabłkami
Kardamonovyuzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki(...)najpierw układałam na patelni połówki śliwek (na rozgrzanej patelni z olejem), te zalewałam czubatą łyżką ciasta, chwilę smażyłam, odwróciłam i rumieniłam z drugiej strony. Pamiętajcie tylko, żeby racuchy smażyć na niewielkim ogniu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Racuchy dyniowe z jabłkami
Kardamonovyjabłkowy do słoików to pyszny, zdrowy i prosty w wykonaniu dodatek do ciast, deserów czy naleśników. Warto go przygotować, aby w chłodne jesiennie i zimowe wieczory przypomnieć sobie smak lata. składniki na 3 słoiki ( 540 ml ) 3 kg jabłek np papierówek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wody przepis Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne
Smakowite Daniastolnicy, następnie dzielimy na 6 równych porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, nadajemy im ostateczny kształt. Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji składników (niż podałam w przepisie), czyli 12 bułeczek. Połowę z nich ponacinałam ostrym nożem, a na drugiej połowie – odcisnęłam wzór krajalnicą do jabłek. Ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe
mojewypiekiinietylkoporcji wychodzi ponad 30 ciasteczek Wykonanie W mikserze utrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor
mojej kuchniporcji wychodzi ponad 30 ciasteczek Wykonanie W mikserze utrzeć masło z cukrem ,dodać jajka ,startą marchewkę ,jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia . Na końcu wiórki, suszone owoce. Miksować do połączenia składników. Masa jest kleista. Łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta ,na blaszkę wyłożona papierem zachowując 1-1,5 cm odstępy. Piec około 30 minut na zloty kolor
w mojej kuchnijajko ze szczyptą soli i wszystko ubić na puszystą masę . Dodać przesiana mąkę z proszkiem , cynamon. Jabłko obrać pokroić w drobna kostkę i dodać do masy.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,lub wysmarować olejem roślinnym.Do ręki wziąć kawałek ciasta ,w dłoniach robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papier ,lekko spłaszczając ,pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami
w mojej kuchni