Złota jesień pachnie jabłkami, dynią i grzybami. I dokładnie takie aromaty unosiły się dzisiaj w mojej kuchni! :D W wyniku tego powstał m. in. keto
Modern Cave GirlPYSZNE I LEKKIE CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI Potrzebujesz 5 jaj L lub 6 M, 300 g mąki pszennej, 300 g cukru, 125 ml oleju rzepakowego, śliwki lub jabłka. NIC więcej! PYSZKA! Jajka ucieramy 10 minut na puszystą jasną masę, dodajemy cukier ucieramy kolejne 8 minut, dodajemy olej strumieniem, dalej ucierając, następnie mąkę, Wylewamy na formę, dodajemy owoce pieczemy
SMYKWKUCHNICzerwone pesto z suszonych pomidorów Sycylijskie pesto rosso z dodatkiem jabłka. Czerwone pesto z suszonych pomidorów tzw. pesto rosso jest świetnym dodatkiem do makaronu,
Cztery Fajerysztuki bardzo dobre, smakują jak takie zrobione w domu. - muffiny jabłko z cynamonem 2 sztuki po prostu obłędne, lekkie z niesamowitym smakiem jabłek w środku. - bajgiel z żurawiną 3 sztuki które z jajeczkiem gotowanym jest prze prze prze pyszne.. lekkie pieczywo i bardzo smakowite. - Noi ciasta marchewkowe (545g) i dyniowe (700g) choć ciast raczej nie kupuje, to Putka
Dziś Ja gotujedeser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone w delikatnym żelu (konsystencja przypomina kisiel). Frużelina świetnie się trzyma i nic nie wypływa w trakcie pieczenia. Nie zawiera ani grama cukru, słodzona jest erytrytolem. Jest(...)zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę. Następnie nakładamy po jednej dużej łyżce frużeliny Apple & Pear in Jelly na rozwałkowane placki, zostawiając około 2,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Posypujemy
Oryginalny smakczemu jego struktura była delikatna i krucha. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w kuchni, szczególnie zimą. Ciasto drożdżowe jest dość łatwym do przygotowania ciastem, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Nie można się spieszyć podczas wyrabiania ciasta ani skracać czasu jego wyrastania. Wypieki drożdżowe będą udane, jeśli cały proces wyrabiania i wyrastania odbędzie(...)dłoni ciasto. Zagniatać około 15 - 20 minut. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia, aby go przyspieszyć, można ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej do 50 stopni C piekarnika. Piekarnik wyłączyć, pozostawiając tylko światełko. Po wyrośnięciu, ciasto delikatnie zagnieść i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w formie nie powinno
Kuchcik gotujeKokosanki przez Paulina 2021-02-13 Taratuszki – faworki jogurtowe przez Paulina 2021-02-08 Ciasto Śnieżny puch przez Paulina 2021-02-06 Sałatka ziemniaczana z boczkiem przez Paulina 2021-01-31 Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i jabłkiem przez Paulina 2021-01-24 Przepis na sałatkę z wędzonym kurczakiem Bardzo lubię robić szybkie sałatki, takie w których
To Musisz WiedziećCzęsto białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś się znudzi w połowie pracy Polecam również wypróbować ciasto marchewkowe – również szybkie w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Kokosanki przez Paulina 2021-02-13 Taratuszki – faworki jogurtowe przez Paulina 2021-02-08 Ciasto Śnieżny puch przez Paulina 2021-02-06 Sałatka ziemniaczana z boczkiem przez Paulina 2021-01-31 Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i jabłkiem przez Paulina 2021-01-24 Sernik Oreo przez Paulina 2021-01-23 Artykuł Kokosanki pochodzi z serwisu
To Musisz Wiedziećciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencje. Ilość mąki z przepisu powinna wystarczyć, jednak lepiej kontrolować gęstość ciasta i dać odrobinę mniej bądź odrobinę więcej mąki. Zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie twarde a powinno być puszyste. Tak przygotowane ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie podziel ciasto(...)mikrofalówce bądź w piekarniku. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taratuszki – faworki jogurtowe przez Paulina 2021-02-08 Ciasto Śnieżny puch przez Paulina 2021-02-06 Sałatka ziemniaczana z boczkiem przez Paulina 2021-01-31 Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i jabłkiem przez Paulina 2021-01-24 Sernik Oreo przez Paulina 2021-01-23 Pasta jajeczna – podstawowy przepis przez
To Musisz WiedziećDomowy smalczyk to pyszny dodatek do chleba, który spodoba się wszystkim miłośnikom kanapek i różnych past. Składniki: 1kg słoniny 1 duża cebula pół jabłka 2
Wasze PrzepisySkładniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam
Kocham Czekoladęrodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 12 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko
Kulinarne S.O.S.rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 12 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko
Kulinarny S.O.S.dodać kolejne jabłko, w sumie 2 sztuki – starte na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekane. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam szybko do połączenia rózgą kuchenną. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Możesz je także drobno posiekać. Banana obieram i rozdrabniam widelcem w miseczce. Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę
Zasmakuj KuchniOwoce smażone w cieście to posiłek czy też deser, który można spotkać w restauracjach, i który można też przygotować w domowym zaciszu. Z reguły owoce smaży się w cieście podobnym do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęstym. Ja mam już w swoim menu takie owoce, więc dziś zrobiłam je w cieście drożdżowym, na suchych drożdżach. Do ciasta dodatkowo użyłam pure(...)5szkl. mleka świeże owoce (u mnie: 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan) olej do smażenia cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy oraz suche drożdże. Wbiłam jajko, dodałam pure z dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam owoce
Waniliowe Improwizacjedzieciom. Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ciasteczka francuskie z cynamonem? Ciasto rozwinąć i bez zdejmowania z papieru pokroić na kwadraty o boku(...)przygotowaniem ciasta: Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli Przygotowanie ciasta na ciasteczka: Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, sól i posiekać wszystko nożem, aby zbyt długo nie ocieplać. Następnie zagnieść ciasto, zawiną w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Ciasto
Kuchcik gotujeMoże wydawać się, że seler naciowy w połączeniu z jabłkiem, płatkami owsianymi i sokiem pomarańczowym nie będzie smakować. A jednak smakuje świetnie! W dodatku to bomba
Oryginalny smakMoże wydawać się, że seler naciowy w połączeniu z jabłkiem, płatkami owsianymi i sokiem pomarańczowym nie będzie smakować. A jednak smakuje świetnie! W dodatku to bomba
Oryginalny smakgruszki azjatyckie* cynamon cukier puder *jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek Przygotowanie: Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy 1 łyżkę płynnego miodu, masło (siekamy je) i mąkę. Całość zagniatamy dokładnie ręką do powstania jednolitego elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania lekko posypujemy dłoń mąką. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię (lub zostawiamy
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam kolejną babkę. Waniliowa babka z jabłkami jest nie tylko pyszna, ale też naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i
Słodkie okruszkiDodatkowo: 1/2 jabłka 2 łyżki rodzynek Ponadto: olej/masło do smażenia Kaszkę połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie odstawić na kilka minut, aby kasza zgęstniała. Dodać jabłko uprzednio pokrojone w kostkę oraz rodzynki (*). Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa
Di gotujeGęsty owocowy koktajl zawierający banany, a także sok z dużą ilością miąższu z jabłek i czarnej porzeczki.
Przepisy Kulinarneskładniki: 400 g czerwonej kapusty 300 g jabłek 50 g cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka
Domowy Smak Jedzeniabyłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego
Zasmakuj KuchniSpokojnie...to nie naleśniki ze szpinakiem ;D Taki kolorek otrzymałam po dodaniu do ciasta, herbaty różanej z jabłkami która była czerwonego kolorku :) Naleśniki dzięki owocowej herbacie
Gotowanie...to proste !Jeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale
Lamarida.plSkładniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam
Kocham Czekoladę4-6 20 min Łatwe Tanie Przepis na pulchne racuchy z jabłkami na gęstej śmietanie. Składniki: 500g śmietany gęstej 18% 1kg jabłek 1 jajko
PysiaGotuje.plpuchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem
Słodkie inspiracjeCiasto ze śliwkami. Edyta Guhl. Witajcie, zgodnie z obietnicą podam Wam dzisiaj przepis na niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne i zawsze się udaje. Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, można upiec je rownież z jabłkami, brzoskwiniami lub innymi owocami. Jest bardzo łatwe do zrobienia, składniki zawsze mamy pod ręką, są tanie i dostepne
dolcevitainmykitchenLubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do
Niezły Młyneksypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka i marchew oraz skórkę z pomarańczy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. ( u mnie tortownica 26cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Polewa; ok. pół
Radość kipiąca uśmiechem.Nie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również
Kuchenne Wariacjemoim blogu wypełnić. Od czasu do czasu znajdziecie tutaj proste i sprawdzone przepisy na domowe obiady, proste ciasta i nieskomplikowane desery. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad! SKŁADNIKI: - 1 mała kapusta pekińska - 2 jabłka
SMYKWKUCHNImasła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam
fitolarun.blogspot.comskładniki: 2 jaja 2 łyżki domowego chrzanu 1 jabłko 1 twardy ogórek kiszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
Luźna KuchniaSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta
Luźna Kuchniazagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła
Kuchnia Beatyswobodnie pływały. 2. Jaja z cukrem ubijamy mikserem, ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok, miksujemy. Dodajemy jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej
Apetyczna babeczkaudaje i zawsze wybornie smakuje. Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla podniebienia:) Apple crumble to ciasto, o które nie trzeba się martwić, czy wyrośnie i którym może się popisać nawet największy antytalent cukierniczy. SKŁADNIKI (na formę 24cm) 3-4 jabłka 1 opakowanie cukru waniliowego cynamon 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru
ZofianaBardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta,320g wody.Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.Ciasto właściwe:895g(...)mąki żytniej typ 720,240g mąki pszennej typ 750,310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli)2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam czosnku niedźwiedziego)przygotowanieSkładniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto
Stare GaryCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i
Niezły MłynekMiał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-) Placek kukurydziany ze śliwkami PLACEK KUKURYDZIANY ZE ŚLIWKAMI Blacha 40x15 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki krupczatki 4 jaja 1 szklanka cukru demerara 50 g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy
peggiwkuchnipieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto z lodówki) 1 żółtko Składniki na masę makową: 500 g mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny 60 g (5 łyżek) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku(...)papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej
Kuchnia u Krysipieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone. „ Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej(...)gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu 😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie
królestwo garówkajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto z jednej strony delikatne, z drugiej chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe(...)Każdy nasączyć herbatą. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dusić chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście i posypać wystudzonym słonecznikiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia - cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój (u mnie robi to MAŁŻonek..) dodaj do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i kładź ostrożnie łyżką ciasto. Rumień
Pasje JolkiWspaniałe kwadraty z ciasta francuskiego z krążkami ananasa i kandyzowaną wisienką. Sympatyczne ciasteczka, które pieknie zdobią stoł. Gotowe ciasto francuskie i ananas z puszki. Proste i efektowne. Szybki przepis z cyklu ,, Gdy goście u drzwi“. Oczywiscie zamiast ananasa można wziąć brzoskwinie lub inne owoce. Jak na przykład w tym przepisie z jabłkiem i gruszką. Szczególnie pieknie wygladają kandyzowane wisienki(...)możesz zrobić lukier, albo ozdobić ciasteczka czekoladą. Dla nas lekka pudrowa pierzynka jest wystarczająca. Przepis na francuskie ciastka z ananasem: Składniki: 8 krążków ananasa z puszki 1 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko cukier puder do oprószenia 1 łyżka mleka 8 kandyzowanych wisienek lub gęsta czerwona marmolada Wykonanie : 1. Ciasto rozwinąć i ewentualnie lekko wyprostować wałkiem. Przy pomocy pomocy noża
dolcevitainmykitchenowoce no i mam już pyszne ciasto :)Do ciasta użyłam mąki tortowej Młynomag Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki tortowej Młynomag 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi roztopionej na czubek wykałaczki barwnika niebieskiego 3 jabłka 600 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 budynie(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopioną letnią margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na pół , jasne ciasto wlać do formy, do drugiej połowy ciasta dodać na czubek wykałaczki niebieskiego barwnika i wymieszać, wyłożyć na ciasto jasne.Jabłka obrać wydrążyć pestki i pokroić na ćwiarteczki. Powtykać delikatnie w ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliSzaro, buro, smutno - taki nijaki ten dzień. Może kawa i kawałek słodkiego ciacha orzywi nam ten dzień. Lata nie robiłam tego ciasta, postanowiłam więc odświeżyć przepis, ale okazało sie że zaginą w stosie innych przepisów. Postanowiłam poszukać inspiracji w sieci;) I tak trafiłam na świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny(...)kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchni