ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:396/956)

jabłecznik 151

soli 2 - budynie waniliowe ¾ l - mleka 4 -5 łyżek cukru 1kg obranych jabłek cukier puder do posypania Wykonanie Posiekać z zimnym masłem przesianą mąke z proszkiem  . Gdy sie połączą dodac cukier. Zrobić kopczyk, wybić jajka,które posolić szczyptą soli. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na blachę(...)wyłożona papierem do pieczenia,druga włożyc do woreczka i do zamrażarki. Blache wyłożona ciastem wstawić do lodówki.Z budyniu i mleka ugotować budyń ,przestudzić . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać ostudzonym budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce jarzynowej.Piec około 45-60 minut w temp. 180 st. C do złotego

w mojej kuchni
Ciasto korzenne z musem jabłkowym 216

wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić. Masa jabłkowa:  Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać(...)cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia. Polewa:  Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Makowce japońskie 174

tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz ba kalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki od Papilart ) lub tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Jogurtowe placki z jabłkami 185

jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek) 2 lub 3 duże słodkie jabłka 2 jajka  1 czubata łyżka cukru trzcinowego lub palmowego 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek.  Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm. Każdy plaster zanurzyć w cieście

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem 128

około 17 sztuk: 1 op. Ciasta francuskiego xl (375g) 250 g tłustego twarogu ok. 160 g kremówki 50 g cukru pudru + do oprószenia 2 jabłka sok z 1/2 cytryny cynamon 1 jajko Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na paski o szerokości ok. 2,5-3 cm. Nawijamy je na foremki do rurek. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce(...)jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia). Twaróg umieszczamy w misce wraz ze schłodzoną kremówką oraz cukrem i miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Nadmiar soku z jabłek odciskamy! Tarte jabłka dodajemy do masy twarogowej. Upieczone, przestudzone rurki zdejmujemy z foremek

Smaki Na Talerzu
Deser z jabłkami i bezą włoską (deser szarlotka bez pieczenia) 79

ciast. Świetnie pasuje z kwaśnym lemon curdem lub kwaśnymi jabłkami. Bezę włoską po wyłożeniu możesz lekko przypalić palnikiem, aby uzyskać złoty kolor. Dokładny przepis na bezę włoską znajdziesz poniżej. PRZEPIS NA DESER Z JABŁKAMI Deser szarlotka z bezą włoską Via Gusto Nowa odsłona szarlotki! Czyli deser z jabłkami i włoską bezą. Zobacz jak zrobić bezę włoską(...)spodzie pucharków. Jak zrobić prażone jabłka z cynamonem? Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondelku roztop masło. Dodaj pokrojone jabłka, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny. Całość mieszaj co jakiś czas i podsmażaj przez około 5 minut (jabłka powinny zacząć się rozpadać). Gotowe jabłka podziel na cztery części i wyłóż

Via Gusto
Babeczki jabłkowo-jaglane z karmelizowanymi owocami i płatkami owsianymi 115

owsianymi Składniki: Ciasto na babeczki: 1)       100 g kaszy jaglanej 2)       250 ml mleka 3)       3 łyżki masła 4)       3 łyżki miodu 5)       1 jajko 6)       jabłko(...)łyżka miodu 6)       łyżka masła   Sposób przygotowania: 1.    Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki   i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu (możemy też zetrzeć jabłko na tarce). 2.   Przygotowujemy ciasto na babeczki: Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego kaszę jaglaną i gotujemy około

Na kulinarnym poligonie
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 275

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami

Na słodko lub wytrawnie
MARCHEWKOWIEC 80

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 300 g marchewki (ok. 2 duże) 2 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do ciasta marchewkowego 3 łyżki proszku do pieczenia (30g) 180 ml oleju olejek pomarańczowy U mnie(...)szklanka ma 200 ml.  Przygotowanie: Marchewkę - obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jabłkajabłka obrać i  zetrzeć na tarce o średnich lub drobnych oczkach.  Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel robotem. Nastepnie do ubitych jajek dodać ojej

Ciastka - domowe słodkości
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 130

bardzo smaczny, a pozostałe pomysły także wykorzystamy i chętnie się nimi podzielimy. Składniki na tartę jabłkowo-rabarbarową Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka (mało soczyste) 2 średnie rabarbary 4 łyżki cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości(...)Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy 3 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Jabłka i rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, wsypać 4 łyżki cukru

niecodziennikpary
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 168

pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis, 2-3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody. 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker(...)Przygotowanie:      Ciasto:  Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.    Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy

Aga w kuchni
Jabłkowe supełki 145

mięciutkie w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące, oblane odrobiną lekko karmelowego lukru na brązowym cukrze (ale możecie użyć syropu klonowego). Między splątanymi paskami drożdżowego ciasta kryje się pyszne nadzienie z jabłek i cynamonu, które nadaje jeszcze większej wilgoci i typowo jesiennego charakteru, który pysznie otula kuchenne kąty i podniebienie :) Kilka pociągnięć nożem, supełek z nadzianego ciasta zaplątany

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasteczka z jabłkiem 176

konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić tak, aby można było je rozwałkować. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce(...)razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz zdjęcie ). Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną). Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 20-22 minuty. Studzić na kratce

CookYourself