szklanki mąki pszennej 2 żółtka (białka zachowujemy do masy serowej) 1/2 szklanki cukru pudru 100 zimnego masła 20 g zimnego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek (szara reneta) Masa serowa: 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego 4 żółtka 6 białek 1 szklanka śmietany 18% 100 g masła 1 szklanka cukru (lub odrobinę(...)szpatułką. 4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, a na jabłka wylać masę serową. Całość piec w 180 st.C przez około 50-60 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch można dowolnie udekorować. Smacznego! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa Aniwyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia przypominają kwiat róży :) Placek nie należy do lekkich i puszystych wypieków, ma miękką strukturę, jednak jest(...)czas ubicia białek na pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do masy. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami. Przelać ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut . Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem
Kraina Miodem Płynącaprzekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia :) Składniki: 1 kg jabłek 180 g cukru 6 łyżek cukru do piany(...)ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę. Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ubijamy pozostałe 4 białka dodając cukier (6 łyżek) i wiórki kokosowe. Masę wykładamy na ciemne ciasto. Na górę dodajemy odsączone jabłka ,a na samą górę wykładamy
W Moim Magicznym Domuwyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów(...)jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy jedne składniki do drugich, mieszając łyżką jedynie do połączenia składników. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy w muffinki owoce (gruszki, truskawki, jagody, jabłka) Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/muffinki-pelnoziarniste-rabarbarem/ BosowKuchni Artykuł Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnkuciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników. Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne(...)swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy dodamy do ciasta spore ilości masła i cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko
Powiedz dietom niewydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem
Proste Potrawywyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru Jabłka pokrój w cienkie(...)plasterki i obsyp cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm Na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie. Potnij na ciasto na paski o szerokości ok 5 cm. Na każdy pasek ułóż jabłka z cynamonem. Zwiń paski w rulony i ułóż w tortownicy obok siebie. Odstaw
Niezły Młynekwyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru Jabłka pokrój w cienkie(...)plasterki i obsyp cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm Na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie. Potnij na ciasto na paski o szerokości ok 5 cm. Na każdy pasek ułóż jabłka z cynamonem. Zwiń paski w rulony i ułóż w tortownicy obok siebie. Odstaw
Niezły MłynekSmak jabłek i cynamonu nieodzownie kojarzy mi się z jesienią. Jeśli lubicie szybkie wypieki - to przepis idealny dla Was :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) Kruszonka 1/2
Moje Kuchenne Rewelacjedrożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania
Szczęśliwa kuchniadrożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgładką masę, tak długo, aby nie została mąka w misce. Ciasto będzie trochę lepkie, ale odchodzi od rąk. Można wstawić na chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i umieścić na dużą, czarną blachę, wysmarowaną tłuszczem, np. margaryną. Ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika
Wołowina od rekinaSkładniki: (szklanka 250 ml) (tortownica 24 cm) Ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Jajka 4 Olej 3/4 szklanki Jogurt naturalny 3/4 szklanki Cukier 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki Dodatkowo : Jabłka 3-4 średniej wielkości Kruszonka: Mąka(...)Masło 50 g Cukier 50 g Przygotowanie: Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, jogurt, olej, jajka oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą widelca przez chwilę. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec dodajemy kruszonkę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
Kulinarne przygodyokres zapaleń pęcherza. Taki placek nie tylko wspomoże walkę z przeziębieniem, ale będzie jednocześnie KRÓLEWSKIM śniadaniem i dawką zdrowia i porannej słodyczy. W połączeniu z kawą można szybciutko odpłynąć! Ciasto spokojnie możecie przygotować dzień wcześniej, tylko żurawinę dodajcie tuż przed pieczeniem. ŚNIADANIOWY PLACEK Z ŻURAWINĄ Składniki: pół kostki masła skórka z 2 mandarynek +1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej(...)łyżkami mąki. W osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post
Gotowanie to kochaniePlacuszki z tartym jabłkiem Mam dziś dla Was szybki przepis na pyszne racuszki, które można wykonać na jogurcie lub kefirze. Są idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska do pracy lub szkoły. Placuszki robi się bardzo łatwo i wprost ekspresowo. Składniki: 2 jajka 150g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 łyżki oleju 150g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru(...)pieczenia 1 jabłko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania *** Do miski przekładamy jogurt lub kefir i wbijamy jajka *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy olej, mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia *** *** Mieszamy i dokładamy jabłko starte na tarce o dużych oczkach *** *** Mieszamy łyżką *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek
Blog z Apetytem