ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:332/956)

szarlotka z lodami 149

razu po upieczeniu wystarczy podgrzać w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kruche: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 6 żółtek skórka otarta z cytryny na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe(...). Obrać je ze skórek i zetrzeć na plasterki. Przesypać cynamonem, cukrem i galaretką. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wykwintna szarlotka . 371

szklanka orzechów włoskich2 łyżeczki cynamonuZagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów.Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą.Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę.Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać !P.s. Masę jabłkową oczywiście

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. 166

pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną to propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się surowym smakiem wybornych, pierwszych tego lata jabłek w tego rodzaju deserze. Jest to druga propozycja na tego typu ciasto bez pieczenia i mam nadzieję, że spodoba się Wam równie mocno, jak poprzednia szarlotka z mascarpone .  Idealna do mocnej, esencjonalnej kawy. Na nasączonych(...)jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze.  Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki na tortownice 24 cm: 100 g biszkoptów okrągłych 100 ml espresso lub dobrej kawy rozpuszczalnej 200 g masy kajmakowej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Co zrobić z białek? 61

cyfrowy Przepis tutaj (KLIK) Wcale nie taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :))   Rolada bezowa z kremem kawowym(...)białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta.   Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne.   Ciasto Zebra z białek Przepis tutaj (KLIK) Kolejny pyszny sposób na wykorzystanie białek. Placek jest bardzo smaczny

Blog z Apetytem
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 270

tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia(...)Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy

Tradycyjna Kuchnia
Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 294

mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste – ostatnią porcję mąki zagniećmy ręcznie (najlepiej jednak nie ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę w lodówce ok. 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160-170°C. Ciastka można wałkować na ok. 1 cm grubości(...)się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Jesienne ciasto z jablkami 180

ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego(...)pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.  Na zurawine kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( dlugosc zalezy od piekarnika - obserwujemy ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe brioszki 87

osób taka porcja ciasta, to zdecydowanie za mało. Print Drożdżowe brioszki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne brioszki z fantastycznym nadzieniem. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, jablka, pomarańcza Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe(...)miski miksera, dodać mąkę i wyrobić gładkie, luźne ciasto. Ciasto wyrabiam końcówką typu hak . Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Na oprószony mąką blat wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Całą powierzchnię posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć cienko pokrojone jabłka , zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku

SprawdzonaKuchnia.pl
Chipsy z jarmużu 164

szybko mogą się przypalić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Chipsy z plantana → Chipsy z nori w aromatycznej tempurze → Smoothie z jarmużu, banana i jabłka → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto → Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem

Oryginalny smak
Uśmiech teściowej - czyli kruche ciasto z jabłkami i budyniem 343

UŚMIECH TEŚCIOWEJ Ciasto "Uśmiech teściowej" należy do grupy łatwych, tanich i bardzo smacznych ciast. Poważnie! Nie za słodkie, nie ciężkie, a do tego ten smak jabłek w połączeniu z budyniem...mmm pycha. Goście są zawsze zachwyceni, a przygotowuje się je naprawdę banalnie. Bardzo polecam wypróbować go u siebie w domu ;) SKŁADNIKI ( najlepiej w temp. pokojowej) 2 budynie waniliowe(...)proszek do pieczenia. Jak już uzyskamy jednolitą masę, ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy (36x25) i nakłuwamy widelcem. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka. Budynie ugotować na mleku i gorące wylać na jabłka. Jeśli nie ma w nich cukru, to trzeba dodać wg instrukcji. Budynie od razu rozmieszać w zimnym

Calzonella.com
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza :) 851

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta MASA ORZECHOWA  Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki(...)jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.  Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda :) Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 161

masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy je z masłem, jajkiem, cukrem i solą do przesianej wcześniej mąki i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką(...)około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki

Smakowity Blog Kulinarny
SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ MIGDAŁOWĄ 190

Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich. Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia.  Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam...      Składniki(...)cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem. 3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do  masy. Wymieszać. 4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min. 5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl. cukru. Powinno się ładnie skarmelizować dosłownie do rozpuszczenia cukru

Kubki smaku
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 195

mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut) lub w mikserze ja ostatnio zostawiłam żeby wyrabiało się tak 15 minut . Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 4. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach, jak są soczyste to odcisnąć lekko(...)wymieszać. 5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, podzielić je na 8 trójkątów. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję jabłek i zawijamy/formujemy rogaliki.  5. Blaszkę wykładamy papierem

kruche babeczki
NAJLEPSZA SZARLOTKA TATRZAŃSKA – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” + KONKURS! 117

wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich wysokich ciast sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na szarlotkę tatrzańską? Zdecydowanie TAK! SKŁADNIKI: CIASTO : * mąka krupczatka – 500 g * masło min. 82% – 250 g * cukier puder – 90 g * proszek do pieczenia(...)rant ( tak jak Wam wyżej pisałam – użyłam tego : https://www.sweetdecor.pl/kwadratowy-rant-do-pieczenia-i-skladania-tortow-25-x-25-cm-wys-10cm.html ) Dno wylepiamy 2/3 ciasta i w całości, razem z rantem wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę – ważne, żeby mocno schłodzić. Resztę ciasta mrozimy w woreczku – żeby nie wyschło. Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda nasienne. Jeśli są duże – kroimy na ćwiartki. Jeśli mniejsze – połówki

Ostra na Słodko