ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:334/956)

Serowe "żabie mordki" 69

rozbełtane jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach.  Stopniowo dodawać serki i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy.  Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło.  W tym czasie umyć jabłka, podzielić je na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry.  Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką(...)rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki.  Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka.  Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C. (pieczenie góra-dół

Weekendy w domu i ogrodzie
Crumble z jabłkami bezglutenowe 162

jeszcze jedno ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma

codojedzenia
Ciasto z połówkami jabłek ala słodkie bułeczki 189

pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które przypomina nam słodkie bułeczki z jabłkiem. Oto inna odsłona zwyczajnej szarlotki. Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g masła  2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego  1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa:  (sok z cytryny+cukier(...)posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem

W Moim Magicznym Domu
Ciasto sypane z owocami 157

coś słodkiego więc wyszperałam składniki na szarlotkę sypaną . Miałam jednak za mało jabłek i część zastąpiłam malinami i jeszcze dorzuciłam kilka przywiędniętych już borówek amerykańskich. Bałam się, że maliny będą zbyt wodniste ale na warstwę dałam ich mniej niż jabłek, poza tym były drobne. Ciasto wyszło ładne i zwarte, dużo lepsze niż z samymi jabłkami. składniki

Monia miesza i gotuje
Szarlotka sypana 104

masłem, a wierzch jest przyjemnie chrupiący. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 2,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 400 ml kaszy manny 400 ml mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml cukru 200 g masła Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na sicie, by odsączyć delikatnie nadmiar soku. Nie wyciskać(...)cukru. 1/3 suchych składników rozłożyć równomiernie w formie. Jabłka doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Wyłożyć połowę jabłek do formy. Na jabłka wyłożyć połowę pozostałych suchych składników. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć je resztą suchych składników. Masło zetrzeć na tarce wprost do formy. Ciasto piec 60 minut w 190 stopniach C. Studzić na kratce. Podobne: Letnia

Weekendy w domu i ogrodzie
Razowa tarta z jabłkami 246

morelowego Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować

wyzwania kuchenne
Korzenny placek z jablkami poWeekendowe Lakocie odc.184 187

Jesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny, wilgotny i słodki placek. Przepis podpatrzyłam u Lo .  Korzenny placek z jabłkami 130 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 3 lekko roztrzepane jajka 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii(...)składników. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy jajeczno-maślanej, na zmianę ze śmietaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Jabłka wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 200

Ciasto drożdżowe gości u mnie zdecydowanie za rzadko ;)A to dlatego , że tak naprawdę nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z niego przyrządzić wspaniałe smakołyki.Obiecuję , że postaram się być bardziej cierpliwa i dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto!Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami.Mięciutka , puszysta , łatwa

Ostra na Słodko
Rożki półfrancuskie z jabłkiem 145

jabłka Sposób przygotowania: Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto.  Wstawić ciasto na 15-20 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na pół centymetra pokroić na 5 centymetrowe kwadraty, na środku położyć grubzy plater obranego jabłka, złączyć po przekątnej rogi ciasta i dobrze skleić.  Piec w temperaturze 180 st.C na rumiano

Cukiernia Pychotki
Szarlotka z papierówek pod chmurką 216

wszystko dokładnie siekasz. Następnie wrzucasz żółtka i zagniatasz ciasto. Dzielisz je na dwie nierówne części. Mniejszą chłodzisz a większą rozwałkowujesz cienko i wykładasz nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Podpiekasz w temp. 180 stopni C, przez około 10 minut, po czym ciasto studzisz. Teraz pora na jabłka i moją „najulubieńsiejszą” czynność. Całe 2kg obierasz(...)dalej miksujesz. Kiedy białka będą już sztywne, wsypujesz proszek budyniowy i dokładnie mieszasz, ale już powoli. Najlepiej użyć do tego miksera na najwolniejszych obrotach. Jabłka odciskasz dokładnie z soku, układasz na wystudzonym cieście, posypujesz cynamonem. Na nie wylewasz masę białkową, a na nią ścierasz surowe schłodzone ciasto (tę mniejszą połowę która Ci została). Ciasto wstawiasz do piekarnika nagrzanego

Arbuziaki
Racuchy drożdżowe z jabłkami 189

Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko(...)łyżeczki drożdży instant olej do smażenia 1 duże jabłko cukier puder Wykonanie: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 211

ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO,SER I NASZ ROZCZYN Z DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE(...)CYNAMON GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI I NACINAMY NOŻEM PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA I UKŁADAMY NA BLASZCE, NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA PIECZEMY W 170 STOPNIACH

Swojskie jedzonko
Szarlotka z orzechami i kruszonką 134

zaczną się lekko rozpadać. Uwaga, żeby zbyt ich nie rozgotować.  Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z masłem, zmielonymi orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksować mikserem, aż powstanie jednolite ciasto, będzie się sypało. Dodać jajko i śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Delikatnie zagnieść ciasto rękami i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (zawinięte w folie spożywczą). Tortownicę(...)papierem do pieczenia razem z bokami. Połową ciasta wylepić blaszkę i wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i na to pokruszyć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni.  Przepis znaleziony na www.malacukierenka.pl

Mania Wypiekania
Jabłecznik na biszkoptach 51

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto pełne soczystych jabłek, które rozpływają się w ustach, otulając smakiem dzieciństwa i ciepłymi wspomnieniami. Ta nazwa brzmi jak zaproszenie do domowego ciepła i aromatycznej przyjemności. Delikatne biszkopty, wilgotne od soków jabłek, wypełnione aromatycznym nadzieniem jabłkowym, tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. To nie tylko deser

Kulinarna Chwila
Bakaliowe kulki mocy 62

orzechów, formowałam kulki, a następnie obtaczałam je w wiórkach kokosowych. Niżej znajdziecie przepis. Zobacz też: Deser z mleczkiem kokosowym i chia Muffinki z czekoladą w środku Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Przepis na bakaliowe kulki mocy Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 łyżki suszonych jagód Goni 2 łyżki suszonej miechunki 2 łyżki kakao

Kuchnia Bazylii