ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:184/977)

Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka 100

Wiśniowa, powiat strzyżowski Jabłecznik to uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Od pokoleń pieczone jest od święta i na co dzień. Zaletą tego ciasta są proste i dostępne przez cały rok składniki, ale przede wszystkim jego smak. I choć jabłecznik zna każdy, zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Różanki, bo ciasto jest wyborne. Przepis pochodzi z publikacji(...)minut. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cukrem (wg uznania, np. 2-3 łyżki) i cynamonem. Połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na to jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Trzeci talerz
Szarlotka z serkiem - bez jajek! 250

jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 kg jabłek(...)ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem.  Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach.  Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.   Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Zatopiony jabłecznik 202

tzw. zatopiony jabłecznik( Versunkener Apfelkuchen). Właśnie pod tą nazwą znajdziecie niemieckie przepisy na jabłecznik z dużymi kawałkami owoców w cieście. Zatopiony jabłecznik jest soczysty, poleży kilka dni, chociaż u nas wszystkie ciasta wytrzymują góra dwa dni. Kawałki jabłek nacinamy wzdłuż, albo robimy dekoracyjną kratkę. Dodatkowo

dolcevitainmykitchen
Racuchy drożdżowe z jabłkami 193

, jako owocu. Jednak potrawy z jabłkami uwielbiam pod każdą niemal postacią.  A sposobów na ich wykorzystanie jest na prawdę wiele. Na podwieczorek można przygotować pyszne ciasto z jabłkami , a na obiad np. kładzione kluski . Najbardziej popularnym jednak daniem są chyba placki z jabłkami. W zeszłym roku na moim stole królowały maślankowe placuszki z jabłkami(...)waniliowy, sól i cynamon. Zalewamy ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i rodzynki. Łączymy je z ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej łyżce ciasta. Formujemy racuszki. Smażymy na z każdej strony

Pobite gary Barbary
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 184

mąż użyje prawie wszystkich jaj na poranną jajecznicę, łaskawie zostawiając jedną sztukę, kiedy ja mam w planach wielkie pieczenie....) i ulubione do wypieków jabłka. Co powstało i jakie jest dokładne wykonanie? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram margaryny do pieczenia - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - pół szklanki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek(...)minut.  Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg).  Jabłka kroję w cienkie plasterki, układam na podpieczonym cieście. Przygotowuję pianę- miksuję białko ze szczyptą soli, cukrem, pod koniec dodaję jogurt i delikatnie mieszam. Wykładam na jabłka. Całość zapiekam przez ok. 30 minut

Wielopokoleniowo
Ciasto z jabłkami i cynamonem 121

masła zrobią się małe kawałeczki. Wtedy dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj przez chwilę a potem wyrób rękami gładkie ciasto. Z ciasta ulep kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką na 1 godzinę. Jabłka obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na grubych oczkach. Bierz po trochę startych jabłek w dłonie i mocno odciśnij(...) przez około 15 minut (uważaj, aby nie przypalić). Odstaw do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o krótszym boku około 25 cm. (w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką). Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie zimne uprażone jabłka, małym sitkiem przesiej na jabłka cynamon. Zwiń ciasto jak roladę zaczynając zwijać od krótszego boku. Włóż

Delicious Place
Szarlotka królewska 112

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt(...)proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka ? Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa ? Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta ? Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. ? Na biszkopt wylać gorące jabłka

To co kocham
Szarlotka królewska 193

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje(...)suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą

To co kocham
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 217

pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie(...)skórką) na tarce o dużych oczkach, dodaj przyprawy, sok z cytryny i płatki owsiane. Odczekaj z 10 minut aby płatki wsiąknęły nadmiar soku. Słodzone ciasto wyjmij z lodówki, na wylepionym ciastem dnie formy rozłóż jabłka, a na wierzchy rozłóż rozwałkowaną drugą porcję ciasta. Całość posyp cukrem Jabłecznik piecz przez godzinę w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego

greenscarf
Tortoletki z Jabłkami 76

okazało się, że wszystkim naokoło również zachciało się kupować jabłka! Nie zrażając się tłumem, dzielnie stawiłam czoła kolejnym stoiskom. I właśnie tam spotkałam panią, która sprzedawała jabłka... niecodziennie! Wybierała dla każdego wyjątkowe jabłko, opowiadając przy tym, że każde ma swoje "osobiste cechy". Pomyślałam: "Czemu nie!" Poprosiłam o jabłka "najbardziej idealne na tortoletki," a pani w pełnym skupieniu(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Formowanie babeczek: Schłodzone ciasto rozwałkować  i z połowy ciasta wycinać kółka o średnicy większej niż foremki. Wykleić ciastem foremki, nakłuć spody widelcem. Z drugiej części ciasta uformować wałeczki lub wyciąć foremkami ozdobne liście. Pieczenie:   Nadzienie nałożyć do każdej tortaletki. Na wierzch poukładać wycięte ozdoby z drugiej części ciasta. Posmarować żółtkiem,  Piecz

Z Marcepanem
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 202

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało(...)wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kakaowe ciasto ucierane z jabłkami, budyniem czekoladowym i kruszonką 135

Klasyczne, kakaowe ucierane ciasto. A przy okazji wdzięczny podkład do owców,  które zwiastują to, czego zapach subtelnie unosi się już w powietrzu.   Jeszcze nie oficjalna, ale powoli.. na wyciągnięcie ręki. Jesień. Ręce możemy wyciągać, po wszystko,  co wkomponować jest okazja w sezonowe wypieki.  Do proponowanego dziś ciasta wykorzystałam jabłka.  W tym roku(...)łyżka cukru Wykonanie: Proponuję rozpocząć od ugotowania gęstego budyniu czekoladowego,  na 300 ml mleka, z dodatkiem łyżki cukru.  Przed wyłożeniem na ciasto należy go przestudzić,  od czasu do czasu mieszając. Jabłka kroimy w niewielką kostkę,  oprószamy cynamonem, mieszamy z łyżką cukru. Składniki kruszonki łączymy w miseczce - palcami lub widelcem. Jajka ubijamy z cukrami na jasny

Kronika Piekarnika
Naleśniki z tartym jabłkiem 219

naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka wodyszczypta soli1 łyżka cukru pudruaromat waniliowycynamon 2 jajka2-3 jabłkasok z cytryny Sposób przygotowania:1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej(...)Skrapiamy sokiem z cytryny.3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron.5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Odchudzona szarlotka 251

łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko(...)rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 245

pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać(...)wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek

RITA food channel