ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:183/977)

Jesinne liście z jabłkiem 126

oczyśćcie takiej  pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :)  Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy  żółtko  Przygotowanie:  z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon).  Jabłko obieramy i ścieramy na tarce

Niezły Młynek
Jesinne liście z jabłkiem 160

oczyśćcie takiej  pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :)  Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy  żółtko  Przygotowanie:  z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon).  Jabłko obieramy i ścieramy na tarce

Niezły Młynek
Szarlotka 122

folię i odstawić do schłodzenia na ok 40 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować wyłożyć dobrze na formie (30 x25 )docisnąć boki i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi można przygotować jabłka. Jabłka obrać ze skórki i usuną gniada nasienne i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach a następnie doprawić cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym. Podpieczony spód posypać bułką, wyłożyć potarte i doprawione jabłka przełożyć na ciasto. Pozostałym ciastem (mniejsza część) rozwałkować i przełożyć na  wyłożone jabłka, boki dokładnie docisnąć, ponakłuwać widelcem i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Leśne pucharki z karmelizowanymi jabłkami 136

jabłkami i jogurtem. Zamiast jogurtu świetnym rozwiązaniem jest bita śmietana, więc jeśli nie liczycie kalorii taką wersję również warto wypróbować :) Składniki (2 szt): 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego  2 jabłka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka masła 6 łyżek jogurtu naturalnego cynamon, mielone goździki, imbir cukier puder/erytrol owoce leśne do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda(...)wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
jabłecznik z amaretti 157

świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym(...)masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić n dwa blaty.  Jabłka pokroić w grube plasterki. Zalać dwiema szklankami wody i gotować chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia i wsypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z kwiatami akacji 196

Ciasto z kwiatami akacji, a tak naparwdę ciasto z kwiatami robinii akacjowej. Robinia akacjowa mylnie nazywana jest akacją. 500 g jabłek, 200 g kwiatów akacji 20 g cukru, 300 g mąki pszennej, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Formę do ciasta (u mnie(...)każdą ósemkę na 4 -5 części. Wymieszać z pozostałymi kwiatami akacji. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na jabłka z kwiatami akacji. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć kwiaty akacji wymieszane z cukrem. Na nich ułożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

królestwo garów
CIASTO SZARLOTKA 178

utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele(...)wyłożyć na jabłka.  Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto.  Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Strucla jabłkowa 90

ciasta z jabłkami! Po prostu musiałem. Łatwo, szybko i smacznie. Polecam, Arek Gie Składniki:         1 kg jabłek szara reneta 2 garści rodzynków 2 łyżki agaru (opcjonalnie 1 galaretka cytrynowa) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu (jak ktoś lubi to więcej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków         Ciasto(...)Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzane masło wymieszane z miodem. Dodajemy rodzynki, cynamon i goździki, prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Studzimy. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , szczyptą soli i 2 łyżkami śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło siekamy z mąką, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko, żółtka, cukier, pozostałą śmietanę, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy

R'n'G Kitchen
Szarlotka. 179

jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 łyżki cukru (można dać więcej, jeśli jabłka są kwaśne) 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do garnka, lub na patelnię. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki wody i smażyć do miękkości., tak żeby woda w większości odparowała. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną(...)kleić. Tak żeby ciasto nie było zawarte. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wykleić ciastem dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości. Część ciasta zostawić na wierzch. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, wystudzić. Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć przestudzone jabłka. Wierzch posypać pozostałym

Agusiowe smakołyki
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 181

wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody 4 jabłka  cukier  cynamon  Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę(...)zasypujemy cukrem w takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka.  Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi.  Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać

Niezły Młynek
SZARLOTKA LEŚNA 219

jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania rodzinnego. Zerknijcie na listę składników i upieczcie to ciasto ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g masła z lodówki - 430 g mąki(...)żółtka - 1 białko - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130  cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno

SMYKWKUCHNI
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 257

łyżek cukru  szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 12 jabłek, ok. 2 kg 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę(...)pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) pozostałe ciasto. Piec kolejne 45 min., do zarumienienia. Po ostudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka 95

Wiśniowa, powiat strzyżowski Jabłecznik to uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Od pokoleń pieczone jest od święta i na co dzień. Zaletą tego ciasta są proste i dostępne przez cały rok składniki, ale przede wszystkim jego smak. I choć jabłecznik zna każdy, zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Różanki, bo ciasto jest wyborne. Przepis pochodzi z publikacji(...)minut. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cukrem (wg uznania, np. 2-3 łyżki) i cynamonem. Połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na to jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Trzeci talerz
Szarlotka z serkiem - bez jajek! 239

jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 kg jabłek(...)ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem.  Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach.  Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.   Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości