ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:141/977)

PROSTE I SMACZNE CIASTECZKA Z JABŁKAMI 43

Proste ,pyszne i szybciutkie ciasteczka z jabłkami do kawy :) Może nie za ciekawie wyglądają ale naprawdę obłędnie smakują. SKŁADNIKI 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 100g masła (pół kostki) 2 jabłka aromat do ciast pomarańczowy cukier puder do posypania WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mas(...)się całkowicie rozpuścił. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy,nastepnie po troszku dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Mąkę dodajemy stopniowo bo ciasto gęstnieje.Dodajemy aromat, resztę mąki i dalej mieszamy ciasto łyżką. Teraz czas na jabłka,które obieramy ze skórki,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mała kostkę. Pokrojone jabłka wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Teraz

Mała w garnku miesza
Placek z jabłkami 163

przepis na super pyszny, domowy, tradycyjny placek z jabłkami . To wspaniały wypiek szykowany z ciasta ucieranego z dużą ilością jabłek i z kruszonką.  - wilgotne, puszyste ciasto pełne kawałków jabłek - bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków - stary, tradycyjny przepis na placek ucierany z masłem i jajkami

AniaGotuje.pl
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 469

ciepłego mleka, śmietankę 30 % oraz cukier zwykły (3/4 szklanki) i waniliowy. Masę rozprowadzamy na biszkoptach, a na jej powierzchni układamy truskawki , które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką . Tradycyjne ciasto z jabłkami Mówiąc(...)ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-szarlotka-sypana-z-lekka-beza,3650 ) z pewnością sprosta wymaganiom wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie jabłek

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z jabłkami 170

obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nie za grube ani za cienkie plasterki. Przygotowane kawałki jabłka włożyć do ciasta. Całość wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta wraz z kawałkiem jabłka.  Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  Przygotowywanie ciasta na placuszki z jabłkami Smażenie placuszków  Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 268

makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec

Trzeci talerz
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 223

masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny(...)jabłka muszą być ciepłe. Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej, a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i jabłka dobrze połączyły się z ciastem

Trzeci talerz
Szarlotka z jabłek i gruszek 265

krucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Szarlotkę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka z jabłek i gruszek Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół(...)cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny, wymieszać - dodać masło i domowy cukier waniliowy, całość podgrzewać do zmięknięcia owoców

Smakołyki Bereniki
JABŁECZNIK NA PUSZYSTYM CIEŚCIE + FILMIK 94

jabłecznik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam przepis.            JABŁKA :  1,5 kg jabłek Reneta 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej           CIASTO   160 g mąki pszennej, tortowej  130 g mąki ziemniaczanej  200 g cukru(...)wsypujemy mąki i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Większą część ciasta wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.  Na ciasto wykładamy delikatnie jabłka tak aby były rozprowadzone po całym cieście. Na wierzch wylewamy resztę ciasta i równo je rozsmarowujemy.  Pieczemy 45 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z jabłkami II 78

sposób przygotowania jabłek się nieco różni.  Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry. Jabłka przełożyć do miski, dodać(...)wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt. 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na podpieczone jabłka, całość piec w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik z bezą 190

obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto(...)pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.   Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje jabłka były bardzo soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać

Simply Food
Bułeczki z herbacianymi jabłkami z gotowego ciasta półfrancuskiego 202

się, jak to sobie radziliśmy „z tym fantem” we Włoszech! Ciasto półfrancuskie- gotowe! Mrożone! Dostałam moc wyśmienitych jabłek...jest pomysł! Składniki -2 lub 3 porcje ciasta półfrancuskiego gotowego -jabłka- Szara Reneta -zielona herbata OP z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem od  BASILUR -cynamon, -miód ok 2 łyżki Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jabłka(...)szklankę gorącej wody 2 łyżki herbaty. Zaczekaj ,aż naciągnie, odcedz i dosmacz miodem. Wlej herbatę z miodem na jabłka. Włóż do piekarnika, odparuj herbate. Wyciąg jabłka i wystudz. Rozwiń płaty ciasta, pokrój w pasy.Jedan porcja to ok. 3 pasy. Zależy ja duże chcesz mieć „bułeczki”. Wyłóż jabłka na każdy płat i zwiń,lekko dociskając zewnętrzne brzegi. Ostrym

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z jabłkami 163

Składniki: ciasto kruche 250 g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany dodatkowo 5 jabłek cynamon cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem do połączenia składników, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki(...)minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec następne 10 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na większe kawałki. Podpieczony spód posypuję cynamonem i wykładam jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C  przez 30-35 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Szarlotka z prażonymi jabłkami 44

składników. Z ciasta uformuj kulę. 2/3 ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce, natomiast 1/3 do zamrażarki na godzinę. Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce wylep nim dno tortownicy wyłożonej papierem na grubość ok 5 mm (tortownica o śr. 18 cm). Z reszty ciasta wylep również boki tortownicy. Ponakłuwaj dno ciasta widelcem, wyłóż na niego prażone jabłka(...)trochę suchej kaszy manny (ok. 4 łyżek), a na wierzch zetrzyj na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Tortownicę z ciastem umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Piecz około 1 godziny. Autor przepisu: Ania The post Szarlotka z prażonymi jabłkami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szarlotka z prażonymi jabłkami 126

składników. Z ciasta uformuj kulę. 2/3 ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce, natomiast 1/3 do zamrażarki na godzinę. Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce wylep nim dno tortownicy wyłożonej papierem na grubość ok 5 mm (tortownica o śr. 18 cm). Z reszty ciasta wylep również boki tortownicy. Ponakłuwaj dno ciasta widelcem, wyłóż na niego prażone jabłka(...)trochę suchej kaszy manny (ok. 4 łyżek), a na wierzch zetrzyj na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Tortownicę z ciastem umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Piecz około 1 godziny. Autor przepisu: Ania The post Szarlotka z prażonymi jabłkami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 133

jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku z cytryny cynamon mielony kardamon cukier puder(...)cienkie plasterki. Pokrojone jabłka dodać do wina i gotować około 2-3 minuty. Wyłączyć gaz i pozostawić na około 10 minut. Po upływie czasu jabłka wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski wzdłuż krótszego boku. Układać na nich plastry jabłek tak, aby część ze skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość

Kuchnia w opałach
Ciasto kajmakowo - jabłkowe 137

Dawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)ułożyłam drugą warstwę krakersów. Mus jabłkowy przełożyłam do garnka i podgrzewałam na małym ogniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy jabłka zaczęły bulgotać, wyłączyłam gaz i wsypałam do jabłek galaretkę. Dokładnie wymieszałam, aby galaretka się rozpuściła. Połowę jabłek wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozprowadziłam na ciastkach. Na jabłkach ułożyłam kolejną, trzecią już warstwę krakersów. Następnie wyłożyłam drugą połowę

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z pianką 256

pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Włożyć do garnka, gotować(...)koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach. Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach

Kuchcik gotuje
Ciasto z jablkami, ktore zawsze sie udaje- apple cake 454

Ciasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce(...)Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao I miksujemy. Wylewamy do formy. Ja dodalam do ciasta pokrojone jablka. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 45-50 min- lub do suchego patyczka. Serdecznie pozdrawiam I polecam

Smaki Edyty