Kruchutkie, maślane i niezwykle smaczne ciasteczka z jabłkami. Rozpływają się w ustach. Zrobisz je raz, dwa! Składniki Ciasto(...)mąki pszennej 250 dag sera białego 250 dag margaryny Dodatkowo kilka jabłek Przygotowanie Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Na chwilę wstawić do lodówki. Obrać jabłka i pokroić w ćwiarteczki. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty na środek jabłko, sklejam końce i do piekarnika 190 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Anna The post
Wasze Przepisyprawdę pyszna. Składniki: 200 g. mąki pszennej tortowej 50 g. cukru pudru 100 g. masła 1 jajko Jabłka: 1 kg. jabłek (waga przed obraniem) 4 łyżki wody 3 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek) 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 2 garście orzechów włoskich(...)nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła
Agusiowe smakołykijabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję z nich różne dania, zarówno te słodkie, jak i te wytrwane. Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny. A do tego kruche ciasto i słodka beza. Mówię Wam, jest pysznie(...)żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste
Kulinarne przygody GatityCiasto na maślance z jabłkami i kruszonką to proste, pyszne i tanie ciasto, z którym każdy sobie poradzi. W moim domu znika ekspresowo, jeszcze zanim porządnie ostygnie. Ciasto jest miękkie i zawsze ładnie wyrasta. Zamiast jabłek możecie użyć dowolnych owoców, ale szerze Wam przyznam, że wersja z Czytaj więcej
Di gotujeDzisiaj podam przepis na ciasto maslane, półkruche z jabłkami i budyniem. Bardzo smaczne, idealne na każdą okazję i bardzo smaczne. SKŁADNIKI : ciasto : 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml ) JABŁKA(...)PRZYGOTOWANIE : Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto półkruche. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem. Na dno rozkładam większą cześć ciasta a mniejszą odkładam do zamrażarki. Spód ciasta podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %, uważamy aby się nie spiekło. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku z cukrem, ciągle mieszając. Można
Kulinarne Fantazje Mariolipieczemy 10 minut w 180 stopniach. Nadzienie jabłkowe: około 8 sztuk średnich jabłek galaretka cytrynowa 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru (zrezygnowałabym całkowicie) Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Gotujemy aż puszczą sok i zmiękną. Mąkę mieszamy z galaretką. Dodajemy do jabłek i energicznie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia i przelewamy na spód miodowy(...)pudru sok z połowy cytryny Oba składniki dokładnie mieszamy i polewamy lukrem ciasto. Czekamy aż zastygnie. Ciasto było najlepsze na drugi dzień. Proponuje trzymać w lodówce. Całość to 2770 kcal. Wykroiłam 14 porcji. Jedna to 200 kcal. Jabłecznik cytrynowy Szarlotka cytrynowa Pyszne i proste ciasto z jabłkami Jabłecznik cytrynowy Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu, blog: Wypieki Beaty Artykuł Jabłecznik
Relaxtimefrancuskiego2 jabłkacynamoncukier kryształcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka.2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu.3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem
Kuchnia domowa Aniprzepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka(...)masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut. Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek; 100 g cukru kryształu; 2 opakowania budyniu waniliowego; 250 ml soku jabłkowego; 4 łyżki wody
In my kitchenTarta z jabłkami, to moje ukochane ciasto <3 Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka, dużo jabłek :). Dlatego uznałam, że najwyższy czas żebym zamieściła post z przepisem na tartę. Składniki:1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru(...)połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki, które odrywam od masy palcami. Całość ponownie wstawiam do piekarnika i zapiekam przez
Taste Of My Daydrewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić(...)szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku
magiczna kuchnia Kasiporze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru(...)grubych oczkach, wsypujemy cukier i prużymy na średnim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wsypujemy obie galaretki, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto kroimy na dwie części. Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta ozdabiamy bitą
Pyszności Słodkościcieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Ten pomysł na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się także wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut mamy gotową fajną przekąskę do filiżanki kawy. KRĄŻKI JABŁKOWE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki 4 jabłka 1 jajko(...)miski. Następnie wbijam jajko, dodaję mleko, cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieram i kroję w 0,5 cm plastry. Następnie z każdego kawałka wykrawam środek z częścią gniazda nasiennego. Każdy plaster jabłka obtaczam w cieście naleśnikowym i przekładam na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu
Alle Dobre!font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać cynamonem. Piec około 40 minut w 180 stopniach
W garach u Gosiglostery. Jeśli zaopatrujesz się w warzywniaku, koniecznie podpytaj sprzedawcę o to, jakie odmiany poleca – zwykle to prawdziwa kopalnia wiedzy. Czym zagęścić jabłka na szarlotkę? Uprażenie jabłek na szarlotkę może zajmować nieco czasu, zwłaszcza gdy jabłka puszczą sporo soku. W takiej sytuacji najlepszym sposobem będzie dłuższe gotowanie ich bez przykrycia, do momentu aż nadmiar płynu odparuje(...)minut. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż je do dużego garnka, dodaj miód oraz cynamon i zacznij gotować na niewielkim ogniu. Jabłka powinny szybko zmięknąć i puścić sok. Gotuj do momentu aż odparuje z nich większość płynu. Gdy jabłka lekko przestygną, wyklej spód formy, zużywając około 2/3 ciasta. Spodnia warstwa powinna mieć
okolicepalnika.plgalaretki agrestowe sok z 1/2 cytryny Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki(...)gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Wtedy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylać na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Jabłka przykryć drugim plackiem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, kakao
Smakołyki Asi