cukier puder, kawę inkę. Wszystko miksujemy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, posypujemy pokrojonymi sliwkami i przykrywamy drugą połową herbatników. Wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu kawałkami śliwek w czekoladzie. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce
Dzieje kuchennej Wiewióryprawda u mnie w tym tygodniu było to ciasto na poniedziałek;) Wspólnie z Szóste Niebo i Ewusiowe Smaki przygotowałyśmy błyskawiczne ciasto Kinder country. Składniki: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy + garść na wierzch Przygotowanie: Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy
Życie zaczyna się w kuchniSzybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia ! Składniki na blaszkę 23x23 cm 2 paczki małych herbatników (2 x 100 gr) 3 szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 żółtka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą i układamy pierwszą warstwę ciastek. 2. Dwie szkl mleka zagotowujemy z cukrem
Gotowanie...to proste !czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia
Ciasteczkowy PotwórCiasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła
Moje Słodkie PiekiełkoPrzedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy
Podróż w kulinariamasy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę serową. Piec ok. 60 min w 160 o C. Po godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu
Słodki ZakątekNapoleonka bez pieczenia to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1800 ml mleka 300 g margaryny bądź masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy(...)czubate łyżki maki pszennej 5 budyni śmietankowych ok 250 gram herbatników cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Około 1.5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąkę wraz z budyniami tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą masę budyniową i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym
Blog kulinarny S9.PLDziś znane i lubiane ciasto banoffee pie z małą zmianą, z kawową bitą śmietaną Banoffee pie Składniki: - 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold - 200 g herbatników - 100 g masła - 3 banany - 400 g kakaowej masy krówkowej - 500 ml śmietanki 30% - 2 śmietan-fixy - 1 łyżeczka soku z cytryny - czekolada mleczna Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy(...)lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki
Kulinarne życiekokosowego (możecie dać trochę więcej jak chcecie) sezonowe owoce + te które macie zamrożone ciasteczkowa kruszonka (garść pogniecionych herbatników) Jaja zmiksuj z cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj, po chwili dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Ciasto możesz wylać do formy okrągłej, kwadratowej lub prostokątnej. Wielkość formy nie ma znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu wyższelub niższe
Z Kuchni Do Kuchniubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy
W kuchennym oknie Ewymiałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g masła lub margaryny, szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko(...)mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościDziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :) Robi się je prosto, szybko i przyjemnie. Składniki: I. Masa budyniowa: 700 ml mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru) 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru) 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie(...)delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem. Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem. Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego zrobiłam jej cienką warstwę. Można użyć 500 ml kremówki
DominikaDolcimąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić(...)kolejną warstwę herbatników. Posmarować 1 łyżka konfitury i wylać pozostałą masę chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą konfiturę. Polewa: Mleko zagotować z masłem i cukrem pudrem. Gorącym zalać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić. Polać ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc). Smacznego! Serwetka
CookYourselfpuszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na spód: 200 g maślanych herbatników 100-110 g masła Na sernik: 500 g sera na sernik (z wiaderka) 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita(...)łyżki syropu z cytrynek 500 ml wrzącej wody Do dekoracji: 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonowego cukru cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia Przygotowanie: Maślane herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy
Słodkie okruszki