Chatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników. składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao(...)herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Potem polać polewą
Monia miesza i gotujeChodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie. Spód: 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka Wypełnienie: 300 ml soku z buraka(...)jeśli samodzielnie wyciskacie sok z buraków, to wiórki możecie wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta z buraka -> przepis tutaj lub placki -> przepis tutaj lub dobrze odciśnięte z nadmiaru soku (w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki nie jest to konieczne) dodać do spodu odejmując dodaną część, od części herbatników Pamiętajcie, aby nie marnować
KucharzycaWszyscy znamy rafaello bez pieczenia . Można je przygotować z dodatkiem krakersów czy herbatników. Ja tym razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta. Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej
Monia miesza i gotujektóry mama przyniosła z pracy od koleżanek. Ciasto z lekką, puszystą, kawowo-śmietanową na kruchym, herbatnikowym spodzie. Zachwycające! Wielbiciele kawy i nie tylko z przyjemnością skuszą się na dokładkę. Ciasto robi się bardzo szybko, a składniki bez problemu dostaniecie w każdym sklepie. Nie jest drogie i nie wymaga pieczenia. Idealne na każda okazję! Spróbujcie! SKŁADNIKI: MASA CAPPUCCINO: -kawa cappuccino(...)cukier puder – 3 łyżki -żelatyna – 2 łyżeczki MASA ŚMIETANOWA: -śmietana 36% – 500 ml -cukier puder – 3 łyżki -żelatyna – 2 łyżeczki DODATKOWO: -herbatniki kakaowe – 150 g -biszkopty podłużne – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Obie żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody ( osobno ). Na spodzie blachy układamy herbatniki kakaowe. MASA CAPPUCCINO: 500 ml śmietany
Ostra na Słodkociasto, które wykipiało w piekarniku. To był mój błąd. Powinnam za pomocą papieru do pieczenia wyłożyć boki tortownicy, tak aby ciasto mogło „rosnąć” do woli. Nie popełnijcie mojego błędu;) Składniki: SPÓD: opakowanie herbatników ok.200 g 40g wiórków kokosowych 80g rozpuszczonego oleju kokosowego lub pół kostki masła Herbatniki oraz wiórki kokosowe umieszczamy w malakserze(...)górze utworzy się ” kożuszek”. Wyciągnąć z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy Jagielnik będzie już zimny wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto można udekorować malinami i posypać cukrem pudrem. Artykuł Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkŚrednie Przystępne Przepis na biszkopt z masą truskawkową, masą raffaello i herbatnikami. Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować! […] Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi
PysiaGotuje.plDuże, bardzo podzielne ciasto. Wbrew pozorom nie za słodkie. Doskonałe na przyjęcia. I co najważniejsze: bez pieczenia. *foremka 25*34 cm Składniki duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników maślanych puszka masy krówkowej 4 banany 2 opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 300 ml śmietanki kremówki(...)nich ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać gęstniejącą galaretką, odczekać aż całkowicie stężeje i przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrakersów. Masę dzielimy w misce łyżka na 4 części. 1/4 wykładamy na krakersy. Na masę układamy kolejna warstwę herbatników i 1/3 masy… itd… wierzch posypujemy pozostałym kokosem, zakrywamy folia spożywcza i wstawiamy na noc do lodówki żeby ciasto stężało a krakersy zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut) podbiło moje serce! Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie. Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna! To co łasuchy zakasujcie rękawy(...)trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem
W kuchennej krainieprzy krojeniu, to zapewniam, że jest niezbędna. Rozważałam już opcję dolnej warstwy ciastek, ale domownicy orzekli, że w żadnym wypadku, tak jest idealnie. U mnie blaszka 33x23cm Składniki: 1) ciasto francuskie (u mnie świeże) 2) masa budyniowa: - 220g masła - 2 budynie waniliowe - 2 żółtka - 100g cukru - 800g mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - ekstrakt(...)350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Ciasto francuskie wyłożyć na blachę (u mnie o wym.37,5x24,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowejednak tutaj na wierzch ciasta wykładamy podprażony słonecznik. Smakuje wszystkim, bez wyjątku ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 500 g masy krówkowej (1 puszka) około 70 sztuk herbatników 500 ml śmietany(...)herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fix. Śmietanę wyłożyć na górę i uprażonym słonecznikiem. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego
Domowa cukiernia EwyŚwieże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam! ok 100 g herbatników maślanych 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzącej wody 1/2 kg świeżych truskawek KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka 2 szklanki wody(...)połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Na dnie kwadratowej formy ułożyć warstwę herbatników i wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki. Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta
https:KKuchniaMniamskruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą
Emcia PichciTen sernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam
Moje domowe kucharzenieDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki(...)masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy palcami. Spód podpiekamy około 15 minut
Smak mojej kuchni