Mięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polew ą czekoladow ą . Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy(...)miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułk ą tart ą . Następnie wylewamy gotow ą masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy
kulinarne odsłony patiłupinek, po czym porządnie umyłam pod silnym strumieniem zimnej wody. Następnie rozłożyłam je na ręczniku papierowym do wyschnięcia i zmieliłam. Nadmiaru soli w gotowym cieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania(...)Wymieszaj. Białka ubij prawie na sztywno i partiami dodawaj do masy, mieszając wszystko łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Przelej ciasto do wybranej formy i powtykaj w nie plasterki gruszki. Piecz przez 25-30 min. Gotowe ciasteczka powinny mieć brązową skórkę, ale mogą Wam się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie
Chilli Czosnek i Oliwaobrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki dopiero jak wystygnie i posypać je pudrem cukrem ciasto jest pysznie aromatyczne piernikiem
W Mojej Kuchni LubięKruche ciasto z budyniem i gruszkami to przepyszna propozycja na deser. Ten smakołyk zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 3 szkl. mąki krupczatki 4 żółtka 4 białka + 5 łyżek cukru 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie malinowe po 40 g + cukier do smaku 5- 6 gruszek(...)kardamonem. Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wysypać na białka. Piec w 180 st C około 30 min z termoobiegiem. Autor przepisu: Małgorzata K-j Artykuł Kruche ciasto z budyniem i gruszkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymmmm „niebo w gębie” ;-) Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik. Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami? Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też pewnie(...)ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni
Na słodko lub wytrawniezagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo jabłka z gruszkami i z żurawiną z patelni. Dodaję sztywną pianę. Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę. Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej 70 g mąki migdałowej (zmielone migdały) +gęsty domowy dżem morelowy lub śliwkowy, 2 duże gruszki Masło i margarynę zagniatamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec dodajemy śmietanę do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę na tartę – najłatwiej zrobić(...)nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone migdały
CiastkozercyWitam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami. Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roślinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany - 2 łyżki(...)kakao Nadzienie - 1 kg. gruszek - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier puder do posypania Wykonanie Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić. Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć
Kuchnia z widokiem na ogródświetnie wyglądają i przełamują słodki smak ciasta. Wypróbuj koniecznie. Ciasto czekoladowe to bez wątpienia mój smak z dzieciństwa. Moja mama i babcia bardzo często piekły murzynka. To było wówczas moje ulubione ciasto. Dziś także lubię murzynka. Świetnie smakuje do filiżanki kawy lub herbaty. Tym razem zapraszam na szybkie ciasto czekoladowe z malinami. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu(...)suchego patyczka) sprawdzam, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do ostudzenia. Następnie wyjmuję z blaszki i oprószam cukrem pudrem. Palce lizać! Ciasto czekoladowe z malinami wygląda i smakuje obłędnie. Sprawdź także : Malinowa chmurka na biszkopcie Malinowa chmurka na dużą blachę Ciasto jest wilgotne i puszyste
Ania gotujePyszne ciasto z dużą ilością czekolady i zatopionymi całymi gruszkami. Bardzo polecam ten przepis! Nigdy nie wyjdzie Wam zakalec! Ciasto jest puszyste i mięsiste, aromatyczne i pyszne! SKŁADNIKI: - 200g mąki - 4 jaja -360 g mąki - 150 g cukru - łyżeczka sody - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao -2 łyżki powideł -150 ml maślanki - szczypta soli - łyżeczka przyprawy do piernika(...)maślanką. Całość ucieraj przez 5 -7 minut. Białka ubij na sztywno z solą i dodaj do masy, wymieszaj łopatką. 6 gruszek obierz ze skórki, obetnij na równo "dupki" tak aby stabilnie stały w tortownicy. Gruszki ustaw w tortownicy, zalej ciastem dookoła. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka. U mnie 175 stopni 1h 20 min, grzanie góra- dół. ciasto
SMYKWKUCHNICiasta z gruszkami są przepyszne kto się ze mną nie zgodzi? Podobne ciasto już kiedyś pojawiło się na blogu jednak mimo tego każde jest jedyne w swoim rodzaju. Robiłam w blaszce o wymiarach 36 cm x 24 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaNaleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje na obiad. Ostatnio staram się, by mój budżet domowy się zbyt szybko nie ukrócił i staram się wykorzystać składniki, które już mam w domu. Postanowiłam wszystko zużywać na bieżąco, by uniknąć sytuacji kiedy zaglądam(...)soli 1/3 szklanki oleju Mleko, wodę, jajka, cukier i sól zmiksować, dodać mąkę i ponownie zmiksować, na koniec dolać olej wymieszać i odstawić na min. 30 min by ciasto odpoczęło Nadzienie : gruszka 5 małych jabłek 3-4 łyżeczki cukru z wanilią szczypta cynamonu ok 50 ml wody W tym czasie jak ciasto naleśnikowe sobie odpoczywa obrać gruszkę i jabłka, pokroić
Niebieski kubek z kawazrobienia przekąska na słodko, idealna do kawy. Wystarczy mieć w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego. Z ciasta francuskiego o wymiarach 48x24cm wychodzi około 20 rogalików. 375 gram gotowego ciasta francuskiego 1 gruszka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 170C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cynamon wymieszać z cukrem. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić(...)część nasienną i pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie przekroić na pół wzdłuż długiego boku, a każdy z węższych pasów pokroić na trójkąty o dość sporej podstawie. Kawałki gruszki obtaczać w cukrze z cynamonem, kłaść po jednym na każdej podstawie trójkąta i zawijać na kształt rogalików. Układać na blaszce w odstępach co najmniej
Czerwony Gupikspokojnie zamrozić, wytrzyma dwa tygodnie. Można do ciasta dodać nie tylko majeranek i oregano, ale wszystkie dowolne zioła, jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Gruszki : 4 średnie i twarde gruszki pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny dwie łyżki miodu – ja użyłam rzepakowego łyżka octu sherry łyżeczka masła(...)będzie sprawiał wrażenie „latającego”, ale wystarczy po wyciągnięciu z piekarnika zostawić tartę na 10 min. Ser opadnie i się ściągnie. Będzie można kroić. Składanie tarty : Na podpieczonym cieście układamy gruszki, na to wlewamy masę serową, rozprowadzamy. Na masie układamy grzyby i świeże gałązki tymianku lub oregano. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do lekkiego ostudzenia
ladykitchen