ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:44/206)

Cytrynowe ciasto jogurtowe ( łatwe ) 383

Ciasto cytrynowe sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wierzch ciasta możecie udekorować żółtą posypką lub wiosennymi kwiatami jadalnymi, np. fiołkami. Będzie wyglądało pięknie. Na blogu znajdziecie też przepis na ciasto jogurtowe z gruszkami PRZEPIS NA CYTRYNOWE CIASTO JOGURTOWE Składniki na cytrynowe ciasto jogurtowe: 200 g mąki tortowej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 250 g jogurtu

kolorowotorcikowo
Jabłecznik z budyniem i kruche ciasto. 108

umieć przyjąć :) Gdy się słyszy - czyta miłe słowa na swój temat to człowiek się uśmiecha i otrzymuje zastrzyk pozytywnej energii.  Wczoraj Beatka zamieściła wpis, a w nim ciasto z gruszką z mojego przepisu. Czaruje, że Ona nie umie, nie potrafi, a ciasto wyszło cudowne. O czym możecie się przekonać czytając ---- >  TU  . Zaś kilka dni wcześniej pewien

Dieta moja pasja
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 211

kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawowe Brownie kawowe Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawą Kawowa pianka Ciastka kawowe Ciasto kakaowo-kawowe

Moje domowe kucharzenie
ciasto pomarańczowe z gruszkami i kruszonką... 157

minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować na drobną kruszonkę i wsypać na ciasto piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
TARTA Z POWIDŁAMI DOMOWYMI Z GRUSZEK I IMBIRU 135

SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka(...)Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej

Gotowanie Patki
Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką. 249

nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka  cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając szczyptę imbiru. Smażymy naleśniki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół pozbywamy się gniazd nasiennych i nacinamy. Masło roztapiamy na patelni ok łyżki. Kładziemy naszą gruszkę

Malinowe Pocałunki
Gruszki w syropie. 154

syropie. Swą wyjątkowość zawdzięcza przyprawom, które idealnie komponują się z dość mdłym smakiem gruszek, nadając im wyjątkowości i charakteru. Bardzo polecam, bo to świetna baza do deserów i ciast. Składniki na gruszki w syropie:  (u mnie 2 słoiki: jeden 1, a drugi 1,5 litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych

Rozpustne gotowanie
Chlebek gruszkowy 137

misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem). Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 45 minut. Smacznego

greenscarf
Gruszka w cieście 164

powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta sody

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta budyniowa z gruszkami 121

Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu  * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego  Przygotowanie :  Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła(...)Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów

Magiczne Życie Marty
Gruszki pieczone w kruchym cieście cynamonowym 157

Zainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I

bistro mama
Pani pozna pana. Jesienne smaków otulenie. 191

jego bogatym wnętrzem. Chcą nacieszyć się sobą.  Połączyć i przeniknąć. W skrytości.  Przytuleni. Otuleni. Ich słodko-wytrawna tajemnica skryta między arkuszami cienkimi jak pergamin.  GRUSZKA Z SEREM ROQUEFORT W CIEŚCIE FILO   /na 9 porcji/  1 opakowanie ciasta filo - używam 1 całego opakowania o wadze 150g 2 gruszki kawałek sera roquefort - ok. 150 g stopione masło(...)zwinąć po nadzianiu wgłębień.  Gruszki obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Należy użyć dojrzałych i soczystych odmian gruszki. Ser pokruszyć lub pokroić. Gruszką i serem nadziewać wgłębienia z ciasta. Odstające brzegi ciasta filo zwinąć razem, tak by otuliły nadzienie.  Lekko posmarować z wierzchu masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 20 minut

KUCHARNIA
Ciasto z jabłkami i orzechami. Ciasto wiewiórka 87

Ciasto z jabłkami i orzechami. Ciasto wiewiórka jest wilgotne i puszyste, z dużą ilością orzechów i jabłek, pieczone na oleju, zawsze się udaje. Piekłam je jeszcze w okresie PRL, bo przepis mam z tamtych czasów. Zachwyca smakiem i prostotą wykonania, nie wymaga wyszukanych składników, dużej ilości czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych Jego nazwa i kolor związana jest ze smakoszkami orzechów(...)wiewiórkami, zaś smak wynika z połączenia jabłek, orzechów i cynamonu, to ciasto to prawdziwe uosobienie jesieni. Obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Jabłka można zastąpić gruszkami lub wymieszać razem jabłka i gruszki. Do ciasta można dać więcej kakao będzie wtedy ciemne, można je pominąć to będzie jaśniejsze, można też dać przyprawę do piernika będzie bardziej świąteczne! Ciasto wiewiórka dzięki dodatkowi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny z gruszką 205

Muffiny z gruszką to pyszne, mięciutkie babeczki najeżone kawałkami tego słodkiego owocu. Jak każde muffiny, także i te przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek śmietany do ciasta sprawia, że babeczki po upieczeniu są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Najlepiej jest wykorzystać średnio soczyste owoce, aby ciasto nie namokło od ich wilgoci. Muffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż(...)drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier - gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając - do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości - piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka

Smakołyki Bereniki
Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem 227

tarta w scenerii jesiennej, której głównym składnikiem są gruszki. W lodówce odnalazłam resztki gotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie gruszki zalane masą budyniową.  Ciasto 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka śmietany Masa na wierzch 180 ml śmietany 18% 2 jaja  2 łyżki cukru 2 opakowania(...)waniliowego 40 g mąki Dodatkowo  masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania