Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Aromatyczne, wilgotne, o apetycznym wyglądzie. W smaku przypomina trochę ciasta biszkoptowe. U mnie zniknęło błyskawicznie :). Domownikom bardzo smakowało. Polecam… Na jesienny wieczór idealne. Ładne opakowania do ciasta z napisem „królewski smak” ze sklepu OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z gruszkami(...)kostkę i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i na wierzchu poukładać plasterki gruszki ( patrz FILM ). Na koniec ciasto posypać brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. 5. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (ciasto jest dosyć niskie). Po wyjęciu
Mała CukierenkaBardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Aromatyczne, wilgotne, o apetycznym wyglądzie. W smaku przypomina trochę ciasta biszkoptowe. U mnie zniknęło błyskawicznie :). Domownikom bardzo smakowało. Polecam… Na jesienny wieczór idealne. Ładne opakowania do ciasta z napisem „królewski smak” ze sklepu OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ciasto z gruszkami i serkiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g cukru 3 jajka 120g serka mascarpone 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki oleju 2 gruszki Dodatkowo: 2-3 łyżki jasnego brązowego cukru 1. Obie gruszki obrać i usunąć
Mała CukierenkaPyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:) Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :) SKŁADNIKI 120 g miękkiego masła 10 płaskich łyżek cukru trzcinowego 3 jajka 10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej(...)ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy dookoła na cieście. Posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjesobie odpuścić mojego kochanego bloga. Na szczęście to już za mną i zamierzam wam teraz wynagrodzić ten czas ciszy i porozmieszczać dobrymi smakołykami. Jakoż mamy jesień zapraszam na ciasto z gruszkami. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 żółtka masa: 1/3 szklanki cukru 330 g śmietany kwaśnej 18% budyń śmietankowy aromat śmietankowy(...)sztywno mikserem. Następnie dodajemy cukier i śmietanę cały czas mieszając masę. Na koniec wsypujemy budyń i wszystko dokładnie mieszkamy. ( można dodać kilka kropel olejku zapachowego) Masę wylewamy na ciasto Gruszki myjemy i obieramy a następnie kroimy na cienkie plasterki, które kładziemy na wierzch masy. Ciasto wykładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie można
ciastkarnia na kruchym spodzieZapraszam na kawałek przepysznego ciasta z gruszką. Mocno kakaowe z korzenną nutą, wilgotne i pyszne dzięki gruszkom. Przy okazji warto wspomnieć, że jest szybkie w przygotowaniu a nawet zrobimy go bez pomocy miksera. W oryginale gruszki powinny pozostać na powierzchni ale moje zanurkowały w cieście. Oryginalny przepis znajdziecie klikając tu ;) . Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego(...)przyprawa do piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki wybrały kąpiel w cieście
Życie zaczyna się w kuchniCzekoladowe ciasto bananowe z gruszką to połączenie chlebka bananowego z czekoladą i aromatycznymi owocami. Ciasto jest wyjątkowo miękkie dzięki dużej zawartości banana, choć w swoim składzie ma niewiele tłuszczu. Ciasto smakuje jak każde inne czekoladowe, choć smak banana jest mocno wyczuwalny, więc jest to wypiek dla osób lubiących ciasta z dodatkiem tych owoców. Przepis bez zmiany proporcji można powtórzyć(...)pieczenia - ciasto przelać do formy - gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a je na mniejsze kawałki - na wierzchu ciasta w odstępach od siebie poukładać kawałki gruszki - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić - przechowywać w szczelnym pojemniku
Smakołyki Berenikiwartości podane w nawiasach. Ilość nadzienia jest natomiast przygotowana trochę na wyrost; w zależności od wielkości gruszek, może się zdarzyć, że nie wykorzystacie całości nadzienia. Tarta z gruszkami i karmelem Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier(...)przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem do spodu, delikatnie, najlepiej małą łyżeczką, wlać resztę nadzienia
Smakołyki BerenikiPrzepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g masła
SMYKWKUCHNIwyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki. Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut
Garniec MagalieGruszki w tym roku obrodziły, więc trzeba korzystać, dlatego dziś proponuję pyszne, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z tymi owocami właśnie. Dużo soczystych gruszek zanurzonych w cieście i do tego obowiązkowo polewa czekoladowa, mówię Wam rewelacja. Gdyby jeszcze podać je z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych, to dopiero byłaby rozpusta, ale samo też smakuje genialnie(...)białości, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie
Cynamonowe szczęściefolią srebrną - na dno rozsypać płatki owsiane i zalać je gorącą kaszką na wierzch kaszki rozłożyć gruszki w syropie pokrojone w kosteczkę i odstawić do zastygnięcia gdy kaszka ostygła i zastygła porozkładać śliwki i zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin ciasto z kaszki bez pieczenia i świeżo zaparzona kawusia Jacobs Crema Gold to doskonała chwila przyjemności...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 3 łyżki kakao Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły(...)zwilżoną we wodzie. Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane gruszki. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wodę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić. Przygotować
Monia miesza i gotujecytrynowy. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do jajek ubitych z cukrem i solą dodać suche składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec, stopniowo dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki(...)uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut. Ciasto gruszkowe z imbirem O czym warto pamiętać przygotowując ciasto. Gruszki, których będziemy używać muszą być miękkie. Twarde gruszki nie upieką się i ciasto zwyczajnie w świecie nie będzie smaczne. Gruszki można zastąpić jabłkami. Forma do pieczenia, której użyłam miała
mecooksTrzeba korzystać z uroków sezonowych owoców. Dlatego dziś ciasto z gruszkami. Polecam jeść je jeszcze ciepłe bo wtedy najlepiej smakuje! Smacznego! :) Kruche ciasto z gruszkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)ósemki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć gruszki i posypać je cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na owoce zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki Nataliimojprzepisna.pl | Kanadyjskie z gruszkami Spełnienie wielokrotnych próśb mojego męża. Czekoladowe ciasto z dużą ilością gruszek. Ciasto jest bardzo dobre, szybko się je robi, mój mąż jest nim zachwycony, czego można chcieć więcej ;). Zapraszam na Kanadyjskie z gruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki(...)najmniejszych obrotach. Mikser wyłączyć. Partami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, dodać startą czekoladę, wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć gruszki, węższą stroną od środka. Piekarnik nagrzać do 180 st. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie
moj przepis naSezon na gruszki w pełni. Ja uwielbiam nasze polskie klopsy. Te najmniejsze są zazwyczaj najsmaczniejsze. Ciasto z gruszkami jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam te, w których gruszek jest więcej niż ciasta ;-). Wilgotne, słodkie i kruche! Dlatego przygotowałam tarte z mąki owsianej z gruszkami i dżemem z marakui. Wyszło obłędnie! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE Z MĄKI OWSIANEJ(...)pieczenia - 60 g brązowego cukru Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ponadto; - gruszki - dżem z marakui Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Formę wylepiamy ciastem. Układamy gruszki. Smarujemy dżemem. Na wierzch układamy ciasto w ozdobny sposób. Ciasto pieczemy w temp. 165 stopni C przez 55 minut. Na złoty kolor. Życzę Smacznego! Dajcie znać jak Wam smakowała
SMYKWKUCHNI