przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się(...)Przykrywamy drugą połowąciasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35 minut. Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gruszkami zrobionymi z masy marcepanowej. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej z ciepłym sosem gruszkowo cynamonowym. Na sos, gotujemy 2 gruszki do miękkości, miksujemy, do smaku dodajemy cynamon i cukier. Smacznego)) Tym wpisem dołączam
Mia Cucina SofietaWczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części,z każdej uformować długi wałek. Zaplatać po 3 wałki w warkocz. Warkocze przełożyć delikatnie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pozostawić 15-20 minut by podrosły. Gruszkę pokroić w grubsze plastry i powtykać w warkocze. Z masła,mąki,cukru zrobić
Kolorowa kuchnia Elkiowocowego smaku.Murzynek ma cudowny czekoladowy smak i to bez dodatku czekolady.Wystarczy dobrej jakosci kakao. Czekoladowe ciasto to najlepszy poprawiacz humoru na zimowe dni.Nie polecam jednak tutaj uzycia gruszek w calosci.Raz,ze ciasto z tak upieczonymi gruszkami ladnie sie prezentuje tylko w dniu wypieku.Nazajutrz wyglada juz nieco smetnie,patrz fotorafia ponizej .Skusilo mnie dodanie calych gruszek ,jednak jest to bardzo niepraktyczne(...)skladnikami w garnuszku.Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane.Obrac gruszki i pokroic na mniejsze czastki.Wylac ciasto do dwoch keksowek wylozonych papierem do pieczenia i na gorze ulozyc owoce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C okolo 40-45 minut,do suchego patyczka.Jeszcze cieple
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio mam ciągle chęć na ciasta z gruszkami, postanowiłam przygotować ciasto, które robiłam już bardzo dawno temu, a jest przepyszne. Ciasto na kruchym spodzie z dużą ilością gruszek i masy z migdałów. Te smaki migdał i gruszka komponują się idealnie, ciasto jest proste w wykonaniu i nie powinno nikomu przysporzyć trudności. Zapraszam! - PRZEPIS
SMYKWKUCHNImoże u mnie zabraknąć korzennych wypieków. Ten zapach unoszący się po cały domu… ach uwielbiam go. Wy też? Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny domowy piernik z gruszką. Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy wszystko wymieszać i ułożyć skąpane w miodzie i cynamonie owoce. Potem już tylko chwila cierpliwości, gdy ciasto jest(...)konfitury lub dżemu* 3 jajka klasy M 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka ciemnego kakao 3 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1 łyżeczka sody 3 gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) lub 2 zwykłe gruszki 3 łyżeczki miodu lipowego Huzar duża szczypta cynamonu *u mnie konfitura z czarnej czereśni, zamiennie dodaję dżem lub konfiturę z czarnej porzeczki Przygotowanie
Słodkie okruszkiwcześnie próbowałam wyjąć ciasto, ale udało mi się je uratować. Ursa jeszcze raz dziękuję za przepis. Składniki (tortownica 20 cm z kominkiem) 100 g białej czekolady 125 g masła 125 g drobnego cukru (dałam 100) 2 jajka 185 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 puszka gruszek w syropie(...)dodawać naprzemiennie mąkę i mleko i mieszać. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać. Położyć na ciasto gruszki pokrojone w plastry. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Pozwolić ciasto ostygnąć
Sto kolorów kuchnipopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie
Tradycyjna kuchnia Kasibasenem czy jacht. Ja jednak nie jestem zachłanna i wystarczy mi dobre ciacho z dobrą kawą w dobrym towarzystwie 😊 Dzisiaj dzielę się z Wami takim własnie ciastem: cudnie czekoladowym i naszpikowanym gruszkami. Smacznego! Składniki (okrągła forma o średnicy 25 cm) : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 150 ml wody 6 łyżek dobrej jakości gorzkiego kakao 3 łyżki drobno mielonej kawy(...)stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło. Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Lubicie ciasta z gruszkami
Codzienna kuchnia niecodziennaKlasycznego murzynka wzbogaciłam gruszkami, które przykryłam warstwą kremu karpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi. W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki(...)chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, ułożyć je na cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. W międzyczasie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. KARMELIZOWANE GRUSZKI : 3 duże gruszki 3 łyżki dżemu ( morela, gruszka lub inny(...)kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, miód i cukier, dodajemy gruszki i smażymy aż lekko się karmelizują. Na upieczoną tartę rozsmarowujemy dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliciasto z gruszkami Soczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta. Nic tylko siadać i zajadać. składniki 0,5 kg mąki 3-4 gruszki 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże(...)dzielimy je na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzchu ciasta, dosyć gęsto wciskamy kawałki gruszek i zostawiamy całość pod przykryciem, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala
Miód i pieprzwieczora. Doszła więc do wniosku, że częściej powinnam przygotowywać łakocie, bo to sprawdzona recepta na słonecznie dni. Coś w tym jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody(...)masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie:Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy
Przysmaki KarolkiCzas na ciasta z gruszkami nadszedł. Gruszki idealnie nadają się do deserów jesiennych, letnich również ale te jabłka i gruszki jesienne są jedyne i niepowtarzalne. Popróbujcie upiec a sami się przekonacie. Ciasto jogurtowe z gruszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚwieże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna na uroki tego ciasta, a piekłam je jeszcze zanim przeszłam na roślinną stronę mocy. Wszystkie odzwierzęce składniki zastąpiłam roślinnymi: w miejsce masła roślinna margaryna najlepszej jakości, zamiast żółtek jaj przecier z mango (równie dobrze(...)mleka wlej do rondla i zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej rozcieńczony budyń z cukrem i gotuj aż zgęstnieje. Od razu wlej go tortownicy i rozprowadź na gruszkach. Wierzch ozdób pozostałą 1/3 ciasta. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, możesz zrobić z ciasta ruloniki (jeśli kleją się do blatu, posyp mąką) i ozdobić wierzch kratką. Jeżeli mnie masz na tyle cierpliwości, rozwałkuj
Roślinna - blog wegańskiilość złego cholesterolu w organizmie zawarty w nim resweratrol działa rozkurczowo a także posiada właściwości przeciwnowotworowe katechina zwalcza wolne rodniki A czego potrzebujemy do zrobienia gruszki winnej 4 gruszki op. ciasta francuskiego 2 szklanki wina półsłodkiego 1/2 szklanki wody 5 łyżek cukru laska cynamonu kilka goździków Gruszki obieramy. Dół gruszki podcinamy aby stabilnie stały. Wino z wodą, cukrem goździkami(...)cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Podajemy z syropem
Kuchnia w oparach