kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół(...)kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (lekko wciskać je w ciasto). Piec ok. 45minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie upieczone, gdy gruszki będą miały lekko złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawić w blaszce na 10minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i "polakierować" gruszki syropem klonowym (robiłam to za pomocą sylikonowego
Mania WypiekaniaBardzo dobry mieszanka. Ser pleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie. Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części(...)ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta, wyciętymi nasionkami do góry. W każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości. Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej
Kuchnia Pokoleńdesery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem. Dzisiaj mam dla Was zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią? Składniki: 450 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 150 g cukru pudru 3 żółtka Ponadto: 900 g śliwek węgierek(...)dzień upudrowałam cukrem pudrem... ... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta. Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta. Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku Upieczcie. Zachęcam, polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
Kuchnia u Krysipotrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 Uwielbiam ją <3 SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl. cukier(...)umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto. Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście. Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto
Kuchnia Pauletteswygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka to para wręcz wyborna. Ciasto mnie nie zawiodło - wyszło mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące. Wszystkim bardzo smakowało, i spotkanie(...)dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyłam ostatnio u Rodziców zobaczyłam jak pięknie obrodziła nam grusza. Zerwałam kilka gruszek z myślą o jesiennym, imieninowym cieście. Przepis znalazłam na blogu Mama ugotuje. Oto pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami. Składniki: 250 g mąki Czytaj dalej... Artykuł Czekoladowe ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuLekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo duża blacha rozeszła się w ciągu jednego dnia :) Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)wykładamy na blaszkę ( u mnie 24 x 35 cm). Na wierzchu smarujemy dżem i posypujemy pokruszone herbatniki. Następnie ciasno jedna przy drugiej układamy gruszki, posypujemy rodzynkami cynamonem i cukrem. Na koniec z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 minut. ( na wierzchu można położyć papier do pieczenia, żeby rodzynki się
Słodka Kraina Wypiekówkilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście (w podobny sposób można przygotować jabłka
Słodkie okruszkiDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką
Ciastkozercyoraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami
Ala piecze i gotujeMoje ulubione rollsy z ciasta francuskiego! Gruszka i gorgonzola to idealny duet, sprawdziły się i w tym wydaniu. Polecam nawet tym, którym to połączenie wydaje się dziwne:). 100g sera gorgonzola 2 spore gruszki 50g tartego sera mozzarella 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę. 2. Rozkładamy płat ciasta
Szefowa kuchnipieczenia 1 większa gruszka + odrobina oleju Gruszkę umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć lekko przy szypułce w taki sposób, aby gruszka stabilnie stała. Bardzo delikatnie natłuścić ją olejem - chodzi o to, aby część wystająca powyżej poziomy ciasta ładnie się upiekła,a nie wysuszyła. Mąkę przesiać razem z kakao. Dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszać razem. Jajka ubić(...)gruszkę ogonkiem ku górze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piecyka sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Uwaga: nie wkłuwać patyczka w gruszkę ;) Upieczone ciasto można obsypać delikatnie cukrem pudrem. Zamiast piec jedno ciasto w dużej formie, można przygotować babeczki. Gruszki należy wtedy podzielić na mniejsze cząstki i powtykać w każdą babeczkę
Codzienna kuchnia niecodziennakarpaczu kuszą zimowymi atrakcjami. Nigdy nie byliśmy w Karkonoszach, a chyba warto się wybrać i odkryć nowe, interesujące miejsca. Na dzisiaj mam dla Was fajną, lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i pyszna polewa jogurtowa. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, taką Wam polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka(...)grecki wymieszać z cukrem, odłożyć. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką, umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć gruszki. Tartę wstawić do piekarnika, nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 10 minut. Po tym czasie na tartę wyłożyć przygotowany wcześniej jogurt, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Domowa cukiernia Ewyzaglądałam do niej, gdyż przy wymianie okien gdzieś się zapodziała. Na szczęście się znalazła i oto z tejże książeczki prosty przepis na aromatyczne, mocno imbirowe, nie za słodkie ciasto z gruszkami. Przepis jest banalnie prosty, a składniki łatwo dostępne. Na blaszkę o średnicy 21 cm potrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody(...)przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną, wsypujemy cukier i imbir. Dodajemy masło i jajka – całość miksujemy na gładką masę. Część ciasta przekładamy do blaszki i układamy kilka plastrów gruszki. Nakładamy pozostałe ciasto i ponownie układamy gruszki tak, aby pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu
Niebieski kubek z kawa