Biszkopty - 1 paczka mała mleko - 1 litr budyń śmietankowy - 3 op cukier - 3/4 szkl masło - 250 g arbuz bez skóry i pestek - 1,5 kg
Camilla w kuchniDelikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0
Bajeczna KuchniaKażdy na pewno ma swoje smaki z dzieciństwa. Ja swój pierwszy śmietanowiec zrobiłam mając chyba dziesięć lat, więc powinien być idealny. Jednak z tego co pamiętam
Magiczne Życie Martyolejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze(...)płynną żelatynę mieszamy ostrożnie z ubitą śmietanką. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze śmietanką z żelatyną. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Rada: Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką. Poncz: Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyolejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze(...)płynną żelatynę mieszamy ostrożnie z ubitą śmietanką. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze śmietanką z żelatyną. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Rada: Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką. Poncz: Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyDawno nie robiłam sernika na zimno, a w tym roku lato przyszło nieco wcześniej. Na upały takie zimne, delikatne ciasto jest niezastąpione. Na szczęście dziś zrobiło się trochę chłodniej, nawet trochę popadało. W każdym bądź razie upał czy nie, taki serniczek warto zrobić. Jest pyszny i delikatny, posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ja zrobiłam go na biszkopcie(...)czubku łyżki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki przezroczyste 1 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek Na posypkę: 3/4 szklanki wiórek kokosowych 1 tabliczka białej czekolady (100 g.) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka dalej
Agusiowe smakołykiFormę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Mus z mango. 600 g gotowego puree z mango( około(...)grecki i wymieszać dokładnie. Ubić śmietanę kremówkę z łyżką cukru na sztywno, następnie dodać wystudzone mango z żelatyną. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się. Galaretka z mango na wierzch torciku 130 gram puree z mango 1,5 łyżeczki żelatyny Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Puree zagotować i ostawić z ognia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukU nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej
Gosia gotujePyszny delikatny sernik z truskawkami, możecie go zrobić na spodzie biszkoptowym i taki zrobiłam ja, jak również na biszkoptach czy ciasteczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny
To co lubię - gotuję i polecamPuszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Składniki: Spód: 200g
Szalona Kuchnia EwelinyPyszny sernik na zimno na delicjach, z dodatkiem mleka zagęszczonego. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Zawsze do sernika na zimno
Agusiowe smakołykiW ostatni czwartek miałam przyjemność, na portalu gotujmy.pl, być gościem artykułu z cyklu "bloger tygodnia". Serdecznie zapraszam do przeczytania przeprowadzonego ze mną wywiadu . Z
Kuchenne zapiski Edytyciasto miodowe. Pieczone w formie trzech lub czterech placków, w tortownicy, przekładanych powidłami lub masą kajmakową. Smak ciasta jest wyśmienity, można po prostu je upiec w blaszce i nie udoskonalać niczym, ewentualnie wyłożyć na wierzch orzechy. Zdjęcia które dołączam, pochodzą ze starej kroniki, sprzed siedmiu lat. Nowszych nie posiadam niestety. Jak tylko wrócę do tego wypieku, uaktualnię fotodokumentację. Ciasto wyrabia(...)każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się w każdych okolicznościach, głównie tych okresu jesienno - adwentowo - świątecznego. Wiec to chyba dobry moment na zamieszczenie tego właśnie przepisu. A przy tym okazja dla mnie, by powspominać, otwierając stary zeszyt :). Składniki: Ciasto: 450 gram mąki pszennej 180 gram masła 2 pełne łyżeczki proszku
Kronika Piekarnikaśmietanką lub mascarpone to świetny dodatek do tortu na bazie biszkoptu. Jest lekki, pyszny i prosty w zrobieniu. Wykonasz go w zaledwie kilka minut. Krem polecam do dekoracji ciast i tortów z owocami. W sierpniu na urodziny córki zrobiłam tort malinowy. Nie chcę powielać poprzednich wpisów, więc jeśli chcesz sprawdzony przepis, to odsyłam do przepisu na tort urodzinowy dla dziecka(...)wersja podstawowa ze śmietanką Śmietanka 30% musi być koniecznie schłodzona w lodówce (minimum kilkanaście godzin) . Miskę także chłodzę w lodówce. 250 g malin (świeże lub mrożone) 1 opakowanie galaretki malinowej 75 ml wrzącej wody 500 ml śmietanki 30% – 36% (schłodzona) II wersja ze śmietanką i serkiem mascarpone Podane proporcje są na tort (1 warstwa wewnętrzna plus posmarowanie na zewnątrz
Ania gotuje