Delikatne, kremowe, orzeźwiające, nieprzesłodzone, wprost rozpływające się w ustach. Ciasto idealne. Zapewniam iż na jednym kawałku trudno będzie poprzestać... Idealne ciasto na letnie, upalne dni. Sernik na zimno, bez sera, bez mleka, bez jajek, bez glutenu. Można użyć galaretek bez cukru i posłodzić dowolnym słodziwem, uzyskamy dodatkowo wersję bardzo dietetyczną. Inspiracją był ten przepis Tortownica o śr. 24cm Składniki: - 1200g
Smaczne Zdrowemalinami Jaglanka z malinami Deser malinowy z czekoladą Makaron z malinami Szybki deser z malinami Malinowa delicja bez pieczenia (ciasto) Domowe gofry z bitą śmietaną i malinami Sernik straciatella z malinami bez pieczenia Gofry z malinami w galaretce Placki na maślance z malinami i borówkami
Lena Gotujewypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle , że może zostać odebrany jako śmietanowiec 😊 Jak łatwo
Domowe ciastaProsty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie. SKŁADNIKI: 1l jogurtu naturalnego 7 łyżek żelatyny 1/2 szkl zimnej wody 180ml
Dziś Ja gotujejest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód
Cztery FajeryCoś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie
Tradycyjna Kuchniapamiętacie to ciasto,pewnie u każdego w domu kiedyś gościło....pianka z żółtek,pianka z dodatkiem kakao,pianka śmietankowa i galaretka- polecam Składniki: 6 jaj 3 łyżki kakao szklanka śmietany 30 % 9 łyżek cukru cukier waniliowy 8 łyżeczek żelatyny czerwona galaretka Przygotowanie: Jaja oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Podzielić na 3 części. Ostudzić
Swojskie jedzonkododatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich, którzy się jej obawiają do przełamania się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania a efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów przy krojeniu jednak się na nią zdecydowałam. Śmietankowa Charlotta Biszkopt 2 jajka
Pieguskowa KuchniaPRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:35cmx14cm SKŁADNIKI: - 1l. śmietany 30% - 4 galaretki truskawkowe - biszkopty - czekolada WYKONANIE: Blaszkę wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wody. Ubijamy
Dziś Ja gotujeLatem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey
Moja Delicjapieczemy 25 min w 180 st.C -- Na podpieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy dalej. -- Po 30-40 min. ciasto jest upieczone i takie po wystudzeniu możemy już podawać. -- Jeżeli chcemy je urozmaicić, dodajemy na wierzch wystudzoną galaretkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy owoce. Najlepiej jest upiec wieczorem i na noc wstawić do lodówki. Smacznego
chleba naszegoLekka i smaczna wariacja na temat sernika - zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: - 4 galaretki czerwone (truskawkowe, wiśniowe lub poziomkowe) - 4 galaretki zielone (kiwi lub agrestowe) - 1 kg
WielopokoleniowoKremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest
Kuchcik gotujeSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym
W Mojej Kuchni LubięDodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe(...)rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy czekoladową polewą. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniawybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać barwników spożywczych, jeśli chcecie naprawdę wyraziste kolory. Składniki: 1 kg sera
na moim stole...Sernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego
Poezja smakuSkładniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka Przygotowanie
Gotowanie moimi oczamiTym razem propozycja podania deseru z mleka i galaretki jest nieco inna, lecz również bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 250ml mleka ( 1 szklanka), 1 i 1/2
W kuchni u Monikikażdemu należy się odrobina słodkości a zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy
Smaki EwyZapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika
Monia miesza i gotujeTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.
Takie tam pichcenieB ędąc już w temacie jogurtu i lekkich ciast, czuję się zobowiązany, by Wam przedstawić moją alternatywną wersję deseru dla zapracowanych i dla tych, co właśnie
Food Squaremasło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami
Ala piecze i gotujewycinamy kwiatuszki (jeśli nie mamy gotowej foremki możemy wyciąć szablon z kartonu). Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu babeczki ozdabiamy według uznania: owocami, bitą śmietaną, galaretką itp. Smacznego
Salonik smakówchmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki
Poezja smakutruskawkami. Biszkoptowe tartaletki z truskawkami. Mini tarty biszkoptowe z truskawkami. Nazw jest wiele na to pyszne cudo. Wreszcie nadszedł czas na ciastka i ciasteczka ze świeżymi owocami, szczególnie uwielbiam ciasta z truskawkami i bitą śmietaną. Na straganach rozpoczął się już sezon truskawkowy, więc zapraszam Was po przepis na lekkie babeczki biszkoptowe z truskawkami. Można iść na łatwiznę i takie babeczki(...)trzeba niczym smarować, metalowe foremki smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką. Równomiernie wkładamy do nich ciasto. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni (możemy sprawdzić stopień wypieczenia cienkim patyczkiem do szaszłyków do tzw. suchego patyczka). Tartaletki studzimy i wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy i wstawiamy naczynie do lodówki, aż zacznie lekko tężeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda
Kulinarne Przebojemąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy
Życie zamknięte w smakuporadził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej Mus truskawkowy: 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 galaretka truskawkowa sok z 1/2 cytryny 150 g cukru pudru(...)podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia naczynie zdejmujemy z palnika, dodajemy suchą galaretkę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się ona rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mus truskawkowy. Gotową piankę przekładamy od razu na przestudzone ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością soku lub wody
Smaki Na Talerzumienią się kolorami i kuszą smakami. Mnie 👱 jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie. Taki sernik to LATO 😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite(...)jagód przelewamy lekko przestudzoną galaretkę i całość dokładnie miksujemy. Schłodzoną galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia, im dłużej tym lepiej. Rada: sernik pozostawiony w lodówce na kilka godzin, łatwo i ładnie będzie się kroił. Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem. Wierzch dekorujemy jarzynami, jagodami i miętą
Moniki Smakołykizapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 70 dag jabłek ( waga po obraniu ) 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku niewielka(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy
Izabelawkuchnicukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody Pozostałe: 1 słoik (250 g) dżemu truskawkowego (u mnie dżem truskawkowy z belgijską czekoladą Łowicz ) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym
Passions hobbies life