ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:426/672)

Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 178

ciasto upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Krem: Obrany z ogonków, umyty agrest przesypać do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować aż zacznie się rozpadać  i puści sok, przetrzeć jeszcze gorący przez sito, skóry odrzucić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć dodać do gorącego musu agrestowego, wymieszać, aby się rozpuściła. Schłodzoną galaretkę wstawić(...)serkiem mascarpone i cukrem w misie miksera zmiksować na gładko ale nie na całkiem sztywno, dodać galaretkę agrestową i ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem.  Poncz: Schłodzony napar z herbaty łączymy z nalewką. Mieszamy. Złożenie: Pierwszy dolny blat ciasta, nasączamy ponczem, smarujemy cienko konfiturą malinową, może być też wiśniowa lub porzeczkowa, smarujemy cześcią kremu, przykrywamy drugim blatem

Wanilia i Kardamon
Jagodowy sernik na zimno 187

Wybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż(...)cukru 4 łyżeczki żelatyny (z górką) 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa albo o smaku owoców leśnych Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, delikatnie połączyć z białkami. Mąki wymieszać, wsypać do masy i wymieszać łyżką. Dno tortownicy (24-26cm) wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w temp. 180st ok. 12 minut

Obiad gotowy
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 162

siebie. Oto przepis: Składniki na ciasto orzechowe: 5 małych jajek 3/4szkl. cukru 200g zmielonych orzechów włoskich 1szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa jabłkowa: 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek) 1 galaretka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1,5szkl(...)ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Tort leśny mech 109

schłodzonej) 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka żelatyny Poncz do nasączenia ciasta: 1 pomarańcza 100 ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji (np. granat, porzeczki, jagody, maliny, borówki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Umyty szpinak przełożyć do miski, wlać sok z cytryny, zblendować. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia(...)opadła. Ciasto przelać na tortownicę (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C . Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka. Ciasto ze szpinakiem po upieczeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Z brzegów zimnego ciasta zeskrobać ciemniejszą warstwę

niecodziennikpary
Sernik na zimno z borówkami i bezą 107

trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :)   Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza(...)ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli

noteskulinarnyfiga
Mangolada - sernik na zimno 360

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych masa mango: (forma 17cm) 1 mango 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa czekoladowa jasna: (forma 17cm) 120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej 200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik(...)sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy

Bon appetit mon amie
Ciasteczka z żelką rabarbarową 110

rabarbaru 250 ml wody 2 torebki herbaty owocowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki galaretki truskawkowej 2 łyżki cukru dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Ciasteczka: Składniki na ciastka przełożyć do miski i zagnieść ciasto szybko. Ciasto kruche im krócej zagniatamy tym lepiej. Ciasto wkładam do  lodówki na godzinę albo do zamrażalnika(...)podsypanej odrobiną mąki. Za pomocą pucharka do lodów wycinam koła, muszą być dość duże bo ciasto podczas pieczenia skurczy się. Formę do muffinek smaruję olejem, w każde wgłębienie wkładam ciasto , dociskam do dna i uformują się takie koszyczki. Dobrze jest po nakłuwać dno koszyczków albo obciążyć fasolą żeby nie rosło. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę

wesoła kuchnia
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 128

czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny. Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 277

jest odpowiednio mała, pięknie oddzielni nam się białko od żółtka, gdybyśmy akurat potrzebowali taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort Brukselski 130

Składniki : biszkopt na tortownicę 22 cm : 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki kartoflanej mus : 1 l musu jabłkowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru śmietana : 0,5 l śmietany 30 – 35 % kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią dodatkowo(...)wystudzenia nie wyjmujemy go z tortownicy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjmujemy go dopiero jak ciasto wystygnie Przekrawamy ciasto na trzy części. Każdą cześć nasączamy sokiem jabłkowym . W garnku doprowadzamy mus do wrzenia , zdejmujemy z ognia . Dodajemy do niego cynamon , cukier i galaretkę ( proszek ) Mieszamy , aż wszystko się połączy , a żelatyna z galaretki rozpuści . Przestudzony mus wykładamy na warstwy biszkoptu , najlepiej składać

Ogrodnik w podróży
Jabłka prażone z cynamonem 73

cynamonem. Jabłka prażone z cynamonem są pysznym dodatkiem do tart i kruchych babeczek. Idealnie pasują również, jako nadzienie do szarlotki i ciasta drożdżowego. Jabłka z cynamonem rewelacyjnie smakują zapiekane z ryżem lub w prostszej wersji na zimno z galaretką. Najwięcej witamin mają oczywiście świeże jabłka, jednak poza sezonem często nie są już tak smaczne. Prażone jabłka o każdej porze roku

Kuchcik gotuje
Galaretkowiec 80

Galaretkowiec na naturalnym jogurcie greckim to pyszne ciasto na zimno bez pieczenia. Jest bardzo lekkie, orzeźwiające i ładnie wygląda. Składniki: jogurt naturalny 500g 5 galaretek – 2 cytrynowe oraz 3 innego smaku Sposób przygotowania: 3 galaretki wsypać do oddzielnych talerzy. Każdą z nich rozpuść w 250ml wrzącej wody. Wstawić do lodówki, aby stężały. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml wrzącej

Wasze Przepisy
Babeczki Red Velvet z kremem waniliowym i marcepanowymi różami 154

wyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Bon appetit mon amie
Pastelowy deser serowy 197

zaczęły tężeć. Na dnie tortownicy(średnica 23cm)rozłożyć ciastka. Twaróg sernikowy podzielić na 3 części.Do każdej dodać po 1 tężejącej galaretce i dokładnie wymieszać.Na biszkopty wylać najpierw czerwoną masę twarogową,potem pomarańczową i na koniec zieloną.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby całkowicie stężało,gotowe

Swojskie jedzonko
Słodki "Salceson" 178

bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym.  Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.  Do przygotowania prościutkie, więc

Kuchnia w czekoladzie
Dżem śliwkowy z czerwonym winem. 204

dostępne nasze rodzinne owoce, to przeważnie robię z nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Babka piaskowa z mleczną galaretką 208

morele. Powstałą galaretkę przelewamy do keksówki posmarowanej olejem a następnie wyłożonej folią spożywczą. Całość odkładamy do lodówki do stężenia. Stężałą galaretkę przekładamy na deskę i kroimy w dowolne kształty. Układamy na talerzu. KRUSZONKA | 2 kawałki babki cukrowej| Ciasto kruszymy na drobne kawałeczki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, aż ciasto stanie się chrupiące. Przekładamy na talerz. JABŁKO

Mohiella
Rolada cytrynowa 168

Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego

Konrad Gotuje