ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:415/672)

Biszkopt 332

Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając

mojewypiekiinietylko
Torcik serowy 148

moim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik

Praktyczna pl
Konfitura z czarnej porzeczki 140

piwnica już pęka w szwach od przetworów:) Tym razem konfitura chyba najprostsza z możliwych i najczęściej wykorzystywana przeze mnie do ciast. Chociaż na kanapki jest równie smaczna;) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki, 800 g cukru, galaretka wiśniowa. Przygotowanie Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą noc. Następnie gotować na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 176

miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki(...)Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy

kulinarnyswiatdomi
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 262

proste i bardzo lekkie. Nie trzeba go niczym ozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)lekkiego zastygnięcia. Kiedy galaretka będzie już lekko zastygnięta, ale nie całkowicie zestalona, wtedy ubić śmietanę na sztywno. Następnie przełożyć do niej galaretkę i chwilę zmiksować. Piankę śmietanową wylać na jeden z placków biszkoptowych i przykryć drugim lekko dociskając. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy delikatny biszkopt nabierze odrobiny

Codzienna kuchnia niecodzienna
JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY 73

lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy, a następnie opakowanie żelatyny . Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki cytrynowej i 2 łyżki żelatyny, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo(...)ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (taka sama w jakiej piekliśmy biszkopt) włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejący mus owocowy wyrównać wierzch i położyć delikatnie drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec wyłożyć całą ubita śmietankę i wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki

Ciastka - domowe słodkości
Tradycyjne ptasie mleczko z galaretką 114

Witajcie, Dzisiaj publikuję przepis na prośbę czytelniczki Agnieszki, która tak do mnie napisała: „Witam. Poszukuję przepisu na ptasie mleczko, ale takie jak klika lat temu robiły

Przepisy Babci
Lekki skyrnik, sernik na zimno z galaretką FIT 574

Tak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak

Be Fit Be Strong
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1199

smakuje rewelacyjnie!Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia!Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!   SKŁADNIKI:( 25×28 )CIASTO:- jajko – 3 szt – mąka pszenna – 60 g – mąka ziemniaczana – 60 g – cukier – 100 g – proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki – woda(...)cukier – 1 szklanka – masło – 100 g PIANKA :- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżkiLUKIER :- sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO :- herbatniki – ok. 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno.Ciągle mieszając dodajemy cukier

Ostra na Słodko
Tort urodzinowy z jogurtowo-wiśniową galaretką (bez glutenu, cukru białego) 71

środku jest galaretka jogurtowo-wiśniowa. Na patyczkach prezentują się cake pops a jeśli macie ochotę na przepis na nie to zapraszamy na nasz IG 💚       Składniki Kakaowy biszkopt (śr: 18cm): -3 duże jajka -30g mąki ryżowej -20g skrobi ziemniaczanej -25g gorzkiego kakao -50g ksylitolu Nutura Galaretka wiśniowa -1 opakowanie galaretki wiśniowej -1 łyżeczka żelatyny(...)kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić

Candy Pandas
Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli 3097

warstwa śmietanowa. Była ciut za rzadka. W smaku też jakby czegoś jej brakowało… być może to użyte serki homogenizowane, albo jednak zbyt mała ilość cukru pudru do smaku? Ciasto jednak zostało pochwalone i zjedzone w całości, więc pomimo potknięć, nie było wcale aż tak złe. Dam mu szansę i spróbuję zrobić kiedyś raz jeszcze, bo spód z sucharków(...)wykładamy na sucharkowo-nutellowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym*. Masę truskawkową wylewamy na masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.   Uwagi: Miałam 600 g słoiczek nutelli, ale wykorzystałam mniej więcej

Smaki Na Talerzu
Panna cotta z arbuzową galaretką 198

mieszamy z wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie podgrzewamy przez 2-3 minuty aż całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną dodajemy do arbuzowego soku, cały czas energicznie mieszając. Galaretkę odstawiamy do czasu aż delikatnie zacznie tężeć, a następnie wylewamy ją na zastygniętą panna cottę. Gotowy deser dekorujemy jeszcze pokrojonym w kostkę arbuzem oraz miętą. Alergeny Alergeny mleko Arbuzy(...)wielbicielem, bo jeszcze nie udało mi się spotkać na swojej drodze osoby, która by za nimi nie przepadała. Doskonale komponują się zarówno w wersji słodkiej (np. w deserach, ciastach czy dżemach), ale także wytrawnej (w formie sałatek z dodatkiem fety czy zup (chłodników)). Arbuzy (podobnie jak ja ;)) kochają wysokie temperatury. Nie bez powodu więc najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są właśnie

Pogotujmy.pl
Ciasto lodowe z brzoskwiniami 133

kostkę i wymieszać już łyżką. Wylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody

Pychotkaaa
Ciasto "Ale bomba!" 129

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto w takiej formie? Czemu nie! Szczególnie jeśli mamy do czynienia z sernikiem 😊 Intrygująca forma, sprawia, że ciasto może wydać się nieco skomplikowane…w gruncie rzeczy jednak wcale takie nie jest. „Ale Bomba" to sernik ukryty w czekoladowej półkuli. Lekko cytrynowy, pełen rodzynek- Bomba! Przypadnie do gustu szczególnie(...)szklanej misy wykładamy folią spożywczą i   biszkoptem( zostawiamy ½ połówki blatu na „zamknięcie” bomby) 😊     polewamy ostudzoną galaretką (boki i dno) i wstawiamy na 10 minut do lodówki wykładamy masę serową       zamykamy pozostawionym ciastem biszkoptowym wstawiamy do lodówki na 15 minut     wyjmujemy   ostrożnie z miski , wywracając „do góry dnem”   polewamy polewą

Domowe ciasta