ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:251/672)

167. Malinowa rolada w esy floresy 163

cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka, mieszamy, przesianą mąkę i proszek oraz oliwę(...)strona ciasta ze wzorkami była po prawidłowej stronie. Rozgotowane i przetarte przez sito maliny (aby nie miały pestek) wymieszać z jogurtem i cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i tężejąca dodać do malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć z musu nie ucieknie tylko wchłonięta

Jadło i czytadło
Przekładaniec Agi 163

Kolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego słodycz przełamuje ostatnia warstwa z galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :) Składniki (na blachę 23x39(...)herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.  Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby herbatniki całkowicie zmiękły. Przed podaniem posypać kakao

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto królewskie z jabłkami 164

łyżki śmietany łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej galaretka pomarańczowa 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ok. 250 ml cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką. Do mąki z masłem dodać jajko, żółtko, śmietanę i miód. Wyrobić na gładką masę. Podzielić ciasto na 3 równe części. Do jednej z nich(...)wsypać galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Masę jabłkową podzielić na dwie równe części. Blaty przekładać pomarańczowymi jabłkami. Układać je bardzo delikatnie w wybranej kolejności. Wodę z kwiatów pomarańczy mieszać z przesianym cukrem pudrem dodawanym stopniowo. Cukru powinno być tyle, ile zabierze, czyli do uzyskania gęstej, ale wciąż płynnej konsystencji. Lukier wyłożyć na wierzch ciasta. Równo rozsmarować

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto smerfetka 445

Smerfetka to inna wersja popularnego ciasta Shrek. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych a szczególnie tak sztucznie kolorowych ale musiałam upiec cisto na charytatywny cel na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pianka niespodzianka 140

inny ulubiony 500ml śmietanki kremówki 30-36% 4 równe galaretki, u mnie agrestowe Przygotowanie: 2 galaretki przygotować na 2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śmietankę, dodać serek następnie wmieszać tężejącą galaretkę. W miedzy czasie na wystudzonym biszkopcie ułożyć przekrojone na połowy ciepłe lody brzuszkami do góry. Zalać ciasto z lodami przygotowaną masą, odstawić do stężenia. Pozostałe 2 galaretki przygotować

W garach u Gosi
Pianka niespodzianka 157

Ubić śmietankę, dodać serek następnie wmieszać tężejącą galaretkę. W miedzy czasie na wystudzonym biszkopcie ułożyć przekrojone na połowy ciepłe lody brzuszkami do góry. Zalać ciasto z lodami przygotowaną masą, odstawić do stężenia. Pozostałe 2 galaretki przygotować z 3 szklankami gorącej wody gdy zaczną tężeć wylać je na ciasto. Składniki biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej

W garach u Gosi
Lekki tort jogurtowy z galaretką z wina i owocami 143

potrzebuje on większej reklamy, bo jest po prostu doskonały. Inspirację znalazłam na stronie Kwestia Smaku ( Ciasto ptasie mleczko ), ale oczywiście coś tam od siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko(...)wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę lub do czasu aż galaretka zesztywnieje.  *Zamiast wina można użyć zwykłej galaretki (najlepiej użyć wtedy dwie). Ja dałam wino półsłodkie i dodatkowo 3 łyżki ksylitolu. **Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i owoce musiałam je powiększyć za pomocą folii aluminiowej

Healthy food explorer
Ciasto Owocowy kąsek 136

Ciasto owocowy kąsek to pyszne połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatną maślaną masą z kaszy manny, owocami i galaretką. Pychotka ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Pozostałe składniki: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 5 łyżek(...)Biszkopt możemy nasączyć np. herbatą z cytryną, gotową masę z kaszy manny wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie, na masę wykładamy rozdrobnione owoce, gdy galaretka będzie już gęstawa i tężejąca wtedy rozprowadzamy ją po owocach, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Placek jabłkowy lukrowany 101

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

przepisy- Milki
Jabłecznik z lukrem 114

CIASTO:  mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g  żółtka - 4 szt jajko -1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki  MASA:  jabłka 2,5 kg  galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka  LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki(...)godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

ciasta i desery czyli na słodko
Placek jabłkowy lukrowany 154

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Camilla w kuchni
Biszkopt makowy z bitą śmietaną i galaretką 168

Chyba nie ma bardziej klasycznego ciasta które większość z nas lubi od dzieciństwa. Lekkość śmietany połączona z galaretką (czasem z owocami) i delikatnym biszkoptem. Znika szybko a nie pozostawia wrażenia przejedzenia ciastem. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki maku 2 jajka 50g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej starta skórka z połowy cytryny Do nasączenia

Mohiella
TORT WIELKANOCNY 106

SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić(...)Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę

RAROSSA
Przepyszny tort malinowy. 195

masy 2: Galaretkę malinową i żelatynę  rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy. Warstwy ciasta : Biszkopt przecinamy na pół.Spodnią warstwę układamy na talerzu i nakładamy obręcz do tortów, w drugiej części wycinamy od talerzyka koło przykładamy mniejszy talerzyk ta żeby powstała(...)wycięciem , cały środek zalewamy musem malinowymi nakładamy na niego małe kółeczko z ciasta. Boki poza obręczą z biszkoptu i cały wierzch wypełniamy masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz. 3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy z galaretką do dekoracji . 4. Cały tort i boki smarujemy masą śmietanową z galaretką malinową

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik zielone jabłuszko 624

przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik(...)wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary

PatiGotuje