ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:120/345)

Tofu zapiekane w makaronie risoni 84

górnej półce 15-17 minut w temperaturze 220 stopni C (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub dymką. ----- Podobne: bigos z pak choi, dyni i tofu tofu marynowane w pomarańczach ciasto cukiniowo-ziemniaczane

Weekendy w domu i ogrodzie
Harmonia i melancholia jesienią w ogrodzie 56

spaceru po jesiennym ogrodzie, także po warzywniaku, w którym o tej porze roku można znaleźć mnóstwo zdrowych pyszności, np. dynię. W tym roku ogrodnik spisał się na medal:). Z takiej wielkiej dyni udało się zrobić pyszne dżemy i ciasto, a wkrótce Agata wyśle nowy przepis, dyniowy do inspiracji.   Artykuł Harmonia i melancholia jesienią w ogrodzie pochodzi z serwisu Kulinarne

KulinarneImpresje.pl
PIEROGI Z SEREM TWAROGOWYM, KARMELIZOWANĄ DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 111

przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie

Ostra na Słodko
Chleb pszenno żytni 123

wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto

Kuchnia Pokoleń
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 219

lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając oczywiście

upichcona
Kopytka dyniowe i marchewka zasmażana z orzechami 110

kroimy w kostkę i gotujemy. Gnieciemy razem ugotowane ziemniaki, dynię i mąkę w proporcjach objętości 1:1:0,5 czyli ziemniaków ma być tyle samo co dyni, a mąki 1/4 całości. Tak powstałe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną

Kryzysowa Książka Kucharska
gruszkowa rolada bezowa z kremem budyniowym 174

Dotąd beza kojarzyła mi się raczej z latem, bitą śmietaną i świeżymi owocami; postanowiłam przełamać ten stereotyp. Przygotowałam ciasto bezowe w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie, z pachnącym cynamonem dżemem z gruszek i dyni , przełożone gęstym ale lekkim kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym

6niebo
Ciastka owsiane z dynią 200

łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut  żeby płatki spęczniały. Formę do pieczenia o wymiarach

Mama Gotuje
Muffiny w przebraniu 150

potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski.  Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 156

składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj

Smiling Shrimp
Bułeczki dyniowe 139

niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.  Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze

Bajeczna Kuchnia
Chleb dyniowy 103

ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy  pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.  Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem  do pieczenia i pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki z pestkami dyni 86

wody Wykonanie: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę. Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując(...)delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 198

COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały   Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć

Powiedz dietom nie
Konfitura z dyni z bananem 125

konfitura idealnie pasuje do naleśników, ciast i innych deserów. Polecam! Składniki: ½ kg dyni 30 dag dojrzałych bananów ½ szklanki cukru Sok z ½ cytryny Wykonanie: Dynię obrać, pokroić do garnka i gotować przez 15 minut do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone banany do ugotowanej dyni z cukrem. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać

Tradycyjna Kuchnia
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 217

100g pestek dyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać

CookYourself
Racuszki dyniowe 217

układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół godziny miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem

Luźna Kuchnia
Chleb na płatkach owsianych 154

owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.   Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie piec

Z miłości do słodkości
Ciasto dyniowe 158

Składniki puree z dyni, 200g mąka pszenna, 160g cukier, 130g jajka, 2 szt olej, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 małe opak przyprawa do piernika, 1 łyżeczka (opcjonalnie) Przygotowanie W większej misce mieszamy puree dyniowe, jajka, olej, cukier i cukier waniliowy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem(...)wysmarowanej i wysypanej grysikiem formy. Pieczemy przez około 30-40 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Przepis jest na formę 21cm, ja omyłkowo użyłam 26cm. Ciasto powinno być wyższe, ale smak pozostaje

Gotowanie moimi oczami
Plan na tydzień: gotujemy, uczymy się i ćwiczymy. 164

zaprzestajemy ćwiczeń oraz wzbogacamy naszą głowę o kolejne zestawy słówek.    1. Gotowanie.  Z jesiennych produktów warta uwagi jest z pewnością dynia, która może być przygotowana na wiele sposobów. Zaczynając od zup po ciasta i różnego rodzaju desery. W mojej kuchni pojawi się na pewno w formie zupa- krem z dyni oraz jako racuszki dyniowe. Mimo to postaram

Tagebuch po polsku
Puree z pieczonej dyni 156

natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam je za piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia; Wykonanie

dom-agi.pl
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 175

Ta zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa

Oryginalny smak
Dyniowe puree 143

sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego warzywa :) Umytą dynię przekrawam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaglane knedle z dynią 152

około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 3-4 minuty

Truskawkowa Fiesta
Cukinia, bakłażan, dynia 205

bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie, np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią.Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :)   Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane

Aga w kuchni
Chlebek dyniowy 90

Zaczyn 15 g. świeżych drożdży 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej tortowej Ciasto cały zaczyn 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki oleju 250 g. mąki pszennej tortowej 250 g. pure z dyni hokkaido* Oraz 3 duże gałązki lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżka mleka(...)Dynia jest dobrze upieczona, gdy widelec miękko wchodzi zarówno w miąższ, jak i skórkę dyni. Składniki na zaczyn połącz ze sobą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn spieni się i zacznie pracować, dodaj do niego mąkę, olej, jajko, sól i pure z dyni. Wymieszaj składniki i wyrabiaj łyżką lub w maszynie przez 5 minut. Ciasto włóż

Delicious Place
SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM 143

Burzowe chmury skotłowały się na niebie, a świat wpadający w wieczorną szarość, pokrył się w burzowym granacie. Chwilę później wielkie krople deszczu zaczynają uderzać w okna

W kuchni Karmel-itki
Chleb na zakwasie z makiem 171

ciepłej - 5 g suchy drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren z dyni - zaczyn Składniki mieszamy energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy na blachę, smarujemy wierch roztrzepanym

SMYKWKUCHNI
Mus z dyni hokkaido z karobem i muesli 163

Jesień w pełni! Czas na dynię! Ale żeby nie było nudno będzie to odmiana hokkaido  - cudownie pomarańczowa za sprawą ogromnych ilości beta karotenu. Hokkaido  

Kuchnia PROzdrowotna