ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:67/386)

Pizza z dynią i feta 195

pomidorowego sosu 1 łyżka suszonej żurawiny 10 połówek włoskich orzechów garść rukoli Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, tymianek i sól. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i gniazda. Pokrój na cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop dynię oliwą, posyp solą morską, chili i piecz(...)przez 15 minut. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o średnicy 25 cm. Posmaruj sosem do pizzy, ułóż dynię i pokrusz ser. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, obłóż rukolą i posyp żurawiną i orzechami. Pokrój na kawałki. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pizza

codojedzenia
Dynia pieczona. 146

Witajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. Podaję przepis: 2 dynie hokkaido 2 ząbki czosnku parę gałązek pietruszki tymianek, dowolne swieże zioła 30 g sera ( parmezan, gouda) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek

dolcevitainmykitchen
WEGAŃSKA TARTA Z DYNIĄ HOKKAIDO I FIGAMI 72

sól. Dokładnie wymieszaj całość, odstaw. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwiema arkuszami papieru do pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika. W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości około 2 cm. Figi pokrój w małe ćwiartki(...)talarki. Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyłóż na nie kostki dyni, farsz z wędzonym tofu i na wierzch ćwiartki fig, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut. Podawaj na ciepło

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto dyniowe z kremem kajmakowym i orzechami 79

dyniowych i ciasta. W tym roku wymyśliłam sobie, że to będzie takie wypasione i bardzo efektowne ciacho. Na początek upiekłam klasyczne dyniowe z surowej tartej dyni z dodatkiem cynamonu (to on sprawia, że ciasto nie ma takiego pięknego złocistego koloru), a później na wierzch dałam krem będący połączeniem serka kanapkowego i masy kajmakowej (pierwszy raz tak zrobiłam, ale na pewno(...)karmelizowanych orzechów, które były przysłowiową kropką nad i i sprawiły, że ciastu nie sposób się oprzeć. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, całe mnóstwo jesiennych smaków zamkniętych w małym kawałku ciasta na pewno umili nie jedno spotkanie przy gorącej herbacie albo kawie.  Ciasto dyniowe: 3 szklanki miąższu z dyni (surowa dynia starta na tarce o drobnych oczkach) 3 szklanki mąki

Cynamonowe szczęście
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 113

gładkie puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10-20 minut w zależności od wielkości słoików lub zamrażamy. Do czego wykorzystać puree z dyni Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania  placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowe naleśniki 72

puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać wystudzone puree z dyni, dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Ciasto jest trochę za gęste, dlatego trzeba dolać odrobinę mleka. Powinno się otrzymać konsystencję(...)przed dodaniem dyni. Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. Z podanych ilości otrzymuje się około 9 cienkich dyniowych naleśników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Dyniowe naleśniki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Keks dyniowo-piernikowy 108

przepis dla niezdecydowanych ;-) Jeżeli nie wiecie czy upiec keks, czy może piernik, to polecam dwa w jednym. A w zasadzie to nawet trzy, bo ciasto zawiera także dynię. I choć jej smaku nie wyczujecie, to sprawi ona, że keks będzie wilgotny i długo świeży. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub polukrować. U mnie poniekąd jest jedno i drugie, ponieważ

Arabeska waniliowa
Puree z dyni 171

Puree z dyni to główny składnik m. in. dyniowych wypieków, więc dobrze mieć je pod ręką. Przygotowuje się je na kilka sposobów, najprostszy przedstawiam poniżej. Składniki

Domowa Cookierenka Agi
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 168

uwielbiam je w każdej postaci to czemu by nie zrobić naleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba(...)grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki:   - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia

Be Fit Be Strong
Ciasto z cukinią i bazylią 106

Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo dlatego polecam je wyjątkowo. Składniki na formę 20/20 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 125 g pestek dyni, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru(...)odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel

Moniki Smakołyki
Sernik dyniowy z kajmakiem 32

Sernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą(...)duże jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli Masa serowo-jogurtowa: 400 g puree z dyni 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru (lub więcej) 3 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru

Kuchnia MagdaLeny
Strucla z dżemem morelowym i dynią 130

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko(...)szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki, puree z dyni 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, sol szczypta, dodatkowo: jajko 1 szt, dżem morelowy 1 słoik, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką

kulinarne odsłony pati
Pzepis na ciasto dyniowe 167

dary natury - w tym żurawina i dynia. Mimo, iż nie jestem szczególną fanką dyni- człowiek w końcu nie musi lubić wszystkiego, prawda? To uważam, że to ciasto smakuje świetnie. Co ciekawsze, smak dyni jest mało wyczuwalny, dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że będzie to moje sztampowe ciasto dyniowe. A ta żurawina! Wiecie, że sprzedawcy na targowisku, zawsze dziwią się, że będę(...)osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców.  Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady

Słodkie Przyjemności
Pierogi z dynią IMBIR - KOLENDRA 228

wody, 1 jajko Farsz: 1 obrana pomarańcz 2 cm kawałek obranego imbiru pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna) cukier bądź ksylitol Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana Olej rzepakowy Przygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie(...)Upieczoną dynię przekładamy do pojemnika dodajemy połowę z naszego syropu do dyni i delikatnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków mieszając na gęstą masę. 4/ Wałkujemy ciasto, wykrawamy i sklejamy pierogi nadziewając je masą z dyni.  5/ Gotujemy pierogi, odsączamy i podajemy na talerz oblewając resztą syropu po górze. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta sernikowa z nadzieniem dyniowo-morelowym 31

Smak sernika zamknięty w kruchym cieście, a jako wisienka na torcie nadzienie dyniowo-morelowe. W sam raz na nadchodzący deszczowy, jesienny weekend :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru szczypta soli żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego nadzienie: 400 g kremowego twarożku kanapkowo-sernikowego 1 jajko 20 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka jogurtu(...)drobną kruszonkę. Dodajemy żółtko i jogurt, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuwamy widelcem i schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twarożek miksujemy z jajkiem, cukrem i jogurtem. Wylewamy na schłodzone ciasto. Puree z dyni dokładnie mieszamy z dżemem morelowym. Nakładamy po łyżeczce na wierzch

Mienta blog