siebie. Pisałam Wam parę dni temu o tym, że w najbliższym czasie pojawią się na blogu raczej jesienne przepisy. Myślę właśnie nad kolejnymi potrawami z gruszkami, jabłkami i dynią. Sałatki, koktajle, ciasta, owsianki. A, no i zupy, przecież w końcu mamy porę roku najlepszą na zupy (przynajmniej jeżeli o mnie chodzi). Dziś podczas porannego spaceru z moją córką, pomyślała(...)kremie z dyni. Wiecie, takim gęstym, rozgrzewającym, aromatycznym. Przymierzę się do niego może w przyszłym tygodniu. Poszperam w moim kajecie, książkach, na blogu i postaram się ugotować coś w miarę prostego. Bez dodatków mlek kokosowych czy innych pomarańczy. Wracając jednak jeszcze na chwilę do dzisiejszego posta, racuchy z tartymi gruszkami polecają się na klasyczny, babciny, domowy obiad. I pamiętajcie
Kardamonovyjednak. W ostatnich dwóch tygodniach przerabiałam dynię na chlebek trzykrotnie. Co upiekłam chlebek to znikał. Miałam też związane z nim przygody. Jak nie zbyt sucha dynia mi się trafiła to ciasto zbytnio spiekło się z wierzchu. Okazało się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek! Oryginał przepisu znajdziecie TUTAJ(...)pure. W dużej misce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól. Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy mus z dyni, olej i sok jabłkowy. Mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do formy na babeczki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.C. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewióryszczególnie lubimy. Ja poczęstuję Was babeczką drożdżową, delikatnie słodką, ale jednak nietypową. Ciasto z dodatkiem koncentratu pomidorowego przygotowałam, do którego dodatkowo zmiksowane pomidory suszone z pestkami dyni dodałam. W środek ciasta sera mocno słonego dodałam, którym lekką słodycz pomidorową przełamałam. Babeczki bardzo szybko przygotowałam, bo ciasto tylko miksowałam, nie czekałam tylko od razu do piekarnika powkładałam. Tam się ogrzewały(...)temp pokojowej. Za pomocą blendera miksujemy pomidory z olejem i pestkami z dyni. Do zaczynu drożdżowego dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, jajka i całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy zmiksowane pomidory suszone, pozostałą cześć mąki, doprawiamy solą do smaku. Ciasto powinno być dość gęste, ale klejące. Połową częścią ciasta wypełniamy babeczki, na środek nakładamy po małej
Moniki Smakołykifetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekNiedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było... Lepsze niż marchewkowe :) Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy
FitKotCiasto bananowe Składniki: Banany - 3 sztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki dyni - 50g Miód - 1/2 szklanki Cynamon - 2 łyżeczki Imbir suszony - 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną(...)Banany zmiksować na puree z jajkiem, jogurtem i miodem. Następnie ubić na sztywno pianę z białek wymieszać delikatnie z mokrymi i suchymi składnikami. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy, pestki dyni i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitmnie na dobre, zresztą jak i dynia piżmowa Uwielbiam dynię piżmową. Dla tych, którzy mało ją znają kilka porad. Dynia piżmowa ma kształt dużej, żółtej gruszki. Wyrazisty smak, aksamitny miąższ i bardzo mało nasion. Obiera się dość łatwo nie ma tak twardej skóry jak ta pospolita dynia głowiasta. Jest nie co droższa od dyń tradycyjnych ale za to więcej miąższu(...)dyni piżmowej Dynię obieram, kroję na kawałki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut. Sprawdzam widelcem miękkość, wyjmuję i ubijam na gładki krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka na sztywno, odłożyć. Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z dyni
gotuj ze mnąponiedziałek. Jak sobie te dni umilić, od czego zacząć? Zdecydowanie od kawy i kawałka dobrego ciasta, a później już tylko błogie lenistwo, spacery i błogie lenistwo.... SKŁADNIKI: 80g oleju słonecznikowego otarta skórka z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki dżemu z dyni 200g mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier(...)Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny. Dodać jajka i zmiksować całość. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką
Kuchnia w opałachSkładniki na dyniowy chleb 500 g mąki pszennej 220 g puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól, wlać resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, pod koniec dodać 2 łyżki pestek dyni. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto krótko wyrobić, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek, jego wierzch lekko zwilżyć mokrą dłonią. Posypać
niecodziennikparyklasyk kuchni włoskiej na bazie ryżu, dyni piżmowej i bulionu. Pomysł prosty, uniwersalny, idealny dla wszystkich fanów tego jesiennego warzywa i nie tylko. I chociaż jest to danie sezonowe, dzięki odpowiedniemu balansowi składników, risotto świetnie smakuje nie tylko z dyni świeżej. To sprawia, że poza sezonem danie możesz z powodzeniem przygotować z dynią mrożoną lub ze słoika. Co powoduje(...)risotto dyniowe wydaje mi się, że niewiele z nich dostrzega w tym daniu potencjał szpinaku. Osobiście uważam, że warto go dodać i gorąco polecam. Risotto z dynią Składniki: dynia piżmowa: 500 – 600 g ryż Arborio: 200 g cukinia: 1 szt. cebula: 1 szt. bulion: 4 szklanki świeży szpinak: 100 g masło: 50 g starty parmezan
Kuchnia Na WypasieCiasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego
Moje Małe CzarowanieNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki
kulinarnyJaprzygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki) wraz z pestkami. Blachę z piekarnika(...)jeśli nam się nieco dynia przypiekła to odcinamy zbyt zarumienione kawałki. Upieczony miąższ wydrapujemy z dyni, przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę
Rozpustne gotowaniedrożdżami. W drugiej misce miksujemy puree z dyni z letnim kefirem i oliwą.Następnie dosypujemy po trochę mieszankę mąki z solą i drożdżami wyrabiając gładkie ciasto,na koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni,mieszamy jeszcze żeby się ładnie połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Po tym czasie ponownie zagniatamy i przekładamy ciasto
Swojskie jedzonko