ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:162/386)

Placuszki dyniowe 40

nieśpieszne śniadanie w długi listopadowy weekend - placuszki dyniowe ze słodkimi karmelizowanymi śliwkami i chrupiącą posypką z siekanych słonawych pistacji. PLACUSZKI DYNIOWE z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Składniki: 200 g puree z dyni 165 g jogurtu naturalnego 150 ml mleka 1 jajko 60 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 250 g mąki  karmelizowane śliwki z cynamonem(...)Przygotowanie: Mąkę łączymy z cukrem, cynamonem i proszkiem do  pieczenia.  W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, jogurt i puree z dyni. Do składników suchych dodajemy mokre, mieszamy do otrzymania gładkiego lejącego ciasta, trochę gęstszego niż naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać jeszcze trochę mleka.  Z ciasta smażymy na oliwie małe placuszki.  karmelizowane śliwki

Bon appetit mon amie
Chleb z gara na maślance - najlepszy 100

idealny. To chleb z dodatkiem maślanki. Czasem z samej mąki pszennej, czasem mieszam ją z żytnią lub orkiszową. Dosypuję także ulubione ziarenka, siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, sezam lub pestki dyni. Piekę go średnio raz w tygodniu, pozostaje świeży kilka dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a ten aromat i ta świeża, chrupiąca skórka, ech mówię Wam po prostu poezja. Składniki(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g maślanki opcjonalnie 4-5 łyżek wody garść ulubionych ziaren (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam) Ja przygotowuję go w robocie kuchennym ale spokojnie możecie ciasto wyrobić ręcznie. Maślankę wyjmuję z lodówki wcześniej by się ogrzała do temperatury pokojowej.  Drożdże kruszę w misce, zasypuję cukrem i czekam aż sie rozpuszczą

Cynamonowe szczęście
Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami 83

mąka pszenna 40 ml oleju 150 ml zimnej wody sól 1 łyżeczka 5 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju) 80 g ziarna ( słonecznik, dynia itp, do wyboru) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Ciasto wyjmujemy na stolnicę lub deskę i wyrabiamy, aby było elastyczne. Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Wycinamy prostokąty (u mnie około

gotuj ze mną
Chleb orkiszowy z mix ziaren 120

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej

Moniki Smakołyki
Grzanka z łososiem, jajkiem w koszulce miodowo- musztardowym dressingiem 124

szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny. Wymieszałam wszystkie składniki, odstawiłam w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrosło przełożyłam do formy, posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem i posypałam prażoną cebulką wymieszaną ze słonecznikiem i solą. Piekłam wyrośnięte pieczywo w formie keksowej

Mango Papaja
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 205

jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto. Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko

Lena Gotuje
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 122

ziaren słonecznika Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 10minut. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do drożdży dodajemy puree z dyni, zeszkloną cebulę wraz z olejem, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, a koniec dodajemy ziarna słonecznika i zagniatamy całość. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia

Mienta blog
Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym 124

kokosowe. Ryż wykładamy na talerz, na ryż wykładamy dynię. Możemy serwować z kleksem śmietany. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-ryzem/waniliowy-ryz-duszona-dynia-mleczkiem-kokosowym/ MieszamWGarnku Artykuł Waniliowy ryż z duszoną dynią i mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienna lazania z dynią i pomidorami 215

Jesień coraz bardziej się ochładza i jedynym ratunkiem na pluchę za oknem są rozgrzewające obiady. Jesień jest obfita w dynie, dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło

wegetalerze
Placki z tartą dynią 162

dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor. * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to nie dodawajcie

Kraina Miodem Płynąca
Szybki obiad: Lasagne wegetariańska z dynią i szpinakiem 343

Danie przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera. On z płatów ciasta makaronowego robił małe ruloniki i je zapiekał. Dodatkowo miał upieczoną dynię piżmową. Dyni nie piekłam bo za długo by to trwało. Ruloników też nie robiłam, przyznaję że mi się nie chciało i szybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Racuchy drożdżowe z truskawkami 114

smażenia Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto. Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj. odstaw do wyrośnięcia.  Smaż na niewielkiej ilości

Gotuj Sam!
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 203

utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, kardamonem i cynamonem. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ciasto wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dyniowe scones 151

misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą

Atlas Smaków
Kuchnia francuska jest prosta :) 150

naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki dyniowe z serem 161

łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie! Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki

Moja smaczna kuchnia
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 169

zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą tymianek, bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, ziołowy pieprz, gorczyca (pół łyżeczki gorczycy

Naturalna Kuchnia
Scones z dynią 134

niego mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy  z mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z  dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni 132

miodu     Wykonanie:   Do misy wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej drożdże . wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą . Dodajemy miód i pestki dyni. Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut. Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut. Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy

Różowa kuchnia
Krucha tarta z masą serową z ricotty 205

Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta

CookYourself
Muffinki z dynią i rodzynkami 122

miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C przez 25 minut. Smacznego

Gosia gotuje
Kapelusze wiedźmy - ciasteczka dyniowe 104

Postanowiłam coś upiec na zbliżające się Halloween. Zakupiłam dynie i postanowiłam zrobić ciasteczka. Potem wpadł mi pomysł, że z ciasta uformuję "Czapeczki Wiedźmy", jak najbardziej w klimacie Halloween. Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam się do ich kształtu. A same ciasteczka wyszły mięciutkie i nie za słodkie. Jednym słowem pyszne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1

Moje pyszne gotowanie
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 122

przyznać, że nie jest źle. Jedynym problemem może być fakt, że bułeczki nieco się kruszą. Są też raczej ciężkie niż delikatne i puchate, ale niekoniecznie jest to wadą. Pestki dyni cudownie chrupią, a płatki nadają im niepowtarzalnego, innego smaku. Muszę też zauważyć, że są nieco zdrowsze niż pozostałe, znajdujące się na blogu. Bez jajek i mleka (ja moje posmarowałam mlekiem(...)mąki pszennej200 g płatków owsianych20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 ml letniej wody35 g masła60 g pestek dynidodatkowo:3 łyżki mleka10 g płatków owsianychPłatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance 164

pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli

Proste Potrawy
Placuszki dyniowe 171

Składniki : około 20 dag startej dyni 1 jajko około 2 łyżek mąki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do utartej dyni dodać jajko i mąkę oraz sól - wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja ciasta powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Posypać ewentualnie cukrem - można dodać do ciasta garść rodzynek, wymieszać i dopiero

Proste Potrawy
Chlebek z dynią 138

przesianą mąką, dodajemy 3/4 łyżeczki soli i przygotowany rozczyn. Wyrabiamy w misce, aż zacznie odchodzić od ręki. Wyjmujemy na oprószony mąką blat, dodajemy ziarna dyni i zagniatamy ręcznie przez chwilę, aby równo rozeszły się po cieście. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem a jego wierzch delikatnie smarujemy ciepłą wodą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę

Zainspirowana w kuchni
Sernik dyniowy z imbirem 60

imbirem Dynia i jeszcze raz dynia, jest j esień , to jest i dynia. W tym roku urosła nieziemsko wielka, jedna z większych z naszego ogrodu ważyła ponad 70 kg! Naturalnie wyhodowana bez sztucznych nawozów i jak co roku posadzona na pryzmie z ziemią kompostową , to dla dyni najlepsza miejscówka! Dziś przygotowałam sernik z dodatkiem purée z dyni , imbiru i cynamonu(...)odrobiną likieru Amaretto . Masa serowa spoczywa na spodzie z ciastek czekoladowych i mielonych migdałów . Jeśli lubicie dynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec uda się na pewno! Ważne , aby podczas pieczenia nie wysuszyć sernik podczas pieczenia. Aby nadać wyjątkowego charakteru , wierzch sernika wykończyłam go, tak jak creme brulee

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki gryczano słonecznikowe 72

głównym zadaniem jest wzbogacenie smaku, są również drożdże, które przyspieszają proces rośnięcia. Jeśli chodzi o słonecznik to przed dodaniem do ciasta najlepiej delikatnie uprażyć na suchej patelni, ten prosty zabieg doda bardzo fajnego smaku. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi. Bułki gryczano słonecznikowe Formowanie bułek może być dobrą zabawą dla dzieci tutaj nie trzeba specjalnie przykładać się

SprawdzonaKuchnia.pl