Sernik czekoladowo- korzenny z musem śliwkowym 206Kochani zrobiłam sobie dłuższą przerwę od blogowania, bo jakoś czas mi na to nie pozwalał. Od końca sierpnia prowadzę dodatkowe lekcje z przedmiotów ścisłych i warsztaty
vaniliowoczekoladowa
Sernik pieczony z owocami i galaretką 347Sernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie 194Mój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciasta
Tort z kremem KAWOWYM i CHAŁWĄ 210Tort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki
Via Gusto
Pączki tradycyjne 187Pączki Z konfiturą różaną, owocową, z budyniem, serem, a może z czekoladą? Z czym zjedliście dzisiaj pączki? Jeżeli jeszcze się na żadne nie skusiliście, to lepiej się pospieszcie, bo podobno jeżeli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, to nie będzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię(...)Mąkę przesiać. Jajo i żółtka utrzeć z resztą cukru. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny/ pomarańczy, resztę mleka, sól, alkohol. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia
Pełny talerz
Ciasto Grand Choco 201poniżej znajdziecie wszystkie te same składniki ( + kilka dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho(...)blachy 25 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut/175 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa równej grubości blaty. Krem orzechowy: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kryształu 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 300 g masła 4 łyżki cukru pudru ( lub do smaku) kieliszek whisky Z mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu
Domowe ciasta
Zdrowa żywność od Biogo :) 199kremową masę, choć i tak pewnie wyszedł by pyszny tak przyrządzony :D Używam go jedynie do zagęszczenia śniadaniowych owsianek, które po takim zabiegu stają się niezwykle pyszne i kremowe. Budyń ma genialny skład, bo zawiera jedynie skrobię kukurydzianą i mieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego(...)wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać
Zdrowie na języku :P
Tort Ambasador 319Modny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak(...)mąka się rozpuści (można też zblendować lub zmiksować). Resztę mleka (2,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Wlewamy masę na gotujące się mleko, jednoczenie intensywnie mieszając – aż powstanie gęsty budyń (powinien się zagotować). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu – ciągle miksując, aż do wykończenia. Dno tortownicy
Poezja smaku
Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym 254Pyszne, mięciutkie, mocno orzechowe babeczki, udekorowane delikatnym, czekoladowym kremem. Smakują wspaniale i tak też się prezentują ;). Mój krem jest naprawdę delikatnie czekoladowy, wg mnie smakował jak czekoladowy budyń :). Użyłam do jego wykonania pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, ale jeśli lubicie czekoladę gorzką ( za którą ja nie przepadam ), to możecie użyć tylko takiej ( krem będzie miał wówczas bardziej intensywny(...)wanilii, zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, krótko wymieszać. Przygotować standardową blachę do muffinek - wyłożyć ją papilotkami. Ciastem napełnić papilotki prawie do samych ich brzegów. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Dekoracja babeczek: Schłodzony serek
Opowieści z piekarnika
Kokosowo-makowy z masą adwokatową 230pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił :D TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 minut ILOŚĆ(...)resztę mleka zagotowujemy w większym naczyniu. Gdy się mleko zagotuje wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat. SKŁADANIE Ciepłą masę kokosową wykładamy na zimny biszkopt kakaowy. Połowę masy adwokatowej smarujemy po masie kokosowej, na nią kładziemy biszkopt makowy i równo smarujemy drugą połową
Gotuję Testuję
Ekologiczne napoje roślinne i kremy Amandin! 187stabilizatory: gumę guar i gumę ksantanową - które są jednak pochodzenia naturalnego, także w sumie nie ma sie czego obawiać. Najbardziej pasuje mi w połączeniu z kakao, jako baza do budyniu czy owsianki, a także... z kostkami lodu :) Kremem z orzechów włoskich jestem absolutnie zachwycona. Jeszcze nigdy nie próbowałam masła z tych orzechów, a tym bardziej kremu do smarowania. Smak jest(...)olej kokosowy do natłuszczenia patelni Serek wiedeński i krem zmiksować z jajkiem, ekstraktem i syropem, dodać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać tyle horchaty, by ciasto było gęste, ale swobodnie spływało z łyżki. Ciasto przelać do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Piec ok. 7 minut lub do czasu, gdy możliwe będzie otwarcie urządzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami
Poranek na słodko
Nakrapiane babeczki (jajeczka) 301Babeczki, muffinki… Bardzo lubię takie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt .Babeczki upiekłam w formie powitalno(...)szklanka mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia rodzynek 1/2 szklanki mleka 1 jajko klasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio* 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę
Słodkie okruszki
Biszkopt z masą czekoladową 195Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru(...)części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę
Gotuję Testuję
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 189cytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorący sok, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Szachownica 191Wiem, wiem… Nie było mnie tutaj daaawno… Ale obiecuję, że będę się pojawiać częściej;) Witam Was przede wszystkim bardzo słodko i sernikowo. Dziś przepis zachomikowany
Domowe ciasta