Dzień dobry :-) Kilka dni temu był wpis z zestawieniem ciast, które można zrobić na święta, dzisiaj zrobiłam takie samo zestawienie z ciasteczkami w roli głównej. Przepisów przybyło, wybierajcie i korzystajcie :-) Miłego dnia Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka(...)Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka z dżemem 20. Kruche rogaliki z budyniem 21. Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą
kruche babeczkiSkładniki na masę serową: 800 g jogurtu typu greckiego 250 g serka kremowego ricotta 6 jajek 1/2 szklanki oleju 2 x 40 g budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewę zrobiłam z soku z wiśni, cukru i żelatyny. Dodatkowo: biszkopty lub herbatniki(...)sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową. Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy masę. Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 50-60 min. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy przygotowaną polewą z tężejącego soku
Proste PotrawyKOSTKA MIGDAŁOWA BEZ PIECZENIA Lubicie migdały? To te ciasto jest dla Was :) Jest delikatne, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu. Idealne na imprezy, święta i nie tylko. Robi furorę i jest pyszne, ale uprzedzam ! bo słodkie też jest :) ~~SKŁADNIKI~~ KREM: mleko 3 szklanki cukier 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie jajko 1 sztuka żółtka 4 sztuki mąka ziemniaczana(...)jajkiem, żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Masę mieszać, aż zgęstnieje na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń., dalej miksując na niskich obrotach. Wstawić do lodówki. WARSTWA I: herbatniki około 18 sztuk podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa 1/2 puszki (230 g.) krem 1/2 masy Masę krówkową podgrzać
Kuchnia Paulettesfiliżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego masła 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami(...)wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą
Smakołyki Asiprzez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykładamy do blaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego(...)się ładnie połączy i nie będzie grudek, wlewamy krem do garnka i nieustannie mieszając grzejemy przez około 3-4 min. Pilnujcie żeby się nie przypalił. Gdy krem osiągnie konsystencję budyniu będzie idealny. Polecam przelać krem do płaskiego naczynia i przykryć folią śniadaniową (przeźroczystą). W ten sposób podczas chłodzenia go w lodówce nie powstanie kożuch. Na zimną tartę wykładamy krem polecam
Kuba Gotujeprzepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa(...)krojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie
Marta Gotujewyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu(...)łyżką.Podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka, połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezę. Piec w 190 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporzeczkami. Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk. Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy(...)waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na nasączenie: 150 ml whisky 200 ml wody gorącej + 2 łyżki kawy 3 łyżki cukru brązowego Składniki dodatkowe: konfitura porzeczkowa polewa deserowa ( przepis
Domowe ciastaI znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U
Z Majeczką w kuchniDzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt
Czerwień i błękitDzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z
CiastkozercyPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćliście moich ulubionych ciast. Jest całkiem prosty do zrobienia chociaż na początku może wydawać się zupełnie inaczej. Z tegorocznymi, świeżymi orzechami laskowymi smakuje wyjątkowo obłędnie. Mimo jego kaloryczności warto pokusić się na jeden kawałek, no może dwa…..lub trzy ;) jest pyszny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort orzechowy – tort egipski Składniki Składniki na ciasto: 9 białek 9 łyżek cukru(...)cytryny Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Instrukcje Ciasto: 3 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy 60 g zmielonych orzechów oraz łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy. Okrągłą
To co lubię - gotuję i polecamSernik z dużą ilością czekolady gorzkiej i orzeszkami w słonym karmelu. Jak smakuje przekonajcie się sami i podejmijcie wyzwanie. Zapewniam was że sernik jest grzechu wart
wesoła kuchniaciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się(...)mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka
Cynamonowe szczęściewyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy(...)wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm. składniki na krem: 300 g miękkiego masła 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę ścieramy. Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy
Domowy Smak Jedzeniawłaściwie kakaowy sernik z karmelizowaną pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D Składniki: 1 kg twarogu na sernik 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu 1 łyża mąki pszennej 2 łyżki kakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru(...)Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową
Ciasteczkowy PotwórSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na Słodkozarumienienia. Czas zależy od opiekacza lub innego użytego sprzętu. Uwaga: Wielkość kuleczek trzeba wyczuć (to jedyna trudność ). Zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, a jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki – jednak w tym wypadku po prostu będziemy musieli odciąć nadmiarowe brzegi. Dlatego warto zrobić na próbę z 3-4 orzeszki, aby wyczuć jak wielkie kuleczki(...)przelewamy ją do naszej utartej masy, miksujemy. Tak zahartowaną mieszankę teraz należy przeleć do reszty mleka w garnku i gotować (cały czas mieszając) do zgęstnienia (gotujemy całość jak budyń). Nasz budyń zdejmujemy z palnika i przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, aby ta dotykała wierzchu masy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (nie do lodówki!). Masło ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej maślanej
Słodkie okruszkiPanienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa kokosowa: 700 ml mleka 1 masło 150 g wiórek kokosowych budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 250 ml mleka zagotowujemy, zalewamy nim wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy, następnie mieszamy z wiórkami. Miękkie masło ucieramy
Cynamonowe szczęściebędzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 – 2cm i wykrawamy krążki. Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką(...)posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania ich na kilka sposobów. Dodatek marmolady, powideł, budyniu, różnego typu mas, czy też bitej śmietany – kwestia gustu, zaspokoi apetyty wszystkich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Z niewielkimi zmianami, ponownie wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków . Polecam też inne
mojewypiekiinietylkododać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku(...)Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń. Smacznego
Domowa cukiernia EwyOSTATNIO DOSTAŁAM TEN PRZEPIS OD MOJEJ DOBREJ KOLEŻANKI,CIASTO ZROBIŁAM WCZORAJ I OKAZAŁO SIĘ PYSZNE ,PROSTE BEZ PIECZENIA I JESZCZE TRZYMA SIĘ JE W LODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM(...)NAJPIERW GOTUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ BO ONA MUSI PRZESTYGNĄĆ,300 ML MLEKA ZAGOTOWUJEMY,W RESZCIE MLEKA MIESZAMY MĄKI I CUKIER I DODAJEMY DO ZAGOTOWANEGO MLEKA,MIESZAMY AŻ ZGĘSTNIEJE(TAK JAK BUDYŃ) WYLEWAMY NA TALERZ,JAK WYSTYGNIE MIKSUJEMY MIĘKKĄ MARGARYNĘ I DODAJEMY PO ŁYŻCE BAZĘ BUDYNIOWĄ,MIKSUJEMY NA GŁADKĄ I JASNĄ MASĘ. NA BLASZCE UKŁADAMY HERBATNIKI,NA TO WYKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ,NASTĘPNIE
Swojskie jedzonko