 Kruche babeczki z kremem 247
Kruche babeczki z kremem 247Owijamy w folię i schładzamy.2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.5. Krem przekładamy do rękawa
Kuchnia domowa Ani Czekoladowe babeczki z wiśniami 279
Czekoladowe babeczki z wiśniami 279czereśnie ;)) do dekoracjiPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając
Ciastkozercy Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 189
Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 189zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder) 3 jajka 50 g mąki 1 torebka budyniu waniliowego 3 łyżki mleka esencja waniliowa
SMYKWKUCHNI Karpatka z kremem i śmietaną 256
Karpatka z kremem i śmietaną 256rozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry". Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku(...)wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną dokładnie wymieszać, w celu pozbycia się grudek. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń.. Chwilę gotować, cały czas energicznie mieszając, by masa zgęstniała oraz nie pojawiły się grudki. Masa musi być bardzo gęsta. (Uważać by nie doszło do przypalenia masy przy brzegach
My sweet a life Malinowy sernik i owoce leśne 212
Malinowy sernik i owoce leśne 212Pierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam "romantycznie, przy świecach i winie", ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie - trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym spodem, mam dla Was malinowy sernik(...)garścią (niestety mrożonych) owoców leśnych. Składniki na spód 200 g herbatników 100 g masła na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać
pink envelope Biedronka 416
Biedronka 416pozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła 2/3 mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy mąki. Zmniejszamy płomień, wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy mieszając by się nie przypaliło. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie ciągle ucierając dodajemy ostudzony budyń. Dodatkowo: 1 słoik dżemu (u mnie porzeczkowy) 2 czerwone galaretki wiórki kokosowe do posypania Galaretki rozpuszczamy
Cynamonowe szczęście Sernik wielkanocny „na bogato” 140
Sernik wielkanocny „na bogato” 140garnka i rozpuszczamy. Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując. Budyń rozprowadzamy w 0,25 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy migdały (lub płatki lub słupki) (mogą być orzechy(...)układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę. Składniki na czekoladę: 150 g śmietanki 30% 110 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę
Słodki sentyment Krem angielski 193
Krem angielski 193Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze(...)podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszamy. Sos będzie gęstniał, musimy uważać żeby nie doprowadzić go do wrzenia. Krem jest gotowy gdy osiągnie konsystencję płynnego budyniu i będzie równomierną warstwą spływał po łyżce. Natychmiast zdejmujemy go z ognia i przelewamy do naczynia w którym chcemy go przechowywać. Gdyby zdarzyło się, że krem jednak się zwarzy można szybko
Smakowity Blog Kulinarny Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 177
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 177ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu. Drugie śniadanie: Kanapki z pastą(...)olej. Mieszaj, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie blat lub stolnicę posyp mąką, oprósz mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułuj kulę. Odkładaj na stolnicę. Postępuj tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykryj
365 dni dookoła kuchni Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 280
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 280łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie
VioletoweKucharzenie Sernik z mirabelkowym musem 192
Sernik z mirabelkowym musem 192wypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami(...)kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy
les mirabelles Deser malinowy z dodatkiem czekolady 136
Deser malinowy z dodatkiem czekolady 136Kiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentyment Babka budyniowa 242
Babka budyniowa 242webe"; iframe.setAttribute("src", link); document.getElementById("3f4a0f17-89ba-4cd2-84cf-fe4ee14f8c3c").appendChild(iframe); Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru z wanilią 4 budynie (śmietankowe lub waniliowe) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie(...)pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. var widgetParams = "{ 'Id':'44ebf7cb-d893-4423-ab9d-050156f54f2d','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link
Cynamonowe szczęście Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 561
Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 561Składniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka
Magia jedzenia. Snickers bez pieczenia 282
Snickers bez pieczenia 282Składniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczami