ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:557/780)

Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 189

najmniej dwie godziny lub na noc, zanim zabierzesz się do jego wałkowania i formowania. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni, nadaje się też do mrożenia.” Ciasta wychodzi naprawdę sporo, więc można podaną ilość podzielić na pół. Crème pâtissière : 500 ml mleka 100g cukru 75g mąki ziemniaczanej 6 jajek (żółtka) 30g masła 1 laska wanilii 3 nakrętki koniaku Laskę(...)miksując powoli dolewamy gorące mleko. Gdy wszystkie składniki połączą się, przelewamy ponownie do garnka. Gotujemy na małym ogniu cały czas miksując (z niewielkimi przerwami) aż do osiągnięcia konsystencji gęstego budyniu. Gotowy krem przelewamy do innego naczynia, aby na rozgrzanym dnie garnka nie przywarł. Następnie na czas studzenia dokładnie przykrywamy krem folią spożywczą tak, aby dokładnie przylegała ona do powierzchni kremu

Kate's Kitchen
Wegański piernikowy sernik 214

smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki na dużą tortownicę (średnica 26 cm)/używając tortownicy 18-20 cm użyć połowy składników(...)pieczenia łyżeczka przyprawy do pierników 60 g mąki ziemniaczanej (3 duże łyżki) 50 g cukru waniliowego (ja go przygotowuję sama) *zamiast mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego można użyć opakowanie budyniu waniliowego) Przygotowanie: Do miski rozkrusz pierniki i dodaj masło kokosowe. Zblenduj całość. Masa będzie przypominać mokrą bułkę tartą. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym. Wyklej

greenscarf
ciasto Pawełek 416

ubijamy na sztywno z solą. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto równomiernie przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w rondelku, dodajemy 2 łyżki mleka i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ 192

proponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już tylko pół blachy. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie(...)garnku z łyżką cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie, aby nie było grudek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać jagody, całość wymieszać. Gorącą masę wylać na przekrojony na pół biszkopt

Banana Smiles
GOTOWANY SERNIK Z KUKUŁKĄ 230

wiaderku 200 ml mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka sok z połowy cytryny WYKONANIE: SER: Masło, cukier rozpuszczamy. Dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie z mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy masa porządnie zgęstnieję jest gotowa. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Blachę wykładamy folią spożywczą(...)układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na chwilę żeby masa serowa trochę stężała. Następnie smarujemy całą masą krówkową i równo rozsmarowujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w odstępach.  Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Przed krojeniem wyciągamy z blachy, usuwamy folię i posypujemy kakao. Dekorujemy owocami. Smacznego

Pani na deser
Pleśniak z budyniową pianką wg Aleex 149

budyń waniliowy bez cukru • powidła śliwkowe • cukier puder • szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. 2. Żółtka oddzielić od białek, dodać żółtka do mąki. 3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. 4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany. 5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. 6. Ciasto podzielić

W mojej kuchni
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 199

puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej.   Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać(...)cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę – wymieszać. Sernik ( po 90 minutach pieczenia w 125 stopniach) wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na nim równomiernie polewę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut w 125 stopniach. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować z piekarnika, tylko wystudzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach

Nie tylko w kuchni
Kremowy sernik z malinami 199

piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka ucieram z cukrem, tak by rozcierając masę pomiędzy palcami nie wyczuwać kryształków. Dodaję twaróg i śmietankę, miksuję do powstania jednolitej masy.  wsypuję budyń i ponownie łączę składniki. Na końcu delikatnie wsypuję maliny i mieszam szpatułką, uważając by owoce pozostały w całości i nie puściły soku. Tak powstałą masę wylewam na podpieczony wcześniej spód(...)zakończeniu pieczenia uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam tak do wystudzenia. W rondlu mocno podgrzewam masło i śmietankę, dodaję czekoladę i rozpuszczam ciągle mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Polewam ciasto, ozdabiam zamrożonymi wcześniej malinami. Smacznego

Cook&Love
Caramel Brownie Tower 488

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut

SMYKWKUCHNI
Pączki z ziemniakami 258

pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki to zdecydowanie dobry pomysł. Tradycyjnie nadziałam je marmoladą różaną, ale nadzienie oczywiście jest dowolne i zależy od Waszych upodobań, preferencji...i nastroju :). Polecam :). Składniki na około(...)soli 2 łyżki spirytusu lub wódki Dodatkowo: tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec ) dowolne nadzienie ( marmoladą lub gęstym dżemem nadziewamy pączki przed smażeniem, budyniem, rzadszą konfiturą czy np. kajmakiem nadziewamy usmażone już pączki ) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki, łącznie z nadzieniem, powinny być w temperaturze pokojowej. Zrobić rozczyn z drożdży

Opowieści z piekarnika
Ciasto cappuccino 179

mąki pszennej • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej cappuccino • 2 żółtka • 3/4 szkl. cukru • 1 margaryna • 600-700 ml śmietanki 30% • 1-2 cukry waniliowe • 2-3 op. śmietan fix PRZYGOTOWANIE : CIASTO: Białka ubić na sztywno, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem (urosną i zrobi się puszysta masa), dodać żółtka do ubitych białek, dalej miksować, dodać(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę, przelać do rondelka i gotować na średnim palniku, ciągle mieszając, aż uzyskamy konsystencję budyniu, gotową masę odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce przygotowanej masy cappuccino (jak będzie zbyt gęsta dodać 2 łyżki wody). Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną

KUCHNIA POLSKA
sernik z pomarańczą na herbatnikach... 152

największych obrotach, dodać zielony twaróg, budyń, kaszę manną. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sernika i delikatnie łyżką wmieszać z sernik. Forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozłożyć podwójnie herbatniki, wylać masę serową. Na serniku poukładać plastry pomarańczy bez skórki, bez pestek, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Murzynek z serem 261

przepyszne w smaku połączenie dwóch klasycznych ciast murzynka i sernika. Doskonałe do popołudniowej niedzielnej kawki. Składniki - część kakaowa : 1 kostka margaryny (Kasia 250gr) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody  2 łyżki kakao 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki - część serowa : 50 dag twarogu 1 łyżka budyniu śmietankowego (lub mąki ziemniaczanej) 1 płaska

Mechanik w kuchni
Kremowy sernik ze śliwkami 140

małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim tortownicę (którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną). Spód piecz ok. 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. MASA SEROWA 1 kg sera twarogowego 2 jajka Opakowanie budyniu (ja użyłam bananowy) 50 g cukru śliwki

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania