smaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki
KreatywnePinyobrać, dlatego ta robota zawsze spada na męża :) Naleśniki toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek
Kuchenne zapiski EdytyJesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka(...)żeby nie wytworzył się kożuch. Odstawiam do przestygnięcia Do masła dodaję po łyżce budyniu i ucieram krem. Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao
wesoła kuchniazostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky(...)oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej, dodać budyń, wszystko krótko wymieszać. Nie miksować
Kolorowy Przepisownikstanowczo za mało ... Wielkanocna babka z kremem SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 100 g masła 1 łyżka cukru pudru lukier(...)babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiswojej diecie gluten oraz białka mleka krowiego i oczywiście nie tylko dla alergików... Pokochacie to ciasto ! :) Składniki: - 2 saszetki kaszy jaglanej/szklanka kaszy jaglanej; - 4 łyżki erytrolu; - 2 łyżeczki miodu; - 1,5 szklanki napoju ryżowego; - 1,5 szklanki wody; - 1 budyń waniliowy bez cukru; - 2 jaja; - 3 łyżki mąki kukurydzianej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 2 łyżki oleju kokosowego; - garść żurawiny(...)ok.20 minut co całkowitego wchłonięcia; - do lekko ostudzonej kaszy dodaj budyń, wbij jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj; - do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj; - masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni. UWAGA! Zniżka 5% na produkty Agnex dla Moich
MintTasteczekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych(...)laski wanilii i jajka, cały czas mieszając. Masę serową mieszam dokładnie z puree z dyni i budyniem. Masę serowo-budyniową wylewam na spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam
Mango Papajakruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie potrzebuje on tłuszczu – wystarczy słodzone mleko skondensowane z puszki (niesłodzone się nie nadaje). Jestem pewna, że to jedno z tych ciast, do których będziecie wracać. Pamiętajcie tylko, żeby studzić go stopniowo – nie lubi przeciągów (termoobiegu) i w żadnym wypadku nie można go jeszcze ciepłego wstawiać do lodówki – musi wystygnąć(...)warto zrobić pasek z papieru, aby wystawał ponad tortownicę w przypadku formy 24cm – ciasto bardzo rośnie; ja kawałek papieru kładę na dno, zaciskam obręc, a boki smaruję masłem do których przyczepiam pasek papieru). W dużej misce ubijamy mikserem ser, żółtka oraz proszek z budyni. Stopniowo dolewamy słodzone mleko skondensowane – cały czas miksując na wolnych obrotach. W drugiej misce
Poezja smakuzawartością tłuszczu) w temp.pokojowej- 280-300g erytrytolu- szczypta soli- 5 białek, w temp.pokojowej- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g)Dodatkowo:- 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców)- mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka
Smaczne Zdrowebudyniu) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 szkl. letniej wody Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze spienionymi drożdżami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki(...)upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy. W drożdżówkach robimy dziurkę i nakładamy
CzarnawisienkaUbić na sztywno białka, stopniowo dodawać cukier i. Ubijać, aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.. Drugą część ciasta rozwałkować Na wierzch wyłożyć ubitą piane ,rozsmarować i piec w w 120 C z termoobiegiem ok 25-30 minut(...)doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti: meringa
w mojej kuchninaleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :). Składniki na Jabłecznik z twarożkowym kremem: na formę 25x38 cm 3 jajka 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 200 g mąki(...)minut, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. MASA BUDYNIOWO-JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na 3/4 litra mleka (lub 1 i 1/2 op. budyniu na 1/2 litra mleka) czyli 60 g proszku budyniowego 2 łyżki soku z cytryny 300 ml wody Jabłka obieramy
Rozpustne gotowaniedodatkowo je lekko przemieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 40 minut do wyrośnięcia, zarumienienia i do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe blaty i nasączyć przestudzoną słodką herbatą owocową. Krem budyniowy: 1,5 szkl mleka przelać do garnka i podgrzewać. Mąkę ziemniaczaną, cukier i aromat rozprowadzić(...)najlepiej w temperaturze pokojowej). Miękkie masło utrzeć mikserem (potrwa to kilka minut). Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Za każdym razem dobrze miksować. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Pierwszy nasączony blat ciasta umieścić w formie, w której był pieczony. Wysmarować go połową kremu budyniowego, na kremie poukładać ciasno obok siebie okrągłe biszkopciki
Nastoletnie Wypiekaniemasła 2 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru Masa truskawkowa: 1 l zmiksowanych truskawek* 3 galaretki truskawkowe Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem(...)dodajemy zimny budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Truskawki miksujemy na mus. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy do stężenia. Tężejącą masę truskawkową wykładamy na masę budyniową. Uwagi: Biszkopt przygotowałam z 5 jajek. *Wykorzystałam dwa opakowania po 450g mrożonych truskawek. Połowę ciasta przechowywałam w lodówce
Smaki Na Talerzu