ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:406/780)

ciasto kora orzechowa 827

stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia).   Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszam z mąką pszenną i rozpuszczam w 3/4 szklanki(...)dodaję stopniowo przestudzony budyń.   Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam do lodówki

babka w formie
Sernik z limonką i liczi 267

ostudzonego 7 jajek 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru Starta skórka z 1 dużej limonki 1 duża gruszka obrana, pokrojona i pozbawiona gniazda nasiennego, 15 liczi obranych i wypestkowanych Przygotowanie: 1/ Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 stopni, następnie łączymy składniki na spód ciasta zagniatając je intensywnie rękoma(...)złapie jasno żółty kolor. Następnie dodajemy stopniowo masę serową, budyń, mąkę i rozpuszczone masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki. 7/ Na ostudzony spód rozkładamy łyżką zmiksowaną gruszkę z liczi a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy masę serową wygładzając powierzchnię łyżką. 8/ Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na termoobiegu

Kuchnia PROzdrowotna
Żytnia tarta z budyniem i winogronami 117

proste, ale zabójczo smaczne ciasta! Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjną tartę, którą miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Sycylii. Zapadła mi w pamięci tak bardzo, że musiałam odwzorować ten smak. Dlatego, umilmy sobie te chłodne dni pyszną włoską tartą, w nieco zdrowszej wersji – na mące żytniej i przy użyciu erytrolu zamiast cukru. Brzmi i wygląda(...)mieszamy trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje (jeżeli nie doprowadzimy do wrzenia, budyń nie zastygnie na tarcie). Chwilę gotujemy ciągle mieszając, studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie

Be Fit Be Strong
Tarta truskawkowa 204

porcja = 170 kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką(...)wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. 7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Krem budyniowy: 8. Do garnka wlej 350 ml mleka. 9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj. 10. Mleko w garnku zagotuj

Atlas Smaków
Karpatka 161

trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem : zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki(...)misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia. Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez

Smaki Natalii
Snickers ciasto bez pieczenia 378

Ciasto snickers, jest bardzo łatwe w przygotowaniu więc polecam każdemu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.  Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać(...)łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników, 1/3 masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce

Pychotkaaa
Pomarańczowy sernik dyniowy. 193

ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g  puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru(...)podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy.      Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Sernik gotowany z mini rollsami 299

łyżki cukru z wanilią - 5 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 180 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - 1 laska wanilii - esencja migdałowa Dodatkowo: - 21 szt. batonów mini rolls Polewa czekoladowa: - 102 g czekolady deserowej (75% kakao) - 50 g masła   Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie(...)budyniu) gotujemy jeszcze chwilę i garnek zestawiamy z kuchenki. Czekamy, aż lekko przestygnie (zbyt gorąca spowoduje rozpuszczenie czekolady na mini rollsach). Połowę masy wykładamy na półkruchy spód w formie. Wyrównujemy powierzchnię. Mini rollsy układamy w niewielkich odstępach na masie serowej i delikatnie w nią wciskamy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę serową, równamy powierzchnię i przykrywamy ją drugim blatem ciasta półkruchego

mojewypiekiinietylko
Sernik z brzoskwiniami 164

miękkiego masła lub margaryny (u mnie Kasia)1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu śmietankowegoPonadto:1 puszka brzoskwiń5 białek3/4 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam

Kto ugości moich gości?
Kruche z pianką i borówkami 714

Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szk cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek

Ala piecze i gotuje
DYNIOWY 3 BIT 138

łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka oleju szczypta soli KREM Z DYNI 1/2 szkl. puree z dyni 300 g masła 2 cukry wanilinowe Winiary 2 szkl. mleka 1 budyń śmietankowy Winiary 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 2 łyżki cukru KREM ŚMIETANOWY 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny(...)pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min  temp 180 st. Wystudzić.  Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni. Masę dodać do gorącego mleka z cukrem. Ugotować budyń

Kuchnia w oparach
Murzynek z serem 154

wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków lekkich ciast i biszkoptów. Nie wyobrażam sobie tego serowego murzynka bez kakaowej polewy – to mój smak dzieciństwa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – zaopatrzymy się w nie w niemal w każdym sklepie(...)stopniowo miękkie masło, a następnie zmielony ser. Wmiksowujemy budyń (proszek). Wyłączamy mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier

Poezja smaku
Sernik z brzoskwiniami 1703

masa serowa: ser w wiaderku 1,5 kg, masło 160 g, cukier 1,5 szklanki, jajka 5 szt, budyń waniliowy 1,5 szt, piana: białka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, Dodatkowo: brzoskwinie z puszki odsączone 600 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczka i mrozimy przez 2 godziny

kulinarne odsłony pati
Sernik z rosą 189

pieczenia masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu na sernik szklanka cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2,5 szklanki mleka 3,2 % 0/5 szklanki oleju   8 jajek szklaka cukru tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę (ok. 40×25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy

Mienta blog
Karpatka z brzoskwiniami i galaretką 205

żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała

VioletoweKucharzenie
Kakaowa karpatka z truskawkami 212

żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała

VioletoweKucharzenie
Sernik chałwowy ze śliwkami 171

dodatkami można naprawę szaleć do woli. Chałwa i śliwki? Połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie warte grzechu - ciasto wyszło pyszne! Spód: 250 g herbatników 1/3 kostki masła Sernik: 400 g twarogu półtłustego 200 g śmietany 18% 3 jajka budyń śmietankowy 150 g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru Wierzch: 3 duże śliwki 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu(...)mielimy dwukrotnie. Dodajemy śmietanę, budyń i cukier, miksujemy ze sobą. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajka, które przelewamy do masy serowej. Chałwę rozdziubujemy widelcem (można też zmiksować, ale takie większe kawałeczki dają ciekawszą moim zdaniem konsystencję) i całość mieszamy ze sobą. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód.      Śliwki kroimy w talarki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy brązowym cukrem

sama złodycz