ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:121/780)

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami 308

spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa:  Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń(...)wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką . Rabarbar pokroić,  wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.  Oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 325

jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy

Ostra na Słodko
Adwokatowy torcik z malinami 205

samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao woda(...)wodą i odstawić, aż napęcznieje. Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką. Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik

https:KKuchniaMniam
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 145

margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy  ciasto. Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy(...)Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek.Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Czas na kruszonkę. Wszystkie składniki do kruszonki rozdrabniamy palcami, aż do połączenia. Po upływie

Walijskie Pichcenie
Ananasek 145

Ostatnio trochę mniej piekę, ale czasami chce się coś słodkiego. Polecam Wam wspaniałe ciasto Ananasek z przepisu s. Anastazji, ale z małymi moimi poprawkami. Dodałam dodatkowo mleko do budyniu, bo na taką wielkość blachy jeden budyń i sam sok to zdecydowanie mało. I to była bardzo dobra decyzja, bo wyszło super. Polecam Wam również ciasto Smakosz , które także  jest(...)szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor. ananasek

O kuchni z uczuciem
Naleśniki budyniowe 268

Chyba nie ma tygodnia aby nie było u mnie naleśników na obiad. Zwykle są to naleśniki z serem lub dżemem bo takie lubimy najbardziej.  Tym razem do ciasta postanowiłam dodać budynie waniliowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne. Nawet Oliwka zauważyła, że dzisiaj smakują tak "wyjątkowo" ;) 2 szkl mąki pszennej 2 budynie waniliowe 3 szkl mleka 1 szkl

Smakołyki Asi
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1065

szybki biszkopt z jabłkami i budyniemBiszkopt z jabłkami i budyniem  SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka -9 sztkakao -2 łyżkiproszek do pieczenia -1 łyżkacukier -3/4 szklmąka -6 łyżeksóltłuszczMASA BUDYNIOWAbudyń waniliowy -2 opakmleko -3 szklcukier -4 łyżkimargaryna palma-1 kostMASA JABŁKOWAgalaretki pomarańczowe -2 opakjabłka -1 kgmasło -1 łyżkacukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno(...)MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 361

zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy.  W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu, dodajemy mąkę. Najpierw pszenną, mieszany, następnie ziemniaczaną. Stopniowe mieszanie(...)samą techniką, którą zrobiliśmy ciasto, czyli mikserem, malakserem lub pałką. Najpierw miksujemy lub rozcieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyń, do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa. Na koniec można dolewać po trochu adwokata. Zimne ciasto przekrawamy na dwie równe części (jeśli zrobiliśmy ciasto z jednej porcji) i przekładamy kremem. Górę możemy posypać cukrem pudrem i gotowe

Smakowy Raj
Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) 141

Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif) Składniki – ciasto kruche: Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka Mąka – ¾ szklanki Masło – ½ kostki Jajko – 1 sztuka Cukier puder – 2 łyżki Szczypta soli Składniki – beza: Białka jaja – 2 sztuki Cukier – 3 łyżki Składniki – budyń waniliowy: Mleko – 500ml Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki Laska wanilii – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Ekstrakt waniliowy(...)przestudzone można przystąpić do „składania” ciasta. Pierwszą, dolną warstwę stanowi ciasto kruche, które należy posmarować powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Następnie położyć warstwę z bezy, którą posmarować budyniem waniliowym. Kolejną warstwą jest ciasto orzechowe posmarowane masą krówkową. Wierzch ciasta posypać „kruszonką” z ciasta kadayif

Kuchnia Bon Appetit
Gofry na serku ricotta 230

łyżki cukru z wanilią Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego 100 g miękkiego masła Gofrownicę dobrze nagrzać. Składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, coś jak budyń. Na rozgrzane płytki nakładać ciasto. I tu uwaga. Jeśli macie gofrownicę o słabej mocy, a chcecie by gofy były chrupiące, należy nałożyć po łyżce ciasta na blaszkę i rozprowadzić łyżką. Jeśli chcecie

Niebieski kubek z kawa
Pyszna karpatka 2449

wychodziło mi ciasto i sobie odpuściłam, ale po przestudiowaniu forów, w końcu znalazłam meritum problemu i tak powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto parzone: 1 szklanka wody pół kostki(...)ostygnięcia, ale wcześniej nakrywamy folią, aby nie powstał kożuch. Kiedy budyń będzie już zimny, ubijamy masło na biały puch, następnie wciąż ucierając dodawać po łyżce budyń. Gotowy krem rozsmarować na blacie ciasta po czym przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Gotuj z Agnes
Kakaowy jabłecznik z budyniem 119

opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Mąkę należy dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagniatamy. Dzielimy masę na dwie części i jedną wkładamy do lodówki ( ja daję do zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(...)mniejszą kostkę. Do 250 ml mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie jak do budyniu wlewamy rozmieszany proszek z mlekiem uzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę. Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce. Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy

W Moim Magicznym Domu