Pyszne, lekkie, pachnące jak wakacyjny poranek drożdżówki, z nadzieniem z serków, w których zatopiona jest soczysta brzoskwinia. Zaczynam urlop - mam czas. A czasu dość sporo minęło, od ostatniego zagniatania ciasta drożdżowego. Dzisiejszy przepis zamieszczam w wersji uproszczonej i praktycznej - czyli w przeliczeniu na szklanki i łyżki. Jest idealny również do przygotowania jednego ciasta z blachy, z dowolnymi owocami(...)wyrośnięcia ( wystarczy 30 minut ). W tym czasie wykonujemy masę serową. Do miseczki wkładamy oba sery, cukry i żółtko. Mieszamy do połączenia w jednolity krem. Brzoskwinię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoje rozmiary. Wyjmujemy je z miski na blat, zagniatamy przez moment, i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Całą
Kronika Piekarnikacukier 3/4 szklanki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól szczypta, dżem niskosłodzony 250 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, brzoskwinie 8 sztuk, cukier puder - ile potrzeba drożdże świeże wkruszyć do miski większej i wg podanej kolejności dodawać składniki i nie mieszać składników na drożdże rozsypać cukier, wlać mleko, olej, roztrzepane widelcem(...)żadnego mieszania po 8-miu godzinach drewnianą łyżką wymieszać dokładnie ciasto i wyłożyć do formy 30x24 cm z papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut brzoskwinie (brzoskwinie płaskie Saturn pasują do takiego ciasta, są jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym dżem wyłożyć
W Mojej Kuchni LubięCiasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Z przesianej mąki, sody, masła, śmietany 18% i połowy cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech
Świat SmakuPyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach. Składniki: ok 300 g herbatników puszka brzoskwiń 150 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła łyżka cukru Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 200 g masła sok z jednej cytryny Przygotowanie W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną(...)cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki
e-PrzepisyKulinarnedrzewa, wybarwione ale jeszcze dość twarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:) Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych(...)jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Brzoskwinie kroimy w duże kawałki i układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można
les mirabellessumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam(...)moje bezpieczeństwo rękawica https://ambition.pl/ zadbała, bo podczas wyciąganie gorącej foremki z ciastem idealnie się przydała. Składniki na niewielką foremkę ok. 25 cm: 50 g mąki pszennej ekstra, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru wanilinowego, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonych brzoskwiń, 50 g płatków migdałowych, 70 g chałwy, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka
Moniki Smakołykigładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem aż masa będzie gładka(...)niż normalnie. Kwadraty wtedy będą też dwa razy większe. Rozmiar wg uznania). Na każdy kwadracik nakładamy płaską łyżeczkę serka, a na to parę kosteczek brzoskwiń - 4-5 szt. Nie nakładaj za dużo, bo wtedy się ciasto nie sklei. Jak już nałożysz farsz na wszystkie kwadraciki, sklej wszystkie boki palcami, aby utworzyły trójkąt. Następnie krawędzie wytłocz widelcem, wtedy będziesz mieć pewność
Calzonella.comkrucha tarta jest pysznym połączeniem kremu migdałowego z soczystymi morelami. Kruche ciasto zrobicie w łatwy sposób łącząc ze sobą mąkę, cukier, masło oraz żółtka. Tak przygotowane ciasto na kilka minut ląduje w lodówce, po wyjęciu jest wałkowane i podpiekane przez kilka minut w piekarniku. Podpieczone ciasto wypełniane jest płynnym kremem na bazie mąki migdałowej, masła, mleka oraz jajek. W kremie(...)żółtka i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Ciasto można odrobinę podsypać mąką w trakcie wałkowania jeśli jest takowa potrzeba. Kolejno, wyłożyć spód oraz brzegi formy rozwałkowanym ciastem. W kilku miejscach ciasto nakłuć widelcem
MeCooksmasła dodałam olej, już tak przyzwyczaiłam się do jego stosowania w wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są Przepis cytuję : CIASTO - 130 ml letniego mleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka cukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej(...)truskawki i brzoskwinie - brązowy cukier jajko do posmarowania wierzchu Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili
dom-agi.plPrzepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Smacznie, szybko i tanio. Składniki CIasto: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. naturalnej maślanki 1/2 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia Kruszonka: 1/2 kostki zimnego masła(...)margaryny 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę. Składniki na ciasto razem zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki, gruszki, maliny i borówki). Owoce posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w temperaturze
Wasze Przepisyopakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 2 brzoskwinie(świeże, bądź z puszki) dodatkowo cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier i krótko zmiksować(...)zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier i przełożyć biszkopt na przygotowaną ściereczkę. Zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa. Brzoskwinie umyć, ściągnąć skórkę, wyciągnąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubić. Gdy będzie jeszcze półpłynna, pół sztywna dodać cukier, lekko zmiksować. Rozrobić żelatynę
na moim stole...Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony
CookYourselfpieczenia 1 szkl jogurtu naturalnego 1\2 szkl oleju Masa: 1 kg mielonego twarogu tłustego 40 dag jogurtu typu greckiego puszka zagęszczonego mleka słodzonego 6 różnych galaretek beziki Ciasto: białka ubijamy,dodajemy sól,cukier i żółtka.Mieszamy z przesianą mąką i pr do pieczenia,jogurtem i olejem.Wylewamy na blachę i pieczemy(...)jogurtem i mlekiem.Dzielimy na 3 części. Dwie galaretki rozpuszczamy osobno w 1 i 1/3 szkl wrzątku.Studzimy.Jedną mieszamy z 1/3 masy,drugą odstawiamy do stężenia.Brzoskwinie kroimy w kostkę.Ciasto smarujemy masą z galaretką ,na nią gdzieniegdzie nakładamy łyżką tężejącą galaretkę a wolne miejsca uzupełniamy brzoskwiniami.To samo powtarzamy z pozostałą masą zmieniając tylko kolory galaretki.Mają być trzy warstwy.Wierzch
Niespełnione zdolności kulinarne