ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:641/932)

KOKOSOWIEC 190

przygotowania biszkoptu z makiem: Jest niemal identyczny jak przy przygotowaniu biszkoptu z kakao.  Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak.   Sposób przygotowania wkładki z kokosem: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos, wymieszać ręcznie, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Sposób przygotowania kremu(...)przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i lekko podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Sposób przygotowania ciasta: Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tort czekoladowo-marcepanowy 259

migdałów bez skórki 1 i 1/2 szklanki cukru pudru  1 białko  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego  Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz.   Marcepan: 225g pasty migdałowej  1/2 szklanki cukru  2 żółtka(...)żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego. Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki

Humanistka w kuchni
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 171

białko się nie ścięło.  Za pomocą trzepaczki dokładnie mieszam, aby powstała jednolita masa. Wlewam olej, znów mieszam. Wsypuję cukier, dokładnie mieszam. Następnie przesiewam mąkę z solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję

W kuchni Karmel-itki
jajka faszerowane jarmużem i szynką 196

*składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy

Domowy Smak Jedzenia
Jak upiec idealną bezę Pavlovą 159

mojprzepisna.pl | Jak upiec idealną bezę Pavlovą Kilka wskazówek, które ja wykorzystuje podczas pieczenia bezy Pavlova, może i wam się przydadzą. Ponoć Pavlova zawsze pęka, więc nie

moj przepis na
Kawowy deser z mascarpone 146

Składniki: 250 g mascarpne biszkopty Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu Cukier wanilinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki  wody 2 jajka Czekolada biała i

The Sweet Damsel
Sernik nowojorski 375

O jego smaku decydują dwa składniki: kremowy ser Philadelphia i słodko-słone ciasteczka Digestive. Przy tradycyjnym serniku ważne jest połączenie masła z dużą liczbą żółtek, potem

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 178

To mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się

Cukier&Puder
Ciasto porzeczkowa wuzetka 213

Wuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka(...)masła 100 ml śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C ,  dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać

Passions hobbies life
Śliwkowo-budyniowa poezja 183

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)żółtek.  Białka ubijamy , dodajemy cukier i pod koniec ubijania po jednym żółtku i kilka kropel olejku pomarańczowego. Na końcu mąkę mieszamy  łyżką z ubitymi białkami. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową (35x35cm). Pieczemy około 12 minut w 160*C. Po wyjęciu od razu przekładamy na ściereczkę , odrywamy papier do pieczenia. Następnie biszkopt

VioletoweKucharzenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 180

jajko do posmarowania rogali Nadzienie: 100g mielonych orzechów włoskich 100g mielonych orzechów laskowych 50g mielonych migdałów 250g cukru 2 białka Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem. Wykonanie:   Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 213

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać

Słodka Strona
MONTE – CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE 517

jest za słodki … nie jest też tortowy – jest za to niezwykle delikatny i fantastycznie komponuje się z biszkoptem. Kokos nie tylko pięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)mleko w proszku – 2 pełne szklanki * żelatyna – 3 łyżeczki * masło – 1 łyżka *żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki DODATKOWO: * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą ( koniecznie ) z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki

Ostra na Słodko
Kokosowo – malinowa fantazja 227

przez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelane na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Blat kokosowy Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe

Wędrówki po kuchni