ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:635/932)

Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką 443

Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 serek mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg ładnych świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie :  Białka ubić na pianę , wsypywać powoli  cukier i nadal ubijać , dodawać po jednym żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec(...)umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki. Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła. Smacznego :)  Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe) 278

wersję - z kokosową nutą.   W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki Upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Przygotować krem

Di gotuje
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 291

się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec

chili & sugar
Brzdąc 240

Dziś przedstawiamy Wam ciasto naszego dzieciństwa. Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki wrzątku woda   do nasączenia biszkoptu Robienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę.   Pieczemy 17 minut

Kolizje Smaków
Sernik jagodowy 360

gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej(...)pokojową. - Sernik wymaga cierpliwości - musi wystygnąć i zastygnąć zanim go ukroimy, więc „nie poganiajmy go”. - Pieczenie w kąpieli wodnej jest gwarancją, że sernik wyjdzie równy. - Nie ubijamy białek i cały sernik wyrabiamy na najniższych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy. Napowietrzenie powoduje, że sernik mocno wyrasta, a następnie opada. - Crème fraîche - (fr. świeża śmietana) – francuska

mojewypiekiinietylko
Keto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym 159

mąkę kokosową , proszek do pieczenia oraz kakao , lekko mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych , mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki , do połowy ich wysokości . Następnie do każdego dołka nakładamy łyżeczkę masła orzechowego . Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem . Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg + górna grzałka, połowa piekarnika). Nie trzymajcie(...)długo, bo wyjdą suche! Keto muffinki czekoladowe przechowujemy w lodówce do kilku dni lub zamrażamy . Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 1769 kcal 197 kcal Białko 74 g 8 g Tłuszcze 139 g 15 g Węglowodany netto 42 g 5 g Błonnik 26 g 3 g Kaloryczność dla wykorzystania czekolady gorzkiej 85%, śmietany 18% oraz odżywki

WegePrzepis
Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka 178

iszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, wszystko to dzięki pianie z białek 3 jaja 5 łyżek mąki (orkiszowej lub gryczanej) przesianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego olej do smażenia owoce dowolne  O ddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Miksujemy 2 minuty. Następnie(...)masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i proszek do pieczenia, następnie mieszamy już łyżką lub szpatułką. Czynność powytwarzamy do skończenia. Rozgrzewamy olej i nakładamy porcję placuszka, zmniejszamy temperature, ponieważ ciasto zawiera cukier może łatwo się przypalić. Upieczone przekładamy na ręczniczku. Podajemy z owocami

AZgotuj!
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 196

czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. składniki na masę serową: 1000 g białego sera 100 g masła, miękkiego 150 g cukru pudru 1 budyń waniliowy 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 682

sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło

Kolorowy Przepisownik
Placek o 2 masach 216

jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek herbatników szkolnych 2 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać

Gotuję Testuję
Kubanka 414

zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że  po prostu musiałam zrobić.  Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą, wsypując

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka ze śliwkami w 30 minut 250

posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Ciastko zdjąć ze stolnicy za pomocą noża. Podciąć dno ciastek i podnieść. Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi

Kuchnia Pokoleń
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 178

oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dosypujemy łyżka po łyżce cukier puder. Nie przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica

MyCookBook.pl
jajka faszerowane rzodkiewką i szynką 790

składniki: 5 jajek 5-6 rzodkiewek 100 g szynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i

Domowy Smak Jedzenia
Babka piaskowa wielkanocna 198

miksera. Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania