ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:639/932)

Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 163

włożyć na 5 minut do zamrażalnika by ciasto się schłodziło. 2. Następnie na blasze posypanej bułką tartą uformować okrągły spód z wyższymi brzegami, które zawijamy delikatnie do środka. 3. W czasie podpiekania spodu przygotować masę. Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa: 1. Ubić białko na sztywno. 2. Dodać żółtko nadal ubijając 3. Dodać

KreatywnePiny
Biszkopt z mascarpone i truskawkami 162

zupełnie się rozpuści. Do  piany z białek, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta. Obie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez

kolorowotorcikowo
Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki 157

dodaję zmielony twaróg i po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym  ciastem  kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Babka pomarańczowa bez masła 168

dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną

Słodkie Przyjemności
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 630

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku i ubijać cały czas. Na koniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec

kuchcikownia
Rafaello 1636

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru(...)czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze

Smakowy Raj
Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym. 350

drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem lub wodą. Posypujemy płatkami owsianymi, delikatnie je uklepując

BaRepas
Rogaliki krucho-drożdżowe 124

lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrąg o grubości 0,5 cm, dzielimy na 8 trójkątów, dajemy nadzienie i zawijamy rogaliki. Jako nadzienia polecam użyć twardej marmolady, wtedy mamy pewność że nie wypłynie ona ze środka w trakcie pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Pieczemy przez ok. 20 minut

KasiekGotuje
Apfel-Hafer-Cookies 147

cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm piec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO! 1 ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g białka,6 g tłuszczu  źródło:Meine Familie&Ich Heft 10/2014

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czak Czak 335

żółtka,  2 białka,  3 łyżki miękkiego masła,  2,5 -3 szklanek mąki,  3 łyżki cukru, 200 g miodu,  100 g cukru,  ulubione bakalie  Wykonanie: Jaja ubijamy dokładnie z cukrem, dodajemy miękkie masło stale ubijając. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy dość gęste, ale przyjemnie elastyczne ciasto. Gotowe Ciasto zawijamy w folię spożywczą

Malinowe Pocałunki
Focaccia alla genovese z wędliną sojową z suszonymi śliwkami Polsoja 170

przpis został zmodyfikowany odpowiednio, gdyż dodałam do ciasta mieszankę ziaren od Ziarenkowo Słoneczne Pola.  I z tymi ziarnami ją upiekłam. Odjęłam grubej soli po wierzchu i rozmarynu nie dałam.  Nadziałam ją wędliną sojową Polsoja. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zrobić lukier 289

cukru  W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek

Proste Potrawy
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 557

jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost idealne..Dość nietypowy sposób pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha.  W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm: - 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny(...)następnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i można dodać łyżkę ksylitolu( ja nie dawałam). Następnie ubite białka połączyć delikatnie z masą twarogową. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać płynną białą czekoladę, do drugiej płynną gorzką. Ja dodawałam najpierw 2x po 2 łyżki masy

Smaczne Zdrowe
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 252

palcami. Kiedy już dobrze zmiksujemy cukier z białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku

Blondynka Gotuje
Sernik Raffaello 164

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35(...)piekarnika i zacząć przygotowywać bezę kokosową. Kokosowa beza: 3 białka (te od masy serowej); 180 g cukru; 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 150 g wiórków kokosowych; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijać pianę do momentu aż będzie gładka i lśniąca. Dodać

In my kitchen