ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:566/932)

Muffiny w jagodowym kapeluszu 165

Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort śmietankowo czekoladowy 244

proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut

Kuchnia Danusi
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 196

słodka  Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier

Kuchnia Viki
Sernik z jagodami 137

ponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym

Passions hobbies life
Kremowa uczta z jagód z dżemem wiśniowo- czekoladowym 169

wymieszać dokładnie na gładko  z sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych

w mojej kuchni
Słodkie trio dla Mamy 153

razem...pod wpływem chw ili i z potrzeby serca powstają najlepsze wypieki . Ciasto mocno kakaowe, na tortownicę o średnicy 26-27 cm: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - 5 jaj - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu

Apetyczna babeczka
Funnel Cakes 129

cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy

Wędrówki po kuchni
MURZYNKOWY SERNIK Z ŻURAWINĄ 174

żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę

słodki bratek
PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem 145

łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 białko żółtko do posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta

Tureckie Przepisy
Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 360

gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy kawowy 186

puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto

codojedzenia
Ciasto z malinami. 133

dodaj startą skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Wyłóż na utartą masę  , posyp wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko razem łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem

Przepisy i porady kulinarne
Tort czekoladowy z wiśniami 183

szklanki cukru pudru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja

Chocolate Muffin Blog
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 183

Ciasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka

Anioły w kuchni
Omlet klasyczny 159

łyżki mąki 1 łyżka mleka biały serek do kanapek ulubiona konfitura Białka ubić na sztywną pianę, po czym wsypać do nich dwie łyżki mąki. Miksować przez chwilę, po czym dodać żółtka, a na samym końcu odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię. Można przykryć pokrywką, żeby omlet szybciej ściął się na wierzchu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik delikatny i puszysty jak puch 146

wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka

Smaki Ewy
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 233

chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać

FitKot
Lekka szarlotka 168

Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 białka Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy

My Chcemy Jeść
Bułeczki krucho-drożdżowe 132

dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z  nich kroję w kawałki.   Układam na suchej  blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Zebra 568

pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki  na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania

Na słodko lub wytrawnie
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 190

pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym z jajek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Mój

CoolinarniePL
Mini serniczki z nektarynkami 206

pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Domek z piernika 300

Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka

Z miłości do słodkości
Pierniczki 459

przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 189 stopniach. Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek. Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem

Made By Mom And Son
Rogaliki maślane 132

Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto wyrosło.    Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.    Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.    Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.    Posypujemy cukrem.    Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Kanapka prosto z pieca 151

posypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut. Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką. Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut

Kulinarny karnet Christophera
Babka murzynkowo - kokosowa 179

końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy 4. Wykonanie masy wiórkowej; Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili
Sezon na... #9 Gotowanie dla dzieci. I krótkie wspomnienie dzieciństwa 289

smażenia 2 jabłka W jednej miseczce połączyłam suche składniki. W drugiej mokre. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Jabłka obrałam. Pokroiłam w plastry, a następnie na cztery. Mokre przelałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę.  Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta.  Smażyłam na rumiano z obu stron

bastalena
Rogaliki solanki 196

objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku

Ala piecze i gotuje
Rogaliki drożdżowe z musem jagodowym i kokosowym lukrem 220

mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko jajka * 6 łyżek cukru pudru * 3 łyżki wiórków kokosowych     Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą i piec

Magiczne Życie Marty
Sernik z truskawkami 164

ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać

Magiczne Życie Marty
Domowe płatki nesqik 227

świetna zabawa dla dzieci. W dodatku (umówmy się) nie będziemy ich robić często więc niech nie przeraża Cię całodniowe lepienie kulek wielkości borówki. Zdradzę co możesz zrobić z reszty ciasta gdy w oczach zobaczysz mroczki od ilości wyprodukowanych domowych nesquików. Gotowe płatki ze sklepu to na pewno  nie jest śniadanie mistrzów -  nic dobrego i pożywnego dla malucha. Nawet(...)innego na drugie śniadanie, przekąskę czy jako dodatek do jogurtu naturalnego. Przepis na domowe kuleczki czekoladowe nesquik Składniki 1 szklanka mąki 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 białko 1 łyżka oleju kokosowego lub jogurtu greckiego 3 - 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej Wykonanie Wszystkie składniki ugniatamy (ja zmiksowałam w thermomixie) i formujemy małe kuleczki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto Muller Froop 238

przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml kremówki 30% 2 opakowania galaretki truskawkowej 350 - 400 g mrożonych trskawek Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy(...)wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy na biszkopt. rozmrożone owoce miksujemy blenderem, wlewamy drugą tężejącą galaretkę i szybko wylewamy na pierwszą masę. Ciasto studzimy w lodówce :) i gotowe Chcesz być na bieżąco ? Polub mnie na Facebooku

W Moim Magicznym Domu
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 207

faktycznie przepisy podstawowe - ubijanie piany z białek ze zdjęciami zajmuje 6 stron czystych porad i reguł co robić, aby dobrze ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki

Plate of Joy
Krajanka wuzetka 284

Krajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy(...)żółtek. Ubij pianę z białek dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Zwiększ obroty miksera i miksuj pianę przez około 5 minut. Na koniec dodaj po jednym żółtku wciąż miksując. Przesiej kakao z mąką i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż formę papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz

codojedzenia
Migdałowe ciasto z gorzką czekoladą 174

oraz twaróg.Ubić lekko białka ze szczyptą soli, wsypać resztę cukru i ubić na sztywną pianę.Wszystko razem połączyć. Wylać do formy.Wyrównać. Piec w temp. 180°C ok. 45 min. Po upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać z 50 ml wody. Posmarować ciasto. Ostudzić. Posypać tartą czekoladą

kulinarnajamka.blogspot.com
Torcik malinowa pokusa. 302

malinami .U mnie maliny trudno kupić ,więc mieliśmy pyszne ciasto z tymi niecodziennymi owocami .Polecam bardzo . Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki mąki 2łyżki kakao 4łyżki cukru o,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając(...)kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy śmietanę kremówkę i mleko i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze ciepłą smarujemy wierzch biszkoptu i od razu układamy na niej maliny . Ciasto przechowujemy w lodówce

Ladylaura.
Szwarcwaldzka Pavlova. 277

Składniki: Beza: 6 białek, 350g cukru pudru, 1łyżeczka soku z cytryny (można zamienić 1 łyżeczką octu winnego), szczypta soli, 1łyżeczka mąki ziemniaczanej. W misce ubić wszystkie białka razem ze szczyptą soli - musi wyjść sztywna piania. Łyżką powoli dodawać cukier puder, cały czas miksować.Miksować do momentu aż powstanie sztywna, błyszcząca, bez żadnych grudek piana. Na koniec(...)śmietany kremówki 30%, schłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi

W kuchni u Moniki
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 291

sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)  Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 20 g rodzynek; 2 łyżki orzechów; 150 g cukru(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto

In my kitchen
Zupa z bobem 288

Sezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w

Kuchnia Pełna Pasji
NOCNE BUŁECZKI 121

Połączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski,wstawić na noc do lodówki,przykryć. Rano wyrośniętą kulę ciasta wyłożyć na blat i podzielić na 10 lub 12 części.Formować bułeczki wg uznania.Jeśli chcecie by wyszły Wam takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc(...)środek- jeden koniec włożyć od góry,drugi od dołu.   Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką.Piec ok 25-30 min w 200stC.   Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 288

przygotowałam to ciacho na Wielkanoc i zniknęło jako pierwsze, dużo szybciej niż babka czy seromak :) Wszystkim bardzo smakowało. Spróbujcie i Wy. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: 140 g drobno mielonych orzechów laskowych 60 g drobno mielonych migdałów 3 łyżki ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru)  5 jajek Krem: 350 ml kremówki 36% 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)usztywniania śmietany (można zastąpić "tradycyjnym") 3 łyżeczki ksylitolu lub więcej wg.upodobań (można zastąpić innym słodzikiem/cukrem) Do posypania: kawa rozpuszczalna mielone orzechy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując na niskich obrotach dodać żółtka i ksylitol. Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Spód tortownicy

Ze smakiem i z pasją