Dzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet(...)POLEWA: Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:) PRZEŁOŻENIE: Biszkopt-masa-ciastkaparyskie-masa-biszkopt- polewa
Moje Słodkie Piekiełkomąki, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ,wyrabiać przez 10 minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części ,po dwie na kwiatek, z każdej robimy kulę ,wałkujemy na okrąg(...)sobą , tak postępujemy z każdą "dwójką " pasków , myślę,że w miarę dobrze to opisałam :) też robiłam to pierwszy raz :) zapleciony kwiatek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut , smarujemy białkiem przed pieczeniem żeby ładnie się świeciło, nagrzewamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy 15 -18 minut aż nabierze koloru jak poniżej na zdjęciu :) z drugim kwiatkiem robimy to samo
Wypieki ReneWprawdzie lato nie rozpieszcza nas gorącym słońcem, ale można sobie pozwolić na kawałek ciasta na zimno. Taki sernik zawsze się chętnie zje. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego pysznego sernika. U mnie został "pochłonięty" w jeden dzień. (tortownica średn. 26 cm) Składniki na biszkopt: 2 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao(...)kakao przesiałam do miseczki i wymieszałam. Z białek ubiłam sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Ubiłam na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając u bijania dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie. Wsypałam mąkę z kakao i wymieszałam łopatką. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około
Kuchnia u KrysiChrupiące na zewnątrz mięciutkie w środku, najlepiej smakują z kwaśną śmietaną. 400 g obranej bez pestek dyni 2 jajka szklanka mąki 5 łyżek śmietany 18% sól
RAROSSAmogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne. Składniki na blachę 20 cm x 30cm Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały z makiem: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut .Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć dowolnym, ulubionym ponczem. Biszkopt biały z makiem: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodać cukier, następnie wlać strużką ocet. Do piany dodać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać
Niespełnione zdolności kulinarneorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt(...)wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego
Symfonia smakowajedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą(...)czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i łączymy za pomocą łopatki.W kąpieli wodnej ( miska nałożona na garnek z gotującą się wodą) rozpuszczamy kawałki gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy
Słodkie Przyjemnościciasto dla tych, którzy mają dużo cierpliwości i czasu ;)Ale potem jaki efekt... ciasto znika bardzo szybko, szczególnie jeśli podsuniemy je miłośnikom princessy kokosowej ;D PrincessaSkładniki na biszkopt:6 jajek24 dag cukru18 dag mąki1 łyżka mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki olejuPrzygotowanie:Z białek ubić pianę. Dodawać stopniowo cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając(...)Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej). Do ubitej śmietany dodajemy starte princessy i mieszamy łyżką. Całość wykładamy na ciasto i dekorujemy startą ciemną czekoladą;)Pychota
Lawendowe Niebozaskoczy niejedną osobę! Polecam! :) Składniki: Ciasto: [ tortownica ok, 20cm] -->300g cukinii --> 4 jajka --> 2 łyżki miodu --> 100g mielonych migdałów --> 2 łyżeczki proszku do pieczenia --> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon --> cytryna Cukinię należy zetrzeć na grubych okach. Odstawić na durszlak i zasypać niewielka ilością soli. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać(...)cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między czasie robimy sos : Około 100-150g [ mieszanka wg uznania] [kilka odłożyć do dekoracji] -> suszone figi, daktyle, morele
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku(...)białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie
słodki bratekbiałek, ubić białka na średnio sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Do masy jajecznej dodać olej, majonez, ocet, wodę i wymieszać, można mikserem na małych obrotach.Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.Ciasto wyłożyć do blaszki (24/30
Mix smakuciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo(...)galaretkę. Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Razem ze mną ciasto z jabłkami piekły [ dziękuję bardzo
Moje domowe kucharzenieprzedstawię wyjątkowe, troszkę pracochłonne ciasto z kolejnego przepisu Siostry Anastazji. Jest idealne, jeśli mamy czas, aby je zrobić, bądź jeśli chcemy zjeść coś dobrego lub zwyczajnie komuś zaimponować, bowiem ciasto prezentuje się naprawdę okazale :) Smacznego! Biszkopt jasny: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Potem studzimy gotowy biszkopt. Ciasto: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szkl
psgotujemyDrodzy, lekko zmodyfikowałam mojego "Japońca". Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny(...)kropel aromatu migdałowego. Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką
Z Kuchni Do KuchniBiszkopt : 5 jajek 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Biszkopt : 5 jajek 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...