ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:560/932)

Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy z Waniliową Nutą 218

Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie(...)przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: likier waniliowy Dalkowski wiśnie kandyzowane czekoladowe rurki do dekoracji, mogą być inne czekoladowe ciasteczka chrupiące płatki do posypania wierzchu WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone

Blondynka Gotuje
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 467

zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami. Ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki) 200 g masła (1 kostka) 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)* 200 g cukru trzcinowego (1 i 1/5 szklanki(...)łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów

Poezja smaku
Przekładaniec z truskawkami 198

kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Biszkopt z jabłkami 352

DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać  na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).  Piec przez

Kuchnia Danusi
Makowiec japoński / makowiec z jabłkami 198

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)  800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki(...)osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.  5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami

Szefowa kuchni
Kostka truskawkowa 342

rzeczywistości nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt można oczywiście upiec dzień wcześniej. W smaku jest mocno owocowe a zarazem delikatne. Ucieszy zwłaszcza zwolenników truskawek ^^ a także amatorów niezbyt słodkich wypieków. Ciasto nie jest za słodkie, dzięki czemu lepiej czuć jego owocową nutę. Cała duża blaszka poszła w jedno niedzielne po południe. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać? :) Przepis na dużą blachę(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i nadal ubijamy, aż będzie będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na końcu, mieszając delikatnie i powoli, wsypujemy wymieszane ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej

My simple kitchen
Lekkie ciasto z budyniem i masą truskawkową 1078

postanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Biszkoptowy spód, krem budyniowy i warstwa owocowa przygotowania z mrożonych, zmiksowanych truskawek. Idealnie połączenie smaków :) Ciasto proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!   Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 3 duże jajka niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g) niepełna szklanka mąki pszennej(...)uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Następnie do ubitych białek dodać stopniowo żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony

Ugotować
Ciasto z brzoskwiniami 157

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i  za pomocą drewnianej łyżki  delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej  papierem do pieczenia

magiczna kuchnia Kasi
CIASTO TROPIKANA 459

Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru(...)białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia

słodki bratek
Ciasto Kukułka 144

życzliwym śmiechem gdy powiedziałam, że w tym roku zwolnię... Bo taki mam zamiar... żeby mi tylko roku starczyło... ;-) więc wracając do świat, mam tu dziś dla Was fantastyczne ciasto :-) trochę czasochłonne, ale w smaku jest wprost fantastyczne :-) myślę, że będzie smakowało Wam i Waszym gościom... SKŁADNIKI Biszkopt: 10 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki(...)wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Czary - gary w kuchni
1464. Torcik i miłe zaskoczenie.. 150

pieczenia masa do tortu mleko maliny, kiwi Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp.180 °C.Wystudzony biszkopt przekroić na 2-3 blaty. Blaty ciast nasączyć , przełożyć dowolną masą [ masa go tortów w proszku] , dowolnie udekorować [ maliny

Moje domowe kucharzenie
MLECZNA KANAPKA 117

Światowy dzień książki :) A żeby było jeszcze milej w przerwach między posiłkami Mleczna Kanapka . Uwielbiam takie dni, szkoda tylko, że tak rzadko mogę sobie na takie lenistwo pozwolić. SKŁADNIKI: ciasto 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao masa 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka(...). Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po trochę cukru ciągle miksując, następnie dodajemy żółtka jeszcze przez chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy dodając do niej, proszek do pieczenia i kakao również przesiane. Wsypujemy po trochę mąki do ubitej masy i mieszamy całość drewnianą łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto

Kuchnia w opałach
Torcik czekoladowo-jeżynowy 210

czekolady deserowej ponadto: 4 kostki czekolady deserowej jeżyny Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec

Kolorowa kuchnia Elki
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 201

bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.   Ciasto makowe: 25dag maku 3  jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie(...)dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 217

temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka(...)góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu

moj przepis na