Ciasto jagodowo-serowe 245szklanki mąki pszennej; Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gładka i lśniąca, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy
In my kitchen
Żytnie rogale z ziarnami 197miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę warto dosypać troszkę mąki bo nie ulepimy rogalików jak będzie za bardzo się kleiło. Posypujemy mąką ,przykrywamy i odstawiamy(...)wałkujemy na koło o średnicy 42cm, dzielimy na 12 części i rolujemy rogale , przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut , rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , bułki smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy mieszanką ziaren , uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 15 -18 minut i wyciągamy na kratkę do ostygnięcia . Smacznego
Wypieki Rene
Sernik idealny 222cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania
Gotowanie i blogowanie
torcik śmietankowo brzoskwiniowy 191biszkopt: Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka ) masa: Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Upieczone ciasto przekroić
Darcia w kuchni
Beza kawowa z kremem czekoladowym i malinami 216Już kilka razy pisałam, że beza z kremem jest lubiana przez nas wszystkich , rodzinę i przyjaciół. Jeśli tylko mam nadmiar białek to piekę
Smaczna Pyza
gofry czekoladowe 160składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto podwójnie czekoladowe 224Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta
My Culinary Art
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 186Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka
Kuchenne Wariacje
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 251Jogurtowe kokosowe ciastko ryżowe z morelami*; z sosem truskawkowym *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem Mały
More food, love and dreams
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 383Czas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru
kulinarnyJa
Rolada bezowa z bitą śmietaną! 163Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków
SMYKWKUCHNI
Małe drożdżówki z makiem 197drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może być troszkę mniej) - szczypta soli - 2 jajka - 2/3 kostki roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie- do garnka wsypuję(...)szklanki mąki, szczyptę soli, 2 jajka, cukier i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu
Wielopokoleniowo
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 169umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego(...)białka i delikatnie mieszamy nasz budyń z ubitymi białkami. Teraz jak mamy już wszystkie części gotowe, wystarczy wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto
KasiaiKrzysiu.pl
Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy 226wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie , że w smaku rewelacyjna :) Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 5 jaj - duże 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie(...)ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie , proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym
Grunt to przepis!
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem 7502Pyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak(...)żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową. Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę. Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta. Na cieście rozsmarować
Kraina Miodem Płynąca