Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam(...)wystygnięciu dodaję do szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową. Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni
UgotujmyTo.plłyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia
Blondynka Gotujemąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby(...)ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie
Kuchnia u Bietkipuder do dekoracji Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach podstawy 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Kulinarne życieCiasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka(...)cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać
Mała Cukierenkabędzie zachwycona. I tak też było. Foremki tak się jej spodobały, że najpierw przez pół dnia nie wypuszczała ich z rąk a później z ogromną radością napełniała je ciastem. Może nie wyszły nam najładniejsze ale za to na pewno zdrowsze, smaczniejsze i tańsze. No i doliczyć trzeba oczywiście frajdę dziecka, która jest niewycenialna (o bałaganie w kuchni(...)łyżeczka kakao 5 łyżeczek powideł śliwkowych do przygotowania foremek: łyżeczka masła łyżeczka mąki Białko oddzielić od żółtka i ubić je. Do piany wsypać cukier a następnie nadal ubijając dodać żółtko. Mąkę wymieszać z rposzkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao. Do foremek nakładać ciasto do połowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorzechów włoskich 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka cukru cynamon wanilia Beza: 3 białka 200g cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy nim kokilki. Jabłka myjemy, obieramy(...)cynamonem, kakao i wanilią. Przekładamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Szarlotki pieczemy około 25 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. W misce ubijamy białka na sztywną masę, stopniowo dodając cukier puder i mąkę. Całość ubijamy około 10 minut. Gotową masę przekładamy na szarlotki. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni Celsjusza
Kuchnia Pani Wiosnyłyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm) Pieczemy około 60 minut do suchego
Wypieki Ulitaka właśnie się przytrafiła więc wyjścia nie było :) Powstało naprawdę coś pysznego, co z czystym sumieniem mogę polecić. Orzechy, masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :) Składniki na ciasto : 5 jaj ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej ⅔ szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę(...) i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym
Gosia gotujePachniało cudownie, ale...w środku był koszmarny zakalec. Stwierdziłam, że nie poddam się, bo na pewno coś sknociłam. Upiekłam od razu następne. I co? znowu zakalec. Sąsiadka przyszła, poskubała ciasto przekonując mnie, że uwielbia zakalce. Taaaa....powiedzmy, że uwierzyłam ;) Zła byłam na siebie, bo przypomniałam sobie wtedy, że mam przecież sprawdzony wiele razy i jeszcze prostszy przepis na ciacho, które(...)przepis na ekstrakt możecie znaleźć >TAM< , cukier puder do posypania. Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier, na końcu dodać żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Połączyć z jajami. Masło stopić i przestudzić, dodać do ciasta wraz z ekstraktem. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaoraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
kulinarnyswiatdomiMleczna kanapka, to ciastko-batonik mego dzieciństwa! Kiedyś ciężko było je znaleźć w sklepach ale dziś bez problemu można się nimi zajadać :) A
Bon Appetit Małgorzatysernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka(...)dodajemy majonez, łączymy najlepiej silikonową łyżką. Jak ktoś nie ma czasu na bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwilgotności, nie ma co się bać! A co jeśli powiem, że ciasto jest w połowie z mąki razowej i nie zawiera tłuszczu? No już, już, leć do kuchni! :) BEZTŁUSZCZOWE CIASTO Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI przepis autorski // tortownica 20-22cm ~3 jajka ~100g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej ~90g fruktozy/180g cukru lub ksylitolu/słodzik/stewia ~500g cukinii, startej(...)łączymy z żółtkami, mąkami, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, fruktozą/cukrem/ksylitolem/słodzikiem/stewią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników, jeśli masa będzie za gęsta można dodać mleko/jogurt w małej ilości. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut
chili & sugarcukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 śmietanę 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około
kgwjanczewo