ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:465/932)

Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 381

każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża(...)trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy

Smakowy Raj
Biszkopt dwukolorowy 621

biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym ciastem..było przekładane jakąś masą .. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać(...)międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Cappuccino 230

łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania) kilka kostek czekolady do dekoracji wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z 6 łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami.  Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 30 minut w temp. 175*C Budyń gotujemy

W Moim Magicznym Domu
Słonecznikowiec 152

słonecznika łuskanego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) 168

skórką i sokiem pomarańczowym. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno (z solą) białka. Całość przełożyć na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo

Di gotuje
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 188

Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa barwniki spożywcze koraliki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę(...)przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i  odstawiam aż całkowicie ostygnie.  Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach

Ciasteczkowy Potwór
Kilimandżaro 173

Pogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy

NA MOIM TALERZU
Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle 151

większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić(...)szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko do wymieszania składników. Przelać 2/3 ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać 2 łyżki jogurtu

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszyste ciasto z malinami i truskawkami 222

Latem sprawdzają się szybkie i proste przepisy na desery, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych.    Składniki:   5 jajek,  200g masła,  3/4 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)200g malin. Wykonanie Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm. Owoce umyć, odsączyć

Z miłości do słodkości
Sernik z okienkiem na biszkopcie 148

Pyszne ciasto na każdą okazję.  Ten sernik jest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić.  Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia                            Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki  Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta(...)szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach  25 x 35 cm. Wstawić do piekarnika

Kuchnia Danusi
Ciasto z porzeczkami ucierane 241

Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami. Szybkie ciasto z porzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka! Jest pyszne! Ciasto z porzeczkami Składniki: podłużna foremka do tarty 15 cm x 30 cm 125 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 1 łyżka greckiego jogurtu(...)jogurt i zmiksuj raz. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i zmiksuj. Ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj 1/3 piany do masy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj resztę piany i tym razem delikatnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem i posyp porzeczkami, lekko je dociskając. Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC na termoobiegu piekarniku

codojedzenia
Zebra 189

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wody 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji) 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową

Smaki Przyprawy i Kolory
Zebra 202

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5 jajek1.5szkl cukru2.5szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1szkl oleju1szkl wody3 łyżki mąki pszennej1(...)łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji)3 łyżki kakaoWykonanie:Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę

Kulinarna rozmowa
Ciasto borówkowa chmurka 518

kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie białka i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w 140 stopniach około 50 minut. Beza powinna być sucha. Zimną bezę położyć na bitej śmietanie. Ciasto włożyć minimum na całą noc do lodówki by beza trochę zmiękła i zbyt mocno nie pękała

Ala piecze i gotuje