dobrym obiedzie czas na kawkę i coś do kawki. Proponuję szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki(...)sody 1 szkl. oleju 7 jabłek WYKONANIE: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
Kuchnia Beatydelikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru 5 łyżek wody 9 łyżek oleju 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)łyżki cukru pudru kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną) 4 krople aromatu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie
kgwjanczewozmieszane mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ją do masy mączno jajecznej - utrzeć Upiec w foremce wyłożonej papierem, w piekarniku nagrzanym do temp. 180 *C 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić Po przestudzeniu upieczonego ciasta wylać na wierzch tężejącą masę jogurtową z galaretkami Ułożyć na wierzchu
Proste Potrawypyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :)) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy(...)dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Składniki na masę jogurtową: 700 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 jajka Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy
Walijskie Pichceniewyjątkowe ciasto, które zachwyca swoim smakiem, są tu wiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego(...)WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę
słodki bratekjajek (a także parzenia jajek - salmonella nie jest naszym przyjacielem), Jajka powinniśmy wbijać nie wprost do ciasta, a do oddzielnego naczynia (np. talerzyka czy miseczki) - na wypadek gdyby któreś jajko okazało się nieświeże, nie zepsuje nam to dotychczasowej masy, Pianę z białek zawsze ubijamy w czystym, suchym naczyniu. Będzie się lepiej ubijała, jeśli dodamy do białek(...)Dodawane po kolei składniki mieszamy ze sobą do połączenia się składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu
psgotujemybrioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych(...)cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy w kopertę. Przykryj miską na 10 minut, a następnie podziel
codojedzeniaWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)soli na pianę. Do masy żółtkowej dodać laskę wanilii, kremówkę oraz przesianą mąkę i całość wymieszać. Ubite białka delikatnie połączyć z masą. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku, w które możemy wyposażyć naszą(...)Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkamąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek. Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolita konsystencję. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał. Jeśli
Ala piecze i gotujetruskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasijajka do dekoracji nutella jajka m&m's Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dodać 2 łyżki mąki lub więcej wiórek ( wszystko zależy od wielkości jajek). Ciasta formujemy
Niezły MłynekBiszkoptowy, bezglutenowy omlet z owocami. Smakuje jak najlepsze ciasto biszkoptowe, a z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu greckiego to poezja na talerzu! Na śniadanie, lekki lunch lub podwieczorek - smakuje wszystkim bez wyjątku. Koniecznie spróbujcie! Składniki na 1 porcję: 2 jajka 2 łyżki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix Per Pane NUTRI FREE ) 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezownowych owoców(...)jogurtu lub serka waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na najmnijesze i dodaj żółtka. Po chwili mąkę i cukier. Delikatnie zmiksuj. Na dużej ptaelni rozgrzej olej i wylej biszkoptowe ciasto. Łyżką dokładnie i równo rozprowadź na całej patelni. Smaż na złoty kolor
Kuchnia bezglutenowabazie bułki tartej. No to zaczynamy: *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -0,5 szkl oleju -4 łyżki wody -1,5 szkl mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy(...)mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę. Robimy to naprzemiennie, raz trochę mąki, i oleju, i tak dalej. Następnie do ubitych białek dodajemy całą masę i delikatnie mieszamy do połączenia. masę wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. DODATKI I KRUSZONKA -około 250 g truskawek KRUSZONKA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku